ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2002
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Οριστικοποιείται το σκάνδαλο

Ζήτημα ημερών είναι πλέον η οριστικοποίηση της σκανδαλώδους συμφωνίας για την παράδοση των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική κοινοπραξία HDW/FS. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου, μετά από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχει ανοίξει ο δρόμος για την τελική υπογραφή της συμφωνίας, η οποία αναμένεται στις 13 Μάη. Ο καθορισμός της ημερομηνίας προέκυψε μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου με εκπροσώπους της γερμανικής κοινοπραξίας.

Ασχετα από το τι ομολογεί η κυβέρνηση, είναι γεγονός ότι η υπογραφή της συμφωνίας δεν εναπόκειντο στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά στην ικανοποίηση μιας σειράς αξιώσεων των Γερμανών, που εστιάζονται στην ανάθεση νέων παραγγελιών του Πολεμικού Ναυτικού και της ανάληψης εκ μέρους του δημοσίου να καταβάλει τις οικονομικές ρήτρες προς τον ΟΣΕ. Ως αυτή τη στιγμή, δεν είναι γνωστό πώς αντιμετωπίστηκαν οι αξιώσεις των Γερμανών που σημειωτέον, προσφάτως, εξαγοράστηκαν από αμερικανική τράπεζα.

Αυτό που είναι γνωστό, είναι πως αμέσως μετά την οριστική μεταβίβαση, τα νέα αφεντικά του Σκαραμαγκά θα διαμελίσουν το ναυπηγείο σε τέσσερις τουλάχιστον εταιρίες. Η μία από αυτές θα είναι διαχείρισης, ενώ οι υπόλοιπες θα χωριστούν ανά τομέα. Δηλαδή, η κατασκευή πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων θα ανήκει στη HDW/FS, ενώ οι υπόλοιπες, όπως το βιομηχανικό κομμάτι, οι επισκευές κ.ά. θα δοθούν σε άλλους επιχειρηματίες, όπως ο Ν. Ταβουλάρης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ηδη, η HDW και ο Ν. Ταβουλάρης έχουν υπογράψει προσύμφωνο στο οποίο έχουν ξεκαθαρίσει από τώρα για το ποιος θα πάρει τι.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Οχι στο ξεπούλημα

Την έντονη ανησυχία τους για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, όπου με βάση δημοσιεύματα του Τύπου εξετάζει το ενδεχόμενο αφαίρεσης των αποθεματικών και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτηρίου.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «αν πραγματικά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, τότε δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησής του, αφού πολλές φορές έχουν τονίσει ότι το Ταχυδρομικού Ταμιευτήριο είναι τόσο ισχυρό οικονομικά που δεν μπορεί να απειληθεί από εξαγορές παρά μόνο στην περίπτωση που αφαιρούνται περιουσιακά στοιχεία και έτσι η "τιμή" εξαγοράς θα γίνει "προσιτή" σε επίδοξους αγοραστές. Για τους λόγους αυτούς - συνεχίζει η ανακοίνωση - διαμαρτυρόμαστε άμεσα στην κυβέρνηση γι' αυτές τις σκέψεις και κάνουμε σαφές στους πελάτες και στον ελληνικό λαό ότι τέτοιες μεθοδεύσεις δε θα περάσουν». Επίσης, καλούν τους εργαζόμενους «σε εγρήγορση στις όποιες μεθοδεύσεις, Χριστοδουλάκη για το θέμα αυτό και με κινητοποιήσεις αν χρειαστεί».

Στο κενό οι θριαμβολογίες

Παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας για «ισχυρή Ελλάδα» και άλλες γνωστές προπαγανδιστικές κορόνες, τα επίσημα στοιχεία που καταγράφονται στην Ετήσια Παγκόσμια Εκθεση Ανταγωνιστικότητας 2002 του Institute for Management Development (IMD) δείχνουν σημαντική οπισθοχώρηση στη συνολική ανταγωνιστικότητα και οικονομική θέση της χώρας.

Η έκθεση καταγράφει ότι η Ελλάδα σημείωσε τον περασμένο χρόνο πτώση κατά έξι (6) θέσεις στην κατάταξη των 49 πιο αναπτυγμένων χωρών. Επεσε δηλαδή από την 30ή θέση που κατείχε το 2001 στην 36η θέση, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι πια η τελευταία χώρα ανάμεσα στις χώρες της ΟΝΕ.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ, προκύπτει ότι η επιδείνωση αυτή της θέσης της Ελλάδας, καθορίστηκε με βάση τη συνολική απόδοση της Ελληνικής Οικονομίας σε ένα σύνολο τεσσάρων κατηγοριών (Οικονομική απόδοση, Κυβερνητική ικανότητα, Επιχειρηματική ικανότητα και Υποδομές).

Η σημαντική επιδείνωση της συνολικής απόδοσης της χώρας οφείλεται κυρίως στις μεγάλες απώλειες που καταγράφτηκαν στις τρεις από τις 4 κατηγορίες. Συγκεκριμένα στον τομέα της Κυβερνητικής ικανότητας είχαμε ραγδαία επιδείνωση με απώλεια 7 θέσεων, σε σχέση με το 2001 (από την 33η στην 40ή), της Επιχειρηματικής ικανότητας (από την 26η στην 32η θέση) και των Υποδομών (από την 26η στην 33η θέση).

Ανάμεσα στις χώρες της ΟΝΕ, η Γαλλία σημειώνει τη σημαντικότερη άνοδο, κερδίζοντας 3 θέσεις (22η για το 2002), ενώ η Ελλάδα καταγράφεται σαν ο μεγάλος χαμένος. Ταυτόχρονα κορυφαίες οικονομίες της Ευρωζώνης για το 2002 είναι η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, που σήμερα συμπεριλαμβάνονται στις πέντε πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Αναφορικά με τις άλλες χώρες της παγκόσμιας κατάταξης αξίζει να σημειωθεί ότι η Δανία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ταϊλάνδη και η Χιλή είναι πρώτες ανάμεσα σε ένα σύνολο 26 χωρών που βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ιταλία, η Δημοκρατία της Σλοβακίας, οι Φιλιππίνες και η Βενεζουέλα αποτελούν την ομάδα των 6 κρατών που διατηρούν τη θέση τους. Αντίθετα, το Ισραήλ, η Ταϊβάν, η Ελλάδα και η Αργεντινή συνιστούν, κατά φθίνουσα πάντα σειρά, τις χώρες με τις μεγαλύτερες απώλειες.

Διαμαρτυρία καπνοπαραγωγών

Σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της ΔΟΥ στην Ελασσόνα προχώρησαν, χτες το πρωί, καπνοπαραγωγοί της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να κόψει την επιστροφή του ΦΠΑ που έπαιρναν, μέχρι τώρα, για τις επιδοτήσεις του καπνού. Οι καπνοπαραγωγοί ζητούν ν' αρθεί αμέσως αυτή η απαράδεκτη απόφαση, με την οποία δέχονται ένα ακόμα πλήγμα στο εισόδημά τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται πιο γρήγορα στο ξεκλήρισμα. Να σημειώσουμε ότι τη βδομάδα που πέρασε ανάλογες κινητοποιήσεις με καταλήψεις κτιρίων ΔΟΥ πραγματοποίησαν και οι καπνοπαραγωγοί των Τρικάλων.

«ΣΥΝΑΦΕΙΑ»
Μέχρι 15 Μάη οι αιτήσεις

Παράταση μέχρι και τις 15 Μάη δίνει τελικά το υπουργείο Οικονομικών στους επαγγελματίες για την υποβολή αιτήσεων για το ΦΠΑ και τη φορολογία εισοδήματος για την περίοδο της τριετίας 1999 - 2001. Πρόκειται για ένα μέτρο που σε κάποιο βαθμό εξυπηρετεί τους λογιστές που είχαν υποβάλει αντίστοιχο αίτημα και βεβαίως σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί ευνοϊκή ρύθμιση για τους επαγγελματίες που τελούν σε καθεστώς εκβιασμού για την υποβολή των δηλώσεων αυτών.

Στην ανακοίνωση που γνωστοποιείται η απόφαση της παράτασης, αναφέρεται ότι όσοι υποβάλουν δήλωση συνάφειας από σήμερα μέχρι και τις 15 του Μάη για λόγους... ίσης μεταχείρισης μαζί με την αίτηση θα πρέπει να πληρώσουν και την πρώτη δόση από το χαράτσι που τους αναλογεί, ενώ τη δεύτερη θα πρέπει να την καταβάλουν μέχρι το τέλος του Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ