ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνικό βιβλίο στη Μαδρίτη

Ο Καβάφης αποτελεί το μόνιμο και σχεδόν το μόνο σύμβολο της ελληνικής ποίησης στις διεθνείς εκθέσεις
Ο Καβάφης αποτελεί το μόνιμο και σχεδόν το μόνο σύμβολο της ελληνικής ποίησης στις διεθνείς εκθέσεις
Η Ελλάδα θα είναι η «τιμώμενη χώρα» στην 23η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου «LIBER» της Μαδρίτης (12-15/10). Η έκθεση διεξάγεται κάθε χρόνο, εναλλάξ στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη, και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επαγγελματιών από τις ισπανόφωνες αλλά και άλλες χώρες του κόσμου. Πρόκειται, δηλαδή, για επαγγελματική έκθεση, όπου κλείνονται μικρές ή μεγάλες συμφωνίες μεταξύ εκδοτικών οίκων.

Οργανωτές της ελληνικής εκπροσώπησης στην έκθεση είναι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου και η Εταιρεία Συγγραφέων.

Το ελληνικό εθνικό περίπτερο (120 τ.μ.) παραχωρείται δωρεάν, αφού η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα. Στο εθνικό περίπτερο θα παρουσιαστούν 80 ελληνικοί οίκοι με 1.500 τίτλους ελληνικών βιβλίων αλλά και τα μεταφρασμένα στα ισπανικά και καταλανικά βιβλία της τελευταίας δεκαετίας (από το αρχείο του ΕΚΕΒΙ).

Οι προσκεκλημένοι στην έκθεση Ελληνες συγγραφείς, οι οποίοι θα παρουσιάσουν βιβλία τους, είναι οι: Θανάσης Βαλτινός, Βασίλης Βιτσαξής, Χάρης Βλαβιανός, Ρέα Γαλανάκη, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Μαρία Ευσταθιάδη, Μένης Κουμανταρέας, Αχιλλέας Κυριακίδης, Πέτρος Μάρκαρης, Παύλος Μάτεσις, Νίκος Πετσάλης-Διομήδης, Θωμάς Σκάσσης, Ανδρέας Στάικος, Ερση Σωτηροπούλου, Ευγενία Φακίνου.

Η ελληνική εκπροσώπηση στην έκθεση θα κοστίσει 150.000 ευρώ. Στη Διεθνή Εκθεση Φρανκφούρτης το 2001, με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα, το κόστος ανήλθε στα 8,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αυτή τη διαφορά τη χρησιμοποίησε κατά κόρον η ηγεσία του ΥΠΠΟ στο πλαίσιο της «σεμνότητας» και «ταπεινότητάς» της έναντι της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Καμία όμως από τις δύο ηγεσίες δε μιλούν για το κατά πόσο τα «φθηνά» ή «ακριβά» «πυροτεχνήματα» της «τιμώμενης χώρας» έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα για πραγματική ανάπτυξη του ελληνικού βιβλίου προς όφελος του ελληνικού λαού και όχι προς όφελος της επιταχυνόμενης συγκεντροποίησης και του εκδοτικού κεφαλαίου.

Κινηματογράφος, παραβατικότητα, «σωφρονισμός»

Η παιδική εγκληματικότητα στο «φακό» του «Νεανικού Πλάνου» με προβολές, ημερίδα και πλήθος εκδηλώσεων

«Η ξύλινη κάμερα»
«Η ξύλινη κάμερα»
Εβδομάδα αφιερωμένη στην παιδική και νεανική εγκληματικότητα οργανώνει το «Νεανικό Πλάνο» (φορέας διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους), σε συνεργασία με το Τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, από χτες μέχρι τις 13/10, με αφορμή την προβολή, στο «Σινέ Φιλίπ», της ταινίας «Η ξύλινη κάμερα» (σ.σ. η προβολή άρχισε χτες, ενώ κριτική στην ταινία δημοσίευσε χτες ο «Ρ»).

Σημαντικό «σταθμό» των εκδηλώσεων αποτελεί η ημερίδα που οργανώνεται την Κυριακή (9/10) στο «Σινέ Φιλίπ», με θέμα την παιδική παραβατικότητα, με τίτλο «Ολα τα παιδιά της πόλης είναι και δικά μας παιδιά». Κατά τους διοργανωτές, η ημερίδα «φιλοδοξεί να πληροφορήσει, να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, να αναδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και το έργο που πραγματοποιείται και να φωτίσει όλα τα στάδια της διαδικασίας από τη σύλληψη ενός παιδιού μέχρι τον εγκλεισμό και την αποφυλάκισή του. Απευθύνεται πέραν των ειδικών, κατ' αρχήν στο ευρύ κοινό, σε γονείς και σε όλους όσοι επιμελούνται και φροντίζουν παιδιά».

Το εβδομαδιαίο αφιέρωμα περιλαμβάνει, επίσης, προβολές ταινιών στις 7 και 14/10, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για τις Φυλακές ανηλίκων, επίσκεψη στις Φυλακές Αυλώνας, με προβολή της ταινίας «Ξύλινη Κάμερα» και δωρεά ταινιών του «Νεανικού Πλάνου», αφιέρωμα από τη ΝΕΤ στις 10/10, εξαγγελία συγγραφής βιβλίου με απομνημονεύματα παιδιών, τα οποία έχουν ζήσει σε σωφρονιστικά ιδρύματα, συνάντηση με ΕΣΗΕΑ - ΕΣΡ για το δεοντολογικό κώδικα παρουσίασης των παιδιών στα ΜΜΕ, ομιλίες εγκληματολόγων στις πόλεις όπου υπάρχουν φυλακές.

Για τα κρατικά βραβεία ποιότητας

Τις ταινίες που αιτήθηκαν την υποψηφιότητά τους για τα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας 2005 ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ.

Οι υποψήφιες ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους είναι οι: «Κάτω απ' το σεντόνι» Πέτρος Καλκόβαλης, «Η καρδιά του κτήνους» Ρένος Χαραλαμπίδης, «Η γυναίκα είναι σκληρός άνθρωπος» Αντώνης Καφετζόπουλος, «Η πόλη των θαυμάτων» Δημήτρης Αθανίτης, «Ο Ετσι» Νικόλαος Ζιάγκος, «Θυμάμαι» Δημήτρης Κολλάτος, «Γλυκιά μνήμη» Κυριάκος Κατζουράκης, «Λιούμπη» Λάγια Γιούργου, «Ομηρος» Κων/νος Γιάνναρης, «Το κακό» Γιώργος Νούσιας, «Το όνειρο του σκύλου» Αγγελος Φραντζής, «Υποβρύχιος Ερωτας» Γιάννης Σολδάτος, «Η εύκολη Λία» Βαγγέλης Σεϊτανίδης, «Εκανε κρύο τον περσινό χειμώνα» Ελευθέριος Κατσαρός, «Τσίου...» Μάκης Παπαδημητρίου, «Λουκουμάδες με μέλι» Ολγα Μαλέα, «Γαλάζιο φόρεμα» Γιάννης Διαμαντόπουλος, «Το όνειρο του Ικαρου» Κώστας Νάτσης, «Κι αν φύγω... θα ξανάρθω» Δώρα Μασκλαβάνου, «Αγρύπνια» Νίκος Γραμματικός, «Η χορωδία του Χαρίτωνα» Γρηγόρης Καραντινάκης, «The Zero Years» Νίκος Νικολαΐδης, «Η νοσταλγός» Ελένη Αλεξανδράκη, «Κινέττα» Γιώργος Λάνθιμος.

Ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) μεγάλου μήκους: «Ο Αλλος» Λουκία Ρικάκη, «Κακολύρι» Σταύρος Ιωάννου, «Το Πήδημα του Κατσαντώνη και ο Μπαρμπα-Λάμπρος» Γιώργος Κολόζης, «BLACK ΜΠΕΕΕ» Θόδωρος Μαραγκός, «ΜΠΑΖ» Σπύρος Ταραβήρας, «Εκτός σχεδίου» Μένιος Δίτσας.

Συμμετέχουν, επίσης, 44 ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια).

Ταξίδι στο όνειρο

Ο θίασος «Αβάντι» οδηγεί τα παιδιά σε μια ονειρική, μουσική περιπέτεια, από την Κυριακή, στο θέατρο «Περοκέ», με το έργο της Κέλλυς Σταμουλάκη «Ως την άκρη του ονείρου...», σε σκηνοθεσία Χάρη Ρώμα - Κέλλυς Σταμουλάκη, μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, χορογραφία Βέρας Κίτνα, σκηνικά Δέσποινας Βολίδη, κοστούμια Βάλιας Συριοπούλου, ενορχήστρωση - μουσική διδασκαλία Γιώργου Γουάστωρ, φωτισμούς Παναγιώτη Μανούση. Παίζουν: Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Λαμπάτος, Χάρης Αγγέλου, Νίκος Τουρνάκης, Αργυρώ Αγγελοπούλου, Αλέξανδρος Ράπης, Μαργαρίτα Βανδώρου, Μαρίνα Γαζεττά, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός.

Με πρωταγωνιστή τον ερμηνευτή Βασίλη Λέκκα - στην πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο για παιδιά - και πλήθος ηθοποιών και μουσικών που ζωντανεύουν την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, με ούτι, σάζι, κρητική λύρα, μαντολίνο, ακορντεόν, κιθάρα, φλογέρα και άλλα πνευστά και κρουστά, ο θίασος «Αβάντι» θα κάνει τα παιδιά συνταξιδευτές της μικρής Πετρίνας, μέσα από πανηγύρι ήχων και εικόνων. Η μικρή Πετρίνα, με μοναδικές «αποσκευές» τη γενναία και αθώα ψυχή της, ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο εμπόδια, διατηρώντας την αισιοδοξία και την πίστη της, και τελικά συναντά τη φιλία, την αγάπη και τον έρωτα.

Οπλεμπορικό «Σύστημα Ζαχάρωφ»

Ενα ενδιαφέρον, τουλάχιστον θεματολογικά, ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του «θεμελιωτή» όλου του βρώμικου, ιμπεριαλιστικού συστήματος εμπορίας όπλων μεταξύ κρατών, του Βασίλη Ζαχάρωφ, θα προβληθεί (11/10, 7.30 μ.μ., είσοδος ελεύθερη), στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Πρόκειται για την ταινία «Βασίλης Ζαχάρωφ, ο μυστηριώδης άνθρωπος της Ευρώπης», σε σενάριο και σκηνοθεσία Αγγελου Αμπάζογλου και η προβολή (πρώτη στην Ελλάδα) γίνεται στο πλαίσιο του «Σεμιναρίου Επιμόρφωσης για την Παραγωγή Ιστορικού Ντοκιμαντέρ», σε συνεργασία με την ΕΡΤ, την τηλεόραση της Βουλής, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ.

Σύμφωνα με το σημείωμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «η ταινία επικεντρώνεται στο εμπόριο όπλων στην αρχή του 20ού αιώνα μέσα από την εκπληκτική ιστορία του ελληνικής καταγωγής "βασιλιά της πολεμικής βιομηχανίας", σερ Μπαζίλ Ζαχάρωφ. Τα συμφέροντα του Ζαχάρωφ επεκτάθηκαν σε τράπεζες, πετρέλαια, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρήθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Το σύστημα πώλησης όπλων που δημιούργησε, γνωστό ως "Σύστημα Ζαχάρωφ", αποτελεί το επικρατέστερο σύστημα μέχρι σήμερα. Βασίζεται στη διαφθορά, στην προπαγάνδα και σε ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριών, που λειτουργούν ως βασικοί μοχλοί πίεσης σε κυβερνήσεις και διπλωματικούς κύκλους».

Για την ιστορία, ο Ζαχάρωφ, ως «σωστός» έμπορος όπλων, είχε διάφορες υπηκοότητες, όπως ελληνική, οθωμανική, αγγλική και γαλλική. Εφερε διάφορους τίτλους, όπως «σερ» και «βαρόνος», ενώ η μεγαλοαστική τάξη του τον τίμησε 298 φορές για τις «ειρηνιστικές του δράσεις»! Στο τέλος της ζωής του παντρεύτηκε μια εξαδέλφη του βασιλιά της Ισπανίας και πέθανε στο Μόντε Κάρλο (1936).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ