ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κούκλα» (;)... μόνο τη νύχτα

Την ανάθεση μελέτης φωτισμού των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας στον διεθνούς φήμης Γάλλο μελετητή φωτισμού μνημείων, Πιερ Μπιντό, ανακοίνωσαν χτες ο δήμαρχος Αθήνας, Δ. Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος του νεοσυσταθέντος σωματείου, «Οι Φίλοι της Αθήνας», Μιχάλης Κακογιάννης, ο οποίος είχε διατυπώσει την ίδια πρόταση πριν παραιτηθεί από πρόεδρος της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας».

Το σωματείο ξεκίνησε την καμπάνια συλλογής χρημάτων για τη μελέτη (κόστους 120 εκατ.), ενώ δε δόθηκαν στοιχεία για το συνολικό κόστος του έργου. Η πρόταση του Γάλλου μελετητή αφορά τον Παρθενώνα, το Ερέχθειο και τα Προπύλαια (δηλαδή τα μνημεία της Ακρόπολης), το Θησείο, την Αγορά, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, την Πύλη του Αδριανού, το Ζάππειο, το Παναθηναϊκό Στάδιο και το λόφο του Λυκαβηττού. Σύμφωνα με τον Δ. Αβραμόπουλο, οι προτείνοντες συνεργάζονται για το θέμα με το ΥΠΠΟ - μάλιστα προεξόφλησε την έγκριση της μελέτης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία - ενώ ο Π. Μπιντό (στο ενεργητικό του περιλαμβάνεται και ο φωτισμός του πύργου του Αϊφελ) είπε πως συνεργάζεται και με την εταιρία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, για την ομοιογένεια του φωτισμού και των αναπλάσεων. Συνεργάτης του, ήδη, μελετά τον ηλεκτροφωτισμό της Δ. Αεροπαγίτου.

Ο Μ. Κακογιάννης είπε πως η πρόταση θα «μεταμορφώσει» την άσχημη Αθήνα της μέρας... στην «ωραιότερη πόλη του κόσμου» τη νύχτα. Πρόσθεσε ότι για να αποφύγει τους σκοπέλους της γραφειοκρατίας, το κόστος της μελέτης το ανέλαβε το σωματείο του, ενώ ο ίδιος ανέλαβε και τις σχετικές συνεννοήσεις με τον μελετητή.

Μένει να δούμε πώς θα κρίνουν τη μελέτη οι αρχαιολόγοι όταν αυτή ετοιμαστεί. Πάντως, από το τελευταίο από το οποίο υποφέρουν οι αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας και ειδικά η Ακρόπολη είναι από το φωτισμό τους. Για να μην αναφερθούμε στο επίπεδο ηλεκτροφωτισμού της πόλης εν γένει...

«Φως» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Πολλές πίκρες και δυο χαρές πήρε τα τελευταία χρόνια ο προϊστάμενος της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, Γιώργος Σταϊνχάουερ. Ως υπάλληλος του ΥΠΠΟ υποχρεώθηκε να συναινέσει στην καταστροφή αρχαιοτήτων στα Μεσόγεια (Ζάγανι και αλλού) προς χάριν του αεροδρομίου και στο Μαραθώνα προς χάριν του κωπηλατοδρομίου. Πίκρα του είναι και το παλιό, ανικανοποίητο αίτημά του για αύξηση του προσωπικού στο Μουσείο Πειραιά.

Οι χαρές του ήταν ότι κατάφερε -μετά μυρίων πολύχρονων βασάνων- την ανακαίνιση και επανέκθεση των αρχαιοτήτων του «αδικημένου» (κατά χθεσινή ομολογία και του υπουργού Πολιτισμού) Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, ώστε να «αποκαλυφθεί» η σπουδαιότητα των κειμηλίων του. Η επανέκθεση έφερε και την πρόταση του Ομίλου Λάτση, στα πλαίσια της ετήσιας χορηγίας του για έκδοση βιβλίου σχετικού με την πολιτιστική μας κληρονομιά, να γράψει ένα βιβλίο για το «Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά». Το βιβλίο παρουσιάστηκε χτες στην αρχαιολογική και επιστημονική κοινότητα, με ομιλητές τους εκπροσώπους του Ομίλου, Β. Χρόνη και Ν. Νανόπουλο, τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο, την εκδότρια Ε. Λούβρου (ο «Ολκός» ανέλαβε την έκδοση του τόμου) και το συγγραφέα του βιβλίου.

«Ηταν ιδιαίτερη μέρα για μένα όταν μου προτάθηκε να γράψω αυτό το βιβλίο. Οδηγός των εκθεμάτων του Μουσείου υπήρχε, αλλά έλειπε ένα βιβλίο που θα έφερνε σπίτι το σπίτι τα πολύτιμα ευρήματά του. Τα χάλκινα, μαρμάρινα, τα αγγεία, αλλά και τα μικροαντικείμενα τέχνης - τεκμήρια της ζωής. Το γράψιμο για τα μικροαντικείμενα ήταν για μένα ιδιαίτερα γοητευτική υπόθεση. Γιατί αυτά είναι πιο κοντά στον άνθρωπο. Ομορφαίνουν και εξυψώνουν την καθημερινότητα σε έναν πιο γαλήνιο, πιο απλό και πιο ευγενή "χώρο". Ελπίζω αυτό το όμορφο βιβλίο, χάρη στις φωτογραφίες των Σωκράτη Μαυρομάτη και Γιάννη Πατρικιανού, να δημιουργήσει μια νέα σχέση του κόσμου με το Μουσείο Πειραιά», τόνισε ο Γ. Σταϊνχάουερ στη χθεσινή παρουσίαση του τόμου, ο οποίος προλογίζεται από τους Μαριάννα Λάτση και Ευάγγελο Βενιζέλο και στις 408 σελίδες του περιέχει δεκατρία κεφάλαια και πλούσια βιβλιογραφία.

Γνωρίζοντας την Ακρόπολη

Εγκαινιάζονται σήμερα στο Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως οι τέσσερις νέες εκπαιδευτικές μουσειοσκευές, που δημιούργησαν ο Τομέας Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και η Α` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.

Το πολύπλευρο εκπαιδευτικό υλικό αποσκοπεί στην εξοικείωση των παιδιών και του ευρύτερου κοινού, με την αρχαία τέχνη και αρχιτεκτονική και με τα έργα συντήρησης και αναστήλωσης της Ακρόπολης. Η μουσειοσκευή περιέχει βιβλία, διαφάνειες, παιχνίδια, προπλάσματα μνημείων και αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων. Το κείμενο συνδυάζεται με την εικόνα και το αντικείμενο. Με τις τέσσερις μουσειοσκευές, με τίτλους «Πάμε στην Ακρόπολη», «Ενας Αρχαίος Ναός», «Η Ζωφόρος του Παρθενώνα» και «Το Δωδεκάθεο», προσεγγίζεται με νέα μέσα ο πολιτισμός της αρχαίας Αθήνας. Περιέχεται επίσης η παρουσίαση, για πρώτη φορά, σε ειδικό έντυπο της φωτογραφικής ανασύνθεσης της ζωοφόρου του Παρθενώνα, με φωτογραφίες όλων των σωζόμενων λίθων και τη συμπλήρωση χαμένων τμημάτων της από σχέδια των J. Carey και J. Stuart.

Θέματα καλλιτεχνικής παιδείας

Σεμινάριο για τους καθηγητές Καλλιτεχνικών Μαθημάτων της Βόρειας Ελλάδας διοργανώνει η Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης. Το σεμινάριο (13-15/12, 9.30πμ) θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο (Γρ. Λαμπράκη 4, εκτός του Σαββάτου που θα γίνει στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης).

Την πρώτη μέρα θα μιλήσουν οι: Αν. Κωτίδης («Διδακτικές προσεγγίσεις με την ιστορία της τέχνης»), Γ. Χουρμουζιάδης («Παγκοσμιοποίηση και λαϊκός πολιτισμός»), Στ. Παναγιωτάκης(«Μαθητικά καλλιτεχνικά εργαστήρια στη Νάξο. Εργο: Τριόβολο»), Γ. Σκαράκης - Κ. Τατίδου (Παρουσίαση περιβαλλοντικού προγράμματος «Εικόνα και λόγος»). Την Παρασκευή (9.30 π.μ.)μιλούν: Μ. Οικονομίδης για τον πίνακα του Γ. Ιακωβίδη «Η παιδική συναυλία». Γ. Δρόσος («Εφαρμογή ηλεκτρονικών υπολογιστών στο γνωστικό αντικείμενο των εικαστικών»). Ε. Γεωργιάδου - Κούντουρα («Σχέσεις έντεχνης και λαϊκής ζωγραφικής»). Μ. Μαυρομμάτης («Η αναγκαιότητα της διδασκαλίας της σύγχρονης τέχνης στα σχολεία»). Β. Δημητρέας («Σημειώσεις για τον ειδικό χαρακτήρα των εικαστικών τεχνών»). Το Σάββατο (9.30 π.μ.) μιλούν οι: Γ. Καραντινός («Η διδασκαλία του τρισδιάστατου χώρου στο Γυμνάσιο - Προοπτική»), Π. Τουλιάτος («Η αντίσταση στο σεισμό μέσω των κατασκευών στην ιστορία της Ελλάδας», «Ο ρόλος της ναυπηγικής εμπειρίας»).

«Σύννεφα» της μουσικής

Το συγκρότημα «Σύννεφα με Παντελόνια» εμφανίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο «Καφεθέατρο» (Κορδιγκτώνος 2, τηλ. 8235.467), παρουσιάζοντας δικά του και άλλα αγαπημένα κομμάτια. Το μουσικό σχήμα, που εμπνεύστηκε τ' όνομά του από το γνωστό ποίημα του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, προσφέρει μια μελωδική διαδρομή με δικά του τραγούδια και με διασκευές κομματιών Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Το σχήμα αποτελούν οι: Αλκης Παπαδόπουλος (πιάνο), Δήμητρα Καραμπεροπούλου (τραγούδι, ακορντεόν), Κώστας Σαρδέλης (μπάσο), Νίκος Δημοσθένους (ηλεκτρική κιθάρα), Ρουντίνα Ντρέα (βιολί), Δημήτρης Κουκάς (τύμπανα, κρουστά), Γιάννης Σκούταρης (πλήκτρα). Μαζί τους στο τραγούδι ο Αγγελος Παπαλυμπέρης. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της «Πολιτιστικής Παρέμβασης». Ωρα έναρξης: 10.30μμ.

«Ο Μοντεσκιέ και η πολιτική του Διαφωτισμού» είναι το θέμα της διάλεξης του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πασχάλη Μ. Κιτρομηλίδη, αύριο (7 μ.μ.), στην αίθουσα «Ιωάννη Δρακόπουλου» του Πανεπιστημίου.

Εγκαινιάζεται σήμερα (7μμ) στις Αίθουσες Τέχνης του Δήμου Αθηναίων (Ξενοφώντος 7), η «16η έκθεση Προσφοράς Εργων Τέχνης και Λόγου». Η έκθεση διοργανώνεται από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και τις κατασκηνώσεις «Χαρούμενα παιδιά - Χαρούμενα νιάτα». Πρόσφεραν έργα τους οι: Γ. Βαρλάμος, Γ. Μόραλης, Α. Κινδύνη, Ρ. Σαρελάκου, Κ. Ρόκος, Σ. Σόρογκας, Τ. Σιδέρης, Εύα Μελά, Α. Κομιανού, Ντ. Αντωνακάτου κ.ά. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για τη φιλοξενία στις κατασκηνώσεις 130 παιδιών.

Εκδήλωση με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης, ο άνθρωπος, ο λογοτέχνης, ο πρόεδρος της ΕΕΛ - 44 χρόνια από το θάνατό του» διοργανώνει η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών αύριο (7μμ) την αίθουσα «Μιχαήλα Αβέρωφ» (Γενναδίου 8). Θα μιλήσουν ο Δημήτρης Χαλιβελάκης και ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Νίκου Καζαντζάκη», Πάτροκλος Σταύρου. Αποσπάσματα έργων του συγγραφέα θα αναγνώσει ο Βασίλης Λιόγκαρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ