ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρομαντισμός ενάντια στο φασισμό

Από τις «Ιστορίες στο δάσος της Βιέννης»
Από τις «Ιστορίες στο δάσος της Βιέννης»
Στις 14/4, το ΚΘΒΕ ανεβάζει τις «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» (1930) του Εντεν Φον Χόρβατ, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, σκηνικά Μαγιού Τρικεριώτη, κοστούμια Εβελυν Σιούπη και χορογραφία Δημήτρη Κυανίδη.

Στη ρομαντική ατμόσφαιρα του βιεννέζικου δάσους, με φόντο το Μεσοπόλεμο, την οικονομική κρίση και το φασιστικό κίνδυνο, το ένστικτο της ζωής κατακλύζει τους ήρωες του έργου. Η Μαριάνε αρραβωνιάζεται, υπό την πίεση του πατέρα της, τον Οσκαρ, έναν απλοϊκό χασάπη. Ο Αλφρεντ σχετίζεται - και εκμεταλλεύεται οικονομικά - με την πλούσια χήρα Βάλερι. Τη μέρα του αρραβώνα της, η Μαριάνε θα ερωτευτεί τον Αλφρεντ και θα εγκαταλείψει τα πάντα για να τον ακολουθήσει, πιστεύοντας πως θα βρει τη μεγάλη ευτυχία. Η ίδια η ζωή θα τη διαψεύσει. Μετέωροι ανάμεσα στη σκληρή καθημερινότητα, στην ανάγκη της επιβίωσης, στα κρυφά όνειρα και στην επιθυμία για τον αληθινό έρωτα, τα πρόσωπα ελπίζουν, απογοητεύονται, υποτάσσονται σε μια αβέβαιη μοίρα. Με βαθιά αγάπη για τους λαϊκούς του ήρωες και συνδυάζοντας αριστοτεχνικά το χιούμορ με τη σκληρότητα, ο Χόρβατ απεικονίζει την παρακμή της κοινωνίας στα χρόνια του ανερχόμενου φασισμού.

Παίζουν: Γιώργος Γιαννακάκος, Μαρία Ιωαννίδου, Ελένη Καλλιγά, Εκτωρ Καλούδης, Ελένη Μακίσογλου, Θηρεσία Μανωλούδη, Εφη Μεταγγιτσινού, Γιώργος Μπαγιώκης, Εύα Νέδου, Ντίνα Νικολαΐδου, Γιώργος Συμεωνίδης, Αννα Φόνσου κ.ά.

  • Με αφορμή το 2003 ως «Ευρωπαϊκό Ετος για τα Ατομα με Αναπηρία», το ΚΘΒΕ προχωρεί σε σειρά ενεργειών, ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στα θέατρά του. Σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, θέτει σε λειτουργία ένα μηχανισμό διευκόλυνσης των ατόμων με αναπηρία στους χώρους του θεάτρου, βοηθώντας τη μετάβασή τους από το σπίτι στο θέατρο, καθώς και την εύκολη πρόσβασή τους στις αίθουσες και στους χώρους αναψυχής και υγιεινής του θεάτρου. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις παραστάσεις του «Βασιλικού Θεάτρου». Από σήμερα και κάθε Πέμπτη, με την παράσταση «Το έργο για το Μωρό» του Εντουαρντ Αλμπι, ένα όχημα του Δήμου Θεσσαλονίκης και στα όρια του δήμου θα μεταφέρει στο θέατρο άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, που χρησιμοποιούν αναπηρικά καροτσάκια και δεν μπορούν να μετακινηθούν. Στην πιλοτική φάση λειτουργίας του προγράμματος μέχρι το Μάη, η είσοδος στις παραστάσεις και η μεταφορά από το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι δωρεάν.

Εκτός από τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, υπάρχει πρόβλεψη και για τα άτομα με προβλήματα ακοής. Οι παραστάσεις, του «Βασιλικού Θεάτρου» αρχικά και στη συνέχεια και των υπόλοιπων θεάτρων, θα παρουσιάζονται υπερτιτλισμένες, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν τα άτομα με προβλήματα ακοής.

Διπλή παρουσίαση

Από την ενότητα «Η πόλη είναι ένα ιδεόγραμμα»
Από την ενότητα «Η πόλη είναι ένα ιδεόγραμμα»
Μια ενότητα από τη νέα της δουλειά με θέμα: «Η πόλη είναι ένα ιδεόγραμμα» παρουσιάζει η Βίκυ Τσαλαματά στην ατομική της έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα στο Λουξεμβούργο. Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο της Foire Internationale. Στη σημαντική αυτή εικαστική διοργάνωση εκθέτουν 23 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επιλέχθηκαν από διεθνή κριτική επιτροπή, καθώς και 5 καλλιτέχνες που εκθέτουν, με τιμητική πρόσκληση. Η Β. Τσαλαματά, με τιμητική πρόσκληση, θα εκθέσει 12 χαρακτικά μεγάλων διαστάσεων, με θέμα την πόλη και τη διαδρομή της στο χρόνο και στη μνήμη των ανθρώπων.

Επίσης, στις 15 Μαρτίου εγκαινιάζεται στην γκαλερί «Ζέρβας» στην Πάτρα έκθεση της Β. Τσαλαματά, με τίτλο «Οι αγγελιοφόροι». Η δουλιά αυτή παρουσιάστηκε, με μεγάλη επιτυχία, το Φλεβάρη 2002 στο Λουξεμβούργο. Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Quotidien» σημειωνόταν ότι η «Β. Τσαλαματά δίνει νέα πνοή στη χαρακτική», ενώ σε κριτική στήλη της εφημερίδας «Luxemburger Wort», ανάμεσα σε άλλα σημειωνόταν ότι «οι πιο πολλές από τις αφηγήσεις της Β. Τσαλαματά δεν επιβάλλουν παρά το βίωμα της σπάνιας, οριακά εύθραυστης στιγμής, όπου η χειρονομία, με τη γνώση της τεχνικής γίνεται τέχνη. Γύψος και φύλλο ασημιού, ξηρή χάραξη, ακουατίντα, σίδηρος χαραγμένος με τη φωτιά, τσίγκος χαραγμένος με τη φωτιά, κηρόχρωμα, έργα μοναδικά ή παραλλαγές που αποτελούν μικρές ενότητες».

Εκθεση για τον Πούσκιν

Εκθεση βιβλίου και οπτικού υλικού αφιερωμένη στον μεγάλο Ρώσο ποιητή, Αλεξάντρ Πούσκιν, διοργανώνει η «Στοά του Βιβλίου» (12 - 17/3). Η έκθεση περιλαμβάνει ελληνικές και ρώσικες εκδόσεις έργων του ποιητή, καθώς και βιβλία για τον ίδιο και το έργο του. Επίσης, θα παρουσιαστούν πορτρέτα του, εικόνες από τα μέρη που έζησε, αντίγραφα χειρογράφων και σχεδίων που φιλοτέχνησε. Στις 17/3, 8 μμ, στην αίθουσα της «Στοάς του Βιβλίου» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Αλεξάντρ Πούσκιν - Λόγος της απεραντοσύνης». Θα μιλήσουν η καθηγήτρια Σόνια Ιλίνσκαγια και η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ. Ποιήματα θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Αννίτα Δεκαβάλλα και Τάκης Βουτέρης.

Στην περιφέρεια
  • Ενα μουσικό τριήμερο (6-8/3) θα προσφέρει ο Στέλιος Βαμβακάρης στη Θεσσαλονίκη. Θα εμφανιστεί στο «Καφέ Αμερικέν» (B. Ολγας 196), με συνθέσεις του ίδιου και του πατέρα του, Μάρκου, παραδοσιακά και τραγούδια των Τσιτσάνη, Ακη Πάνου κ.ά. Μαζί του στο τραγούδι η Εβελίνα Αγγέλου.
  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης εμφανίζεται σήμερα (9.30μ.μ.), στο καφέ «Αέναον», στο Αργος. Θα παρουσιάσει μια μελωδική διαδρομή βασισμένη στο σύνολο της δισκογραφίας του. Η βραδιά διοργανώνεται σε συνεργασία με το ραδιοσταθμό «101 fm».
Λυρικός διαγωνισμός

Ολοκληρώνεται το Σάββατο το Διεθνές Γκραν Πρι «Μαρία Κάλλας 2003» για όπερα, ορατόριο-λιντ που οργανώνει το Ατενέουμ, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ. Στο φετινό διαγωνισμό, που συμπληρώνει είκοσι επτά χρόνια παρουσίας, συμμετέχουν περισσότεροι από 70 νέοι τραγουδιστές, εκ των οποίων 14 Ελληνες.

Η διεθνής κριτική επιτροπή, που αποτελείται από διάσημους τραγουδιστές του λυρικού θεάτρου και φημισμένους παιδαγωγούς και διευθυντές λυρικών θεάτρων, θ' απονείμει τα βραβεία στους νικητές, το Σάββατο, στην αίθουσα των Φίλων του Μεγάρου Μουσικής. Τους φετινούς φιναλίστ συνοδεύει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ιασίου, υπό τη διεύθυνση του Γκ. Κοστίν.

Συνεχίζονται στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», τα σεμιναριακά μαθήματα «Χορός και παραδοσιακός πολιτισμός». Τα σεμινάρια εντάσσονται στην ενότητα «Βραδιές της Πέμπτης». Συντονίζει η Μαριγούλα Κρητσιώτη. Θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα: «Το πάντρεμα παραδοσιακού και έντεχνου χορού». Εισηγήτρια: Σοφία Σπυράτου (6/3). «Αρχαία ελληνική ρυθμική: Λόγος, μέλος, κίνηση». Εισηγητής: Στέλιος Ψαρουδάκης (20/3). «Η ελληνική αρχαιότητα και η χορεύτρια Ι. Ντάνκαν» (3/4). «Αναφορά στο μουσικό όργανο ούτι: Ιστορίες, τεχνικές και είδη παιξίματος». Εισηγητές: Κώστας Σαραγούδας, Κώστας Τσιαμούλης (17/4).

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31) σήμερα (7.30μ.μ.), με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας και των 100 χρόνων από τη βράβευση της Μαρίας Κιουρί, με «Νόμπελ Φυσικής» και στα πλαίσια του κύκλου στρογγυλών τραπεζών «Επιστήμη και κοινωνία», θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Οι επιστήμες έχουν φύλο;». Η εκδήλωση συνοδεύεται και με έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Οι Κιουρί: Ζωή και έργο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ