Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Συνελήφθη ο αρχηγός των ανταρτών Φοντέι Σανκόχ

Βρετανική περίπολος παιρνάει δίπλα απο φυλάκιο των κυανοκράνων

Associated Press

Βρετανική περίπολος παιρνάει δίπλα απο φυλάκιο των κυανοκράνων
ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-

Δυνάμεις του στρατού της Σιέρα Λεόνε, που πληροφορήθηκαν από μία ομάδα πολιτών τα ίχνη του αρχηγού των ανταρτών του «Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου», Φοντέι Σανκόχ, κατάφεραν, μετά από ολιγόωρη ένοπλη αντιπαράθεση με τους σωματοφύλακές του, να τον συλλάβουν και να τον οδηγήσουν ...γυμνό σε κρατητήριο του Φριτάουν. Λίγες ώρες μετά, και έπειτα από έκκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε στη Βρετανία, ο Φοντέι Σανκόχ, τραυματισμένος και με εμφανή σημάδια κακουχίας, μεταφέρθηκε από μία ομάδα Βρετανών αλεξιπτωτιστών σε ασφαλή τοποθεσία της πόλης Λιούνγκι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Βρετανών αλεξιπτωτιστών, Τόνι Κραμπ, ο Φοντέι Σανκόχ τελεί πλέον υπό κράτηση των αρχών της Σιέρα Λεόνε. Η δραματική αυτή εξέλιξη σημειώνεται, ενώ παραμένει άγνωστη η τύχη των πάνω από 300 κυανόκρανων και στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΗΕ, που έχουν συλληφθεί εδώ και μέρες από αντάρτες του «Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου». Το γεγονός αυτό πάντως θεωρείται πως ίσως αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια αξιωματούχων του ΟΗΕ, καθώς δεν αποκλείεται να διαμειφθούν τα προσεχή 24ωρα έντονες διαπραγματεύσεις με στελέχη των ανταρτών, προκειμένου οι περίπου 350 κυανόκρανοι του ΟΗΕ να απελευθερωθούν με πιθανό αντάλλαγμα την άφεση του Φοντέι Σανκόχ.

Λίγη ώρα μετά την είδηση σύλληψης του Φοντέι Σανκόχ, πλήθη κατοίκων του Φριτάουν άρχισαν να συγκεντρώνονται σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, πανηγυρίζοντας...

Τέλος, το περασμένο 24ωρο, έγινε ακόμη φανερότερη η μεγαλύτερη εμπλοκή των Βρετανών αλεξιπτωτιστών στην κρίση της Σιέρα Λεόνε. Χτες το πρωί, Βρετανοί αλεξιπτωτιστές συγκρούστηκαν με περίπου 40 αντάρτες σε μία περιοχή 16 χλμ. ανατολικά του αεροδρομίου της πόλης Λιούνγκι, προκαλώντας το θάνατο τριών ανταρτών του «Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου».

«Στις συγκρούσεις με τους Βρετανούς στρατιώτες έλαβαν μέρος περί τους 40 αντάρτες», είπε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι αυτές σημειώθηκαν το πρωί 16 χιλιόμετρα ανατολικά του διεθνούς αεροδρομίου Λιούνγκι, που είναι υπό τον έλεγχο των βρετανικών δυνάμεων. Στη Φριτάουν, ο Βρετανός αντισυνταγματάρχης Μπιλ Σάρπι δήλωσε πως ο αρχηγός των ανταρτών Φοντάι Σάνκοχ συνελήφθη και παραδόθηκε στην αστυνομία της Σιέρα Λεόνε από τις βρετανικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ υποστήριξε ότι κανείς Βρετανός στρατιώτης δε σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε, αλλά τραυματίστηκε ένας άμαχος. Οι βρετανικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο του αεροδρομίου εδώ και περίπου δέκα μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφάσισε μίνι «εμπάργκο» σε βάρος της Λιβερίας... (2001-05-06 00:00:00.0)
Πόλεμο έφερε η «ειρηνευτική συμφωνία» (2000-05-14 00:00:00.0)
Προ των πυλών η επέμβαση Βρετανών (2000-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ