ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Γενάρη 1995
Σελ. /49
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Γ. ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ
Η "ρουκέτα" έφτασε στον ουρανό...

Ο νεαρός Ελληνας γυμναστής μιλά στο "Ρ" για τις φετινές του επιτυχίες

Ο Γιάννης Μελισσανίδης, το 1994, δικαίωσε τη φήμη του σαν η"μικρότερη" μεγάλη ελπίδα του ελληνικού αθλητισμού. Σε ηλικία μόλις 17 ετών, κατάφερε να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στο έδαφος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής, που έγινε την άνοιξη στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. Στη συνέχεια, στα τέλη Μάη, κατάφερε να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο πάλι στο έδαφος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων, όπου μάλιστα αγωνίστηκε με βγαλμένο τον αστράγαλο. Οι εντυπωσιακές αυτές επιτυχίες συμπληρώθηκαν από διακρίσεις σε μεγάλα μίτινγκ, όπως το παγκόσμιο μίτινγκ της Μόσχας όπου πήρε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα και το ασημένιο στο έδαφος, ενώ πήρε μέρος με επιτυχία και σε δύο μίτινγκ του Γκραν - Πρι της ενόργανης, όπου καλούνται οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου.

Χωρίς αμφιβολία, ο 17χρονος αθλητής από τη Θεσ/νίκη δικαίωσε το 1994 όσους πίστευαν στις μεγάλες δυνατότητές του. Ο ίδιος ο Γ. Μελισσανίδης παραδέχεται ότι "το 1994 έγινε ό,τι καλύτερο μπορούσα να περιμένω. Για το παγκόσμιο πρωτάθλημα είχα προετοιμαστεί πολύ καλά για πολύ καιρό. Στόχος μου ήταν να μπω στον τελικό. Ενας στόχος υψηλός, ένα όνειρο σχεδόν. Από κει και πέρα όταν προκρίθηκα στον τελικό αγωνίστηκα χωρίς άγχος. Με μια ελαφρότητα θα έλεγα, σχεδόν παιδικά. Εγώ δεν είχα τίποτα να υπερασπιστώ, αντίθετα από άλλους που είχαν στο ενεργητικό τους παγκόσμιους και ολυμπιακούς τίτλους. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι ήμουν ο μοναδικός έφηβος αθλητής των αγώνων. Τελικά, πήρα τη δεύτερη θέση στο έδαφος πίσω από τον περίφημο πολυολυμπιονίκη της Βαρκελώνης, τον Βιτάλι Σέρμπο".

|εα1|1491 - Ειπώθηκε τότε ότι εσύ άξιζες το χρυσό μετάλλιο, αλλά ο Σέρμπο το πήρε λόγω του ονόματός του|εα0|1490

- "Ναι έτσι είχε γίνει. Για μένα, ήταν μια ηθική ικανοποίηση όταν διάβασα σε ξένα περιοδικά της γυμναστικής ότι έχασα το χρυσό μετάλλιο λόγω του ονόματος του Σέρμπο. Εγώ τότε ήμουν σχεδόν άγνωστος. Στην Αυστραλία μάλιστα με έλεγαν "ρουκέτα", επειδή έκανα για πρώτη φορά στο παγκόσμιο στερέωμα μια τόσο εντυπωσιακή εμφάνιση. Ετσι ήταν δύσκολο να μου δώσουν το χρυσό μετάλλιο αν και το άξιζα. Μπορεί με το αργυρό να είμαι φοβερά ικανοποιημένος, αλλά υπάρχει και μια πικρή γεύση που μου στέρησαν το χρυσό. Οπως και να το κάνεις, άλλο το χρυσό, άλλο το αργυρό...".

|εα1|1491 - Τι άλλαξε στον Γ. Μελισσανίδη μετά από τις φετινές του επιτυχίες;|εα0|1490

- "Εχω πια περισσότερες υποχρεώσεις απέναντι στον εαυτό μου, αλλά και στον κόσμο. Σ' αυτόν τον κόσμο που με συγχαίρει, που με ενθαρρύνει, που με παροτρύνει για νέες επιτυχίες. Εχω πια κι εγώ σημαντικές διακρίσεις για να υπερασπιστώ. Το βάρος στους ώμους μου είναι πια μεγάλο. Κι αυτό βέβαια μου δημιουργεί κάποιο άγχος".

|εα1|1491- Ποιοι είναι οι στόχοι σου το 1995;|εα0|1490

- "Πρώτος στόχος είναι η διάκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει το Σεπτέμβριο στο Τόκιο. Εκεί θα κριθεί και η πρόκριση για την Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Πρέπει να καταταγώ ανάμεσα στους 36 του σύνθετου ατομικού για να πάρω το εισιτήριο. Μπορεί βέβαια να πάρω την πρόκριση και μέσω του σύνθετου ομαδικού".

|εα1|1491- Υπάρχει σιγουριά για την πρόκριση|εα0|1490

- "Στο άθλημά μας δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος. Αισιοδοξώ, αλλά η πρόκριση είναι δύσκολη".

|εα1|1491 - Στο παγκόσμιο της Αυστραλίας, παρουσίασες μια πρωτότυπη άσκηση για πρώτη φορά. Το 1995 πρόκειται να κάνεις κάτι καινούριο;|εα0|1490

- "Θα προσπαθήσω να προσθέσω κάποια νέα στοιχεία στην άσκησή μου, ώστε να αυξηθεί η δυσκολία της. Πιστεύω ότι μέχρι το παγκόσμιο του Τόκιο κανένας αθλητής δε θα καταφέρει να εκτελέσει την άσκησή μου".

Ο Γιάννης Μελισσανίδης συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας, όχι μόνο για τις αγωνιστικές του διακρίσεις, αλλά και για τη συγκλονιστική ενέργειά του να χαρίσει το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες στην οικογένεια του Τούρκου συναθλητή του Μουράτ Κανμπάς, που χάθηκε σε τροχαίο δυστύχημα λίγο πριν τους αγώνες.

"Ηταν μια κίνηση αυθόρμητη, όταν πληροφορήθηκα από τον πρόεδρο της τουρκικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής το θάνατο του Μουράτ. Αυτό έγινε στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ρυθμικής νεανίδων στη Θεσ/νίκη λίγες μέρες πριν το Πανευρωπαϊκό των εφήβων. Τότε αυθόρμητα ανακοίνωσα στον Τούρκο πρόεδρο ότι αν κέρδιζα το χρυσό θα το χάριζα στην οικογένεια του Μουράτ. Κάποιοι μπορεί να προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αυτή την ενέργεια, να την εμπορευματοποιήσουν ακόμα, αλλά για μένα ήταν μια τιμή στη μνήμη ενός φίλου".

ΣΤΙΒΟΣ
Η άνοιξη συνεχίζεται

Ρεκόρ, μετάλλια και διεθνείς διακρίσεις από Κουκοδήμο, Τερζιάν, Παναγιωτόπουλο, Ξανθού και σκυταλοδρομία 4+επ100 ανδρών

Η καλή παράδοση που δημιούργησε ο στίβος από τη χρυσή χρονιά του 1992 συνεχίστηκε και τη χρονιά που μας πέρασε, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε ο ΣΕΓΑΣ, αλλά και μεμονωμένα οι Ελληνες πρωταθλητές-τριες. Ο Κώστας Κουκοδήμος αναμφίβολα είναι ο κορυφαίος αθλητής και από τους καλύτερους στον κόσμο στο μήκος. Ανθηση είχαμε και στους σπρίντερ μετά την εποχή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στις αρχές της δεκαετίας του '70 με τον ομογενή εξ Αργεντινής, Αλέξανδρο Τερζιάν, που είναι "πάστα" δυναμικού αθλητή με πολλά περιθώρια εξέλιξης. Καλή χρονιά και για την όμορφη Ροδίτισσα Νίκη Ξανθού, που πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος γυναικών. Ας δούμε αναλυτικά αυτούς που ξεχώρισαν στο στίβο το 1994, που μας άφησε χρόνους πριν από μερικές ώρες:

ΑΝΔΡΕΣ

Κώστας Κουκοδήμος: Χάλκινο μετάλλιο σε πανευρωπαϊκούς αγώνες μετά από 23 χρόνια. Ο Κατερινιώτης άλτης δημιούργησε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 8.36, που είναι από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο και η πρώτη στην Ευρώπη! Σε όλους τους αγώνες πηδούσε πάνω από 8 μέτρα, κάτι που δείχνει αξιοθαύμαστη σταθερότητα.

Αλέξανδρος Τερζιάν: Ασημένιο μετάλλιο στους Ευρωπαϊκούς κλειστού σΣτίβου στα 60 μέτρα με 6.51 που είναι από τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών. Εβδομος στον ανοιχτό στίβο στα 100 στο Ελσίνκι, καθώς και χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Α κατηγορίας. Αυτό το διάστημα υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία ως διαβιβαστής στο στρατό ξηράς.

Γιώργος Παναγιωτόπουλος: Τρίτος στους Ευρωπαϊκούς κλειστού στίβου στα 200, και έβδομος στον ανοιχτό με σπουδαία επίδοση 20.52. Μέλος της ομάδας 4+επ100 που ήταν 5η στο Ελσίνκι.

Λάμπρος Παπακώστας: Ογδοος στο ύψος στους Ευρωπαϊκούς ανοιχτού στίβου και 9ος στον κλειστό.

Χρυσοβαλάντης Αθανασίου: Εκτος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων στα 20.000 μέτρα σε δημόσιο δρόμο, χρυσό μετάλλιο στα στιπλ των Βαλκανικών εφήβων.

Ευγένιος Παπαδόπουλος: Τέταρτος στα 200 μέτρα στους Ευρωπαϊκούς κλειστού στίβου στο Παρίσι. Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό κύπελλο νέων, μέλος της 4+επ100, που ήταν 5η στο Ελσίνκι.

Γιάννης Ναυπλιώτης: Εκτος στους Ευρωπαϊκούς κλειστού στίβου στα 200 μέτρα στο Παρίσι.

Κώστας Γκατσιούδης: Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο νέων με 83.82, επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Νίκη Ξανθού: Προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο μήκος, όπου κατατάχτηκε δέκατη. Ανέβασε το πανελλήνιο ρεκόρ (το οποίο άντεχε από το... 1979 με τη Μαρούλα Λάμπρου) στα 6.74. Χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο νεανίδων με 6.72

Κατερίνα Θάνου: Αναδείχτηκε τέταρτη στα 100 μέτρα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων στη Λισαβόνα με 11.46. Ηταν η μεγαλύτερη διάκριση Ελληνίδας στη διοργάνωση. Τέλος, κατέκτησε δυο χρυσά μετάλλια στους Βαλκανικούς νεανίδων.

Αγγελική Τσιολακούδη: Κατατάχθηκε έβδομη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων στον ακοντισμό και δεύτερη στους Βαλκανικούς γυναικών. Θα είναι άραγε άξια διάδοχος των κορυφαίων Σακοράφα - Βερούλη; Ο χρόνος θα το δείξει.

ΟΜΑΔΙΚΑ: Η ομάδα 4+επ100 ανδρών κατατάχτηκε 5η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι, καλύτερη όλων των εποχών. Την ομάδα αποτελούσαν οι: Τερζιάν, Γενονέλης, Παναγιωτόπουλος και Αλεξόπουλος.

Με το χάλκινο ευρωπαϊκό μετάλλιο στο στήθος ο Κ. Κουκοδήμος, με το βλέμμα στο λαμπρό μέλλον η Ν. Ξανθού

Δευτεραθλητής κόσμου και πρωταθλητής Ευρώπης, πατώντας γερά στο έδαφος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ