Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επικύρωση του νέου πρωθυπουργού

Ανεργος ζητιανεύει έξω απο το Κρεμλίνο την ώρα της ψηφοφορίας

Associated Press

Ανεργος ζητιανεύει έξω απο το Κρεμλίνο την ώρα της ψηφοφορίας
ΜΟΣΧΑ.-

Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), όπως αναμενόταν, με 325 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 15 αποχές επικύρωσε χτες την υποψηφιότητα του 42χρονου οικονομολόγου Μιχαήλ Κασιάνοφ στη θέση του πρωθυπουργού της Ρωσίας, ο οποίος έχει διατελέσει πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και από το Γενάρη ασκούσε χρέη πρωθυπουργού.

Υπέρ της υποψηφιότητας του Κασιάνοφ τάχτηκαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του φιλοκυβερνητικού κόμματος «Ενότητα», του κόμματος «Πατρίδα-Ολη η Ρωσία» (επικεφαλής Γεβγκένι Πριμακόφ), του κόμματος «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων» (27 υπέρ, 1 κατά), του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας (Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι), «Λαϊκός Βουλευτής» και «Περιοχές της Ρωσίας». Το ΚΚΡΟ άφησε τους βουλευτές του στην Κρατική Δούμα να ψηφίσουν κατά βούληση για την επικύρωση του Κασιάνοφ (28 υπέρ, 36 κατά, 3 αποχές και 17 δεν ψήφισαν). Επίσης, διαφοροποιημένα ψήφισαν και οι σύμμαχοι με το ΚΚΡΟ Αγροτιστές (19 υπέρ, 9 κατά 4 αποχές και 10 δεν ψήφισαν).

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε, μιλώντας στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) κατά τη συζήτηση, ότι το ΚΚΡΟ θα κρίνει την κυβέρνηση «από τις πράξεις της». Κάλεσε τον υποψήφιο πρωθυπουργό να συμβουλευτεί στον καθορισμό του οικονομικού του προγράμματος και οικονομολόγους, με τους οποίους συνεργάζεται το ΚΚΡΟ. «Θα κρίνουμε την κυβέρνηση από τις πράξεις της. Εχετε περιθώριο τρεις - τέσσερις μήνες να δείξετε την πορεία που θα επιλέξετε. Η σχέση μας μαζί σας θα εξαρτηθεί απ' αυτή την πορεία. Σας εύχομαι καλή τύχη», τόνισε ο Ζιουγκάνοφ απευθυνόμενος στον Κασιάνοφ. Στη συνέχεια άσκησε κριτική στο οικονομικό πρόγραμμα του Γκέρμαν Γκρεφ, προέδρου του ρωσικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών, στον οποίο έχει αναθέσει ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την εκπόνηση του σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης της Ρωσίας. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα απολύτως φιλελεύθερο, που προβλέπει την πώληση της γης και των μονοπωλίων φυσικών πόρων, όπως επίσης και τη διάλυση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας», υπογράμμισε ο Ζιουγκάνοφ.

Επικύρωση Συνθήκης

Το Συμβούλιο Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) της Ρωσίας επικύρωσε τη Συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBT). Η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) είχε επικυρώσει τη συνθήκη αυτή στις 21 Απρίλη. Η Ρωσία υπέγραψε την εν λόγω Συνθήκη το Σεπτέμβρη 1996, όπως και οι άλλες τέσσερις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις (Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, ΗΠΑ). Ωστόσο, η Κίνα και οι ΗΠΑ, καθώς και άλλες χώρες δεν την έχουν επικυρώσει ακόμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ