Τρίτη 30 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Οριστικοποιείται το σκάνδαλο

Ζήτημα ημερών είναι πλέον η οριστικοποίηση της σκανδαλώδους συμφωνίας για την παράδοση των Nαυπηγείων Σκαραμαγκά στη γερμανική κοινοπραξία HDW/FS. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου, μετά από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχει ανοίξει ο δρόμος για την τελική υπογραφή της συμφωνίας, η οποία αναμένεται στις 13 Μάη. Ο καθορισμός της ημερομηνίας προέκυψε μετά από συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου με εκπροσώπους της γερμανικής κοινοπραξίας.

Ασχετα από το τι ομολογεί η κυβέρνηση, είναι γεγονός ότι η υπογραφή της συμφωνίας δεν εναπόκειντο στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά στην ικανοποίηση μιας σειράς αξιώσεων των Γερμανών, που εστιάζονται στην ανάθεση νέων παραγγελιών του Πολεμικού Ναυτικού και της ανάληψης εκ μέρους του δημοσίου να καταβάλει τις οικονομικές ρήτρες προς τον ΟΣΕ. Ως αυτή τη στιγμή, δεν είναι γνωστό πώς αντιμετωπίστηκαν οι αξιώσεις των Γερμανών που σημειωτέον, προσφάτως, εξαγοράστηκαν από αμερικανική τράπεζα.

Αυτό που είναι γνωστό, είναι πως αμέσως μετά την οριστική μεταβίβαση, τα νέα αφεντικά του Σκαραμαγκά θα διαμελίσουν το ναυπηγείο σε τέσσερις τουλάχιστον εταιρίες. Η μία από αυτές θα είναι διαχείρισης, ενώ οι υπόλοιπες θα χωριστούν ανά τομέα. Δηλαδή, η κατασκευή πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων θα ανήκει στη HDW/FS, ενώ οι υπόλοιπες, όπως το βιομηχανικό κομμάτι, οι επισκευές κ.ά. θα δοθούν σε άλλους επιχειρηματίες, όπως ο Ν. Ταβουλάρης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ηδη, η HDW και ο Ν. Ταβουλάρης έχουν υπογράψει προσύμφωνο στο οποίο έχουν ξεκαθαρίσει από τώρα για το ποιος θα πάρει τι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ