ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο σ. Νίκανδρος Κεπέσης
  • Η πολιτική του κηδεία γίνεται σήμερα, ώρα 11 το πρωί, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου
  • Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

«Εφυγε» από τη ζωή, πλήρης ημερών σε ηλικία 95 χρόνων, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Νίκανδρος Κεπέσης, ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ στην ηρωική μάχη της Ηλεκτρικής που έσωσε τον Πειραιά από την καταστροφή που είχαν σχεδιάσει οι Γερμανοί κατακτητές πριν από την αποχώρησή τους. Η πολιτική κηδεία του Νίκανδρου Κεπέση γίνεται σήμερα, ώρα 11 το πρωί, από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Ο Νίκανδρος Κεπέσης, αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης, καπετάνιος του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Πειραιά, πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά των ναζί κατακτητών, με γνωστότερη τη Μάχη της Ηλεκτρικής ενάντια στα στρατεύματα κατοχής, το 1944. Μετά την απελευθέρωση, ο Νίκανδρος Κεπέσης, όπως όλοι οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, ανταμείφθηκε με πολυετείς φυλακίσεις και εξορίες - συνολικά έμεινε στη φυλακή 22 χρόνια - καταδικασμένος σε ισόβια από τα δικαστήρια σκοπιμότητας του μεταβαρκιζιανού καθεστώτος.

Ο Νίκανδρος Κεπέσης εκλέχτηκε, αρχικά, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και, στη συνέχεια, μέλος της, από το 1950 έως το 1987. Επίσης, εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ στον Πειραιά την περίοδο 1978-1981. Εγραψε πολλά βιβλία, ιστορικά - αντιστασιακά κλπ., μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας εκλέχτηκε επίτιμος πρόεδρος.

Υπήρξε ο πρώτος εκδότης του «Ριζοσπάστη» στην πρώτη περίοδο της νόμιμης επανέκδοσής του (από την 25η Σεπτέμβρη 1974 έως το 1978), μετά από 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας.

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της, η ΚΕ του ΚΚΕ, για το θάνατο του Νίκανδρου Κεπέση, αναφέρει:

«Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης Νίκανδρος Κεπέσης.

Ο Νίκανδρος Κεπέσης, γεννημένος το 1914 στο Λισίβι της Μ. Ασίας, ήρθε προσφυγόπουλο στον Πειραιά. Εβγαλε το Γυμνάσιο το 1931. Δουλεύοντας στην Εταιρεία Λιπασμάτων γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Από μαθητής το 1930 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1936 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940 -1941, με το βαθμό του έφεδρου ανθ/γού. Αναδείχτηκε σε καπετάνιο του 6ου Ανεξάρτητου Συντάγματος ΕΛΑΣ Πειραιά, που έδωσε νικηφόρες μάχες ενάντια στους ναζί κατακτητές, με πιο σημαντική τη μάχη της Ηλεκτρικής.

Μετά την απελευθέρωση συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά. Εμεινε στις φυλακές και στις εξορίες από το 1946 μέχρι τα τέλη του 1963. Στη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου, πιάστηκε και έμεινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων 56 μήνες.

Στη Γ' Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ, το 1950, όντας φυλακή, εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Στην ΚΕ εκλεγόταν μέχρι το 12ο Συνέδριο (1987). Υπήρξε βουλευτής του ΚΚΕ, συγγραφέας πολλών βιβλίων και επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του».

Επίσης, η Συντακτική Επιτροπή και οι εργαζόμενοι του «Ριζοσπάστη» εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του σ. Νίκανδρου Κεπέση.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ
Βουτηγμένοι μέχρι την κορυφή στη λασπομαχία

Πολεμικές ιαχές και άσφαιρα πυρά των δύο μονομάχων για το σκάνδαλο της «Ζήμενς», στο οποίο ήδη έχουν βάλει «ταφόπλακα»

Βουτηγμένοι μέχρι την κορυφή στο βούρκο της σκανδαλολογίας πορεύονται στις ευρωεκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανακυκλώνοντας την μπόχα των σκανδάλων τους και εκτοξεύοντας τόνους λάσπης εκατέρωθεν.

Η δικομματική αυτή εξαχρείωση ήταν αναπόφευκτη με δεδομένη την απόφασή τους να οδηγηθούν στις ευρωκάλπες με όχημα τη σκανδαλολογία, με στόχο να αποφύγουν την αντιπαράθεση για τα προβλήματα της καθημερινότητας και ταυτόχρονα να «εγκλωβίσουν» τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στη δικομματική αρένα κυριαρχούν οι πολεμικές ιαχές και η ανταλλαγή άσφαιρων πυρών για το σκάνδαλο της «Ζήμενς», στο οποίο όμως έχουν ήδη βάλει «ταφόπλακα» αθωώνοντας και την κυρίαρχη πολιτική και τους γαλαζοπράσινους διαχειριστές της.

Η κοκορομαχία εστιάζεται πλέον στα «μη πολιτικά» πρόσωπα, στα κατηγορούμενα στελέχη της «Ζήμενς» και του ΟΤΕ, ενώ η διαμάχη για τις ευθύνες αναφορικά με τη διαφυγή στο εξωτερικό δύο εξ αυτών (Χριστοφοράκος, Σκαρπέλης) έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους του δικομματικού καυγά. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι τόνοι της φραστικής αντιπαράθεσης συναρτώνται από τα κυλιόμενα γκάλοπ και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει χτες στην αντεπίθεση σε μια προσπάθεια να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες για τη διαφυγή του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό, κατονομάζοντας στελέχη του ΠΑΣΟΚ ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου «Ζήμενς». «Ποιοι ήταν πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου», αναρωτήθηκε ο Ευ. Αντώναρος, για να δώσει στη συνέχεια μόνος του την απάντηση: «Ο πρώτος, ο Τσουκάτος, που έχει ομολογήσει πέρα από οποιαδήποτε αμφισβήτηση ότι έχει πάρει ένα εκατομμύριο μάρκα και τα έβαλε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερος, ο Σκαρπέλης. Προφυλακισμένος σήμερα. Κορυφαίος συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ. Μόνιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια επί πέντε συνεχών διοικήσεων. Ο άνθρωπος που έλυνε και έδενε. Τρίτος, ο Μαντέλης, υπουργός τότε του ΠΑΣΟΚ, για τον οποίον κανείς δε γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται σήμερα. Τέταρτος, ο Τρεπεκλής. Πού ανήκει ο Τρεπεκλής; Ασφαλώς όχι στη Νέα Δημοκρατία. Τίνος στενός φίλος είναι ο Τρεπεκλής; Ασφαλώς όχι του Κώστα Καραμανλή». Πάνω στην πολεμική του έξαψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν «πρόσεξε» ότι προανήγγειλε την προφυλάκιση του Γ. Σκαρπέλη πριν καν απολογηθεί... Αργότερα, όταν η «γκάφα» του είχε ανάψει φωτιές, επανήλθε για να επικρίνει την αντιπολίτευση ότι «κάνει την τρίχα τριχιά»...

Παράλληλα κάλεσε εκ νέου τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ να δώσει απαντήσεις για τη θητεία του στο ΔΣ του ΟΤΕ, προσθέτοντας όμως ότι ο ίδιος δεν εκφέρει καμία κρίση και απλά παραθέτει στοιχεία...

Σχετικά με τις συλλήψεις των μελών της οικογένειας Καραβέλα, ο εκπρόσωπος δήλωσε βέβαιος ότι οι διωκτικές αρχές κάνουν το καθήκον τους βάσει στοιχείων και πρόσθεσε πως δεν καταλαβαίνει τον εκνευρισμό και την αμηχανία κάποιων ολίγων. Επίσης πρόσφερε κάλυψη στην Ντ. Μπακογιάννη στη διαμάχη της με τους διπλωματικούς υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι «βιάστηκαν πολύ οι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ να τοποθετηθούν και να προκαταλάβουν την έρευνα».

Κατ' εξοχήν υποκριτική ήταν η δήλωση του Γ. Σουφλιά, που όταν κλήθηκε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής να σχολιάσει τις εξελίξεις στην υπόθεση Καραβέλα, εξέφρασε τη θλίψη του «γιατί, σε ακόμη μια εκλογή, πρωταγωνιστής είναι η σκανδαλολογία».

Εγγυητής της κάθαρσης ο ...Γ Παπανδρέου

Σαν ...«εγγυητής» της «κάθαρσης» και αμείλικτος απέναντι σε θέματα «διαφθοράς» επιχείρησε να εμφανιστεί χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον «Αλτερ» και στον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο σκάνδαλο της «Ζήμενς» και στην ομολογία Τσουκάτου ότι παρέδωσε «μίζα» ύψους ενός εκατομμυρίου μάρκων στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την εμπλοκή του πρώην υπουργού Τ. Μαντέλη στη συγκεκριμένη υπόθεση, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη απάντηση για τη διαδρομή των χρημάτων και αρκέστηκε να δηλώσει: «Εχω πάρει τις αποφάσεις μου για τα δύο στελέχη, τον κ. Τσουκάτο και τον κ. Μαντέλη ακαριαία», τους «έθεσα και τους δυο εκτός ΠΑΣΟΚ». Ο Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να αποτινάξει πάνω από το ΠΑΣΟΚ την μπόχα του σκανδάλου που το πνίγει, υποστήριξε: «Αυτό που μπορούσα να κάνω. Ούτε δικαστής είμαι, ούτε ανακριτής είμαι. Ζήτησα να υπάρξει έρευνα».

Κληθείς να απαντήσει για τις σχέσεις του με τον προσωπικό του φίλο και συνεργάτη Γ. Τρεπεκλή, ο οποίος εκπροσωπούσε την εταιρεία «SAIC» και τη «Ζήμενς» την περίοδο της παραλαβής του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων (C4I), ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «αυτή είναι η διαφορά μεταξύ εμού και του κ. Καραμανλή, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, και αυτό το λέω ως προσωπική, δική μου δέσμευση και για αύριο, ως κυβέρνηση, είναι ότι όταν υπάρχει δημόσιο συμφέρον, δεν υπάρχουν φίλοι, δεν υπάρχουν συγγενείς, δεν υπάρχουν σύντροφοι, δεν υπάρχουν παράγοντες. Δε χρωστάω σε κανέναν»... Ο ίδιος επίσης υποστήριξε ότι αν γίνει πρωθυπουργός, θα ξανανοίξει την υπόθεση της «Ζήμενς».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «πανικό» της κυβέρνησης από τις εξελίξεις στο σκάνδαλο της «Ζήμενς».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον κατηγόρησε ότι «λίγες μέρες πριν τις κάλπες προχωρά σε ονοματολογία και πετά λάσπη στον ανεμιστήρα. Το ήθος της κυβέρνησης σε αυτές τις εκλογές θα την ακολουθεί για πολύ καιρό». Ξεχνώντας προφανώς ότι και το ΠΑΣΟΚ επένδυσε στην σκανδαλολογία όλο αυτό το διάστημα, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ τώρα θυμήθηκε τις εκλογές...

Κληθείς να σχολιάσει την προαναγγελία εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου της «προφυλάκισης Σκαρπέλη» και της αναφοράς του στον κ. Τρεπεκλή, προσωπικό φίλο του Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε: «Ολοι καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί η κυβέρνηση. Προαναγγέλλει προφυλακίσεις και δημοσιεύματα. Ο κόσμος δεν τρώει πια κουτόχορτο».

Την ίδια στιγμή το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντ. Ρόβλιας, αναφερόμενος στις συλλήψεις των συγγενών του Χρ. Καραβέλα, δήλωσε: «Οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις συζύγων και θυγατέρων κατηγορουμένων συνιστούν ακραίες δικονομικές ενέργειες, που εγκυμονούν κινδύνους για τη λειτουργία του κράτους δικαίου, για το κύρος της δικαιοσύνης και για τη διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων».

Εξάλλου και χτες η εφημερίδα «Αυριανή» με πρωτοσέλιδο τίτλο της υποστηρίζει ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου «στις 18/06/2002 υπέγραψε την απόφαση για απευθείας ανάθεση στη "Ζήμενς" προμήθειας τηλεπικοινωνιακού υλικού αξίας 114.000.000 ευρώ, όταν κατείχε θέση μέλους του ΔΣ του ΟΤΕ». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «θα τοποθετηθεί γραπτά για το συγκεκριμένο θέμα», κάνοντας λόγο για «άθλια συκοφαντική επίθεση». Θυμίζουμε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της «Αυριανής». Πάντως, ο Γ. Παπανδρέου για τη συγκεκριμένη υπόθεση παρέπεμψε στις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Προφυλακίστηκαν άλλοι δύο κατηγορούμενοι

Αλλοι δύο κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της «Ζήμενς» κρίθηκαν χτες προφυλακιστέοι. Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι Ηλ. Γεωργίου και Γ. Σκαρπέλης μετά τις τυπικές απολογίες τους στον 4ο ειδικό ανακριτή Ν. Ζαγοριανό.

Από νωρίς χτες το πρωί είχαν εξελιχθεί σκηνές απείρου κάλλους στα δικαστήρια. Οι κατηγορούμενοι επικαλούμενοι τους κανόνες της δικονομίας είχαν υποβάλει αίτημα εξαίρεσης του ανακριτή κατηγορώντας τον για μεροληψία, ενώ υπέβαλαν και τρίτη μήνυση σε βάρος του. Στην αίτησή του ο Ηλ. Γεωργίου υποστήριξε: «η συμπεριφορά του υπό εξαίρεση ανακριτή η οποία μάλιστα συνιστά και επ' αυτοφόρω διωκόμενο αδίκημα, πλήττει βάναυσα τον βασικό πυρήνα δικαιωμάτων μου, ισοδυναμεί με τον θεσμό των βασανιστηρίων και κατ' ακολουθία, όχι απλώς υφίσταμαι μεροληψία σε βάρος μου από τον συγκεκριμένο δικαστικό λειτουργό, αλλά τεκμήριο ενοχής του». Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα προσφύγει και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Στο μεταξύ, μόλις έγινε γνωστό ότι ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός θα λάβει απολογίες από τους κατηγορούμενους, ο συνήγορος του πρώην διευθυντικού στελέχους του ΟΤΕ, Δ. Τσοβόλας, εισέβαλε στο ανακριτικό γραφείο φωνάζοντας «ντροπή σας». Παράλληλα, ο κατηγορούμενος Γ. Σκαρπέλης δήλωσε ότι επιθυμεί να απολογηθεί αλλά παρουσία των δικηγόρων υπεράσπισής του και πρόσθεσε ότι παραβιάζονται τα υπερασπιστικά του δικαιώματα, καθώς δεν του χορηγούνται όλα τα έγγραφα της δικογραφίας.

Η κατάσταση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Μ. Αντώναρου που χαρακτήρισε προσωρινά κρατούμενο τον Γ. Σκαρπέλη. Το γεγονός αυτό έκανε να αντιδράσουν όλοι οι συνήγοροι των κρατουμένων, οι οποίοι μίλησαν για προειλημμένη απόφαση.

Τελικά, ο Γ. Σκαρπέλης μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Γιώργος Γεννηματάς, καθώς εμφάνισε υψηλή πίεση και συμπτώματα δυσφορίας την ώρα που βρισκόταν ενώπιον του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού, με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία. Στο νοσοκομείο αργά το απόγευμα πήγε και ο ανακριτής προκειμένου να λάβει την υπογραφή του κάτω από την «τύποις» απολογία του.

Ο Γ. Σανιδάς

Σε σίριαλ εξελίσσεται και το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την επίδοση όλων των αντιγράφων της δικογραφίας ή όχι στους κατηγορούμενους. Παρέμβαση στο θέμα αυτό έκανε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς λίγες μέρες πριν συνταξιοδοτηθεί. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσο να ασκήσει έφεση, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Οργανισμού των Δικαστηρίων, κατά των βουλευμάτων του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που επέτρεπαν στους κατηγορούμενους να πάρουν όλα τα αντίγραφα της δικογραφίας.

Τα δύο βουλεύματα είχαν εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή και δέχονταν ότι οι δύο κατηγορούμενοι Ηλ. Γεωργίου και Γ. Σκαρπέλης, καθώς και ο φυγόδικος Χρ. Καραβέλας μπορούν να λάβουν το σύνολο της δικογραφίας για το σκάνδαλο της Ζήμενς και όχι μόνο το σκέλος για τη σύμβαση 8002 για την ψηφοποίηση του ΟΤΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσος την περασμένη Δευτέρα είχε αναθέσει στον εισαγγελέα Εφετών κ. Καραγιάννη να ασκήσει έφεση κατά των δύο βουλευμάτων, ενώ εκείνος αρνήθηκε, κρίνοντας ότι η αιτιολογημένη απόφαση του δικαστικού συμβουλίου είναι ορθώς αιτιολογημένη.

Στο μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας σε χτεσινή ανακοίνωσή της καταγγέλλει τα όσα διαδραματίζονται στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει ότι έχουμε μια «σπασμωδική προσφυγή σε ακραία και εκδικητικά μέτρα εναντίον δικαίων και αδίκων που προκαλούν φόβο και καταρρακώνουν το κύρος του κράτους».

Σχετικά με το ένταλμα σύλληψης, οι δικηγόροι αναφέρουν ότι η «έκδοση αιτιολογημένου εντάλματος συλλήψεως συγχωρείται μόνο σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις και εφ' όσον τούτο είναι απολύτως αναγκαίο για την αποτροπή της αποδεδειγμένα προπαρασκευαζόμενης φυγής ή της επικείμενης τέλεσης εγκλημάτων από τον συλλαμβανόμενο».

Αντίθετα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) φαίνεται να επιδοκιμάζει τις κινήσεις του ανακριτή Ν. Ζαγοριανού. Στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕ αναφέρει ότι ο Ν. Ζαγοριανός «δεν μπορεί να επικρίνεται άλλοτε γιατί δεν εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά συγκεκριμένων κατηγορουμένων, όταν η συμπεριφορά τους δεν δικαιολογούσε κάτι τέτοιο (εμφανίσθησαν επανειλημμένως, τόσον ενώπιον του Εισαγγελέα κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης όσο και ενώπιον του Ανακριτή, κατά το στάδιο της ανάκρισης, όταν εκλήθησαν και ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν) και άλλοτε γιατί εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά κατηγορουμένων για τις κακουργηματικές πράξεις της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εκλεισε η οικονομία, ανοίγει το εδαφικό...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με θέμα την οικονομία και τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη, συναντήθηκαν χτες στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου της Λευκωσίας στην ουδέτερη ζώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Κατά τη χτεσινή συνάντηση έκλεισε το κεφάλαιο της οικονομίας και στην επόμενη, που ορίστηκε για την Πέμπτη 11 του Ιούνη, θα συνεχιστεί το ζήτημα του οδοφράγματος Λιμνίτη και θα ανοίξει το εδαφικό.

Ο Α. Ντάουνερ διέψευσε τα όσα λέγονται περί επεξεργασίας προσχεδίου για το Κυπριακό από τα Ηνωμένα Εθνη (ΗΕ), υποστηρίζοντας ότι «τα ΗΕ κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τις δύο πλευρές, αλλά δε γράφουν προσχέδια. Οι ηγέτες είναι εκείνοι που θα διαπραγματευτούν μια συνολική διευθέτηση», ενώ διέψευσε και τις πληροφορίες που τον θέλουν να τάσσεται υπέρ της παραμονής τουρκικού στρατού, εποίκων και της διατήρησης των εγγυήσεων στο νησί.

Ο Δ. Χριστόφιας από την πλευρά του μετά τη λήξη της συνάντησης, σε σύντομες δηλώσεις του, ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί «κάποια σύγκλιση σε κάποιες πτυχές της οικονομίας», και πρόσθεσε: «Εχουμε ανταλλάξει απόψεις για το θέμα του Λιμνίτη, στο επίπεδο το δικό μας με τους δύο συμβούλους και πάνω σε κάποιες πτυχές της οικονομίας σε μια προσπάθεια να φθάσουμε σε μια περισσότερη σύγκλιση. Πετύχαμε κάτι, πρέπει να το ομολογήσω».

Στη Κέρκυρα η επόμενη Σύνοδος ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑΣ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των 28 χωρών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις 27 Ιούνη στην Κέρκυρα, έπειτα από τη ματαίωση μιας προηγούμενης συνόδου τους το Μάη λόγω δυσαρέσκειας της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. «Μπορώ να ανακοινώσω ότι η επόμενη υπουργική σύνοδος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιούνη στην Κέρκυρα, όπου θα διεξαχθεί η υπουργική σύνοδος του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) υπό ελληνική προεδρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζέιμς Απατουράι.

«Η ημερήσια διάταξη δεν έχει ακόμη καθοριστεί», προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι «θα είναι παρόντες στη σύνοδο» τόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και η Αμερικανίδα ομόλογός του Χίλαρι Κλίντον.

Η προηγούμενη σύνοδος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, το οποίο είναι ένα όργανο διαβούλευσης και συνεργασίας, είχε προγραμματιστεί αρχικά να πραγματοποιηθεί στις 20 Μάη στις Βρυξέλλες. Ομως ματαιώθηκε από τη Ρωσία, η οποία θέλησε με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθεί για μια στρατιωτική άσκηση της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Γεωργία και για την απέλαση δύο διπλωματών της από τη ρωσική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ