Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρομαντισμός ενάντια στο φασισμό

Από τις «Ιστορίες στο δάσος της Βιέννης»
Από τις «Ιστορίες στο δάσος της Βιέννης»
Στις 14/4, το ΚΘΒΕ ανεβάζει τις «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» (1930) του Εντεν Φον Χόρβατ, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, σκηνικά Μαγιού Τρικεριώτη, κοστούμια Εβελυν Σιούπη και χορογραφία Δημήτρη Κυανίδη.

Στη ρομαντική ατμόσφαιρα του βιεννέζικου δάσους, με φόντο το Μεσοπόλεμο, την οικονομική κρίση και το φασιστικό κίνδυνο, το ένστικτο της ζωής κατακλύζει τους ήρωες του έργου. Η Μαριάνε αρραβωνιάζεται, υπό την πίεση του πατέρα της, τον Οσκαρ, έναν απλοϊκό χασάπη. Ο Αλφρεντ σχετίζεται - και εκμεταλλεύεται οικονομικά - με την πλούσια χήρα Βάλερι. Τη μέρα του αρραβώνα της, η Μαριάνε θα ερωτευτεί τον Αλφρεντ και θα εγκαταλείψει τα πάντα για να τον ακολουθήσει, πιστεύοντας πως θα βρει τη μεγάλη ευτυχία. Η ίδια η ζωή θα τη διαψεύσει. Μετέωροι ανάμεσα στη σκληρή καθημερινότητα, στην ανάγκη της επιβίωσης, στα κρυφά όνειρα και στην επιθυμία για τον αληθινό έρωτα, τα πρόσωπα ελπίζουν, απογοητεύονται, υποτάσσονται σε μια αβέβαιη μοίρα. Με βαθιά αγάπη για τους λαϊκούς του ήρωες και συνδυάζοντας αριστοτεχνικά το χιούμορ με τη σκληρότητα, ο Χόρβατ απεικονίζει την παρακμή της κοινωνίας στα χρόνια του ανερχόμενου φασισμού.

Παίζουν: Γιώργος Γιαννακάκος, Μαρία Ιωαννίδου, Ελένη Καλλιγά, Εκτωρ Καλούδης, Ελένη Μακίσογλου, Θηρεσία Μανωλούδη, Εφη Μεταγγιτσινού, Γιώργος Μπαγιώκης, Εύα Νέδου, Ντίνα Νικολαΐδου, Γιώργος Συμεωνίδης, Αννα Φόνσου κ.ά.

  • Με αφορμή το 2003 ως «Ευρωπαϊκό Ετος για τα Ατομα με Αναπηρία», το ΚΘΒΕ προχωρεί σε σειρά ενεργειών, ώστε τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στα θέατρά του. Σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, θέτει σε λειτουργία ένα μηχανισμό διευκόλυνσης των ατόμων με αναπηρία στους χώρους του θεάτρου, βοηθώντας τη μετάβασή τους από το σπίτι στο θέατρο, καθώς και την εύκολη πρόσβασή τους στις αίθουσες και στους χώρους αναψυχής και υγιεινής του θεάτρου. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις παραστάσεις του «Βασιλικού Θεάτρου». Από σήμερα και κάθε Πέμπτη, με την παράσταση «Το έργο για το Μωρό» του Εντουαρντ Αλμπι, ένα όχημα του Δήμου Θεσσαλονίκης και στα όρια του δήμου θα μεταφέρει στο θέατρο άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες, που χρησιμοποιούν αναπηρικά καροτσάκια και δεν μπορούν να μετακινηθούν. Στην πιλοτική φάση λειτουργίας του προγράμματος μέχρι το Μάη, η είσοδος στις παραστάσεις και η μεταφορά από το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι δωρεάν.

Εκτός από τα άτομα με κινητικές αναπηρίες, υπάρχει πρόβλεψη και για τα άτομα με προβλήματα ακοής. Οι παραστάσεις, του «Βασιλικού Θεάτρου» αρχικά και στη συνέχεια και των υπόλοιπων θεάτρων, θα παρουσιάζονται υπερτιτλισμένες, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν τα άτομα με προβλήματα ακοής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ