Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φως» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Πολλές πίκρες και δυο χαρές πήρε τα τελευταία χρόνια ο προϊστάμενος της Β' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, Γιώργος Σταϊνχάουερ. Ως υπάλληλος του ΥΠΠΟ υποχρεώθηκε να συναινέσει στην καταστροφή αρχαιοτήτων στα Μεσόγεια (Ζάγανι και αλλού) προς χάριν του αεροδρομίου και στο Μαραθώνα προς χάριν του κωπηλατοδρομίου. Πίκρα του είναι και το παλιό, ανικανοποίητο αίτημά του για αύξηση του προσωπικού στο Μουσείο Πειραιά.

Οι χαρές του ήταν ότι κατάφερε -μετά μυρίων πολύχρονων βασάνων- την ανακαίνιση και επανέκθεση των αρχαιοτήτων του «αδικημένου» (κατά χθεσινή ομολογία και του υπουργού Πολιτισμού) Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, ώστε να «αποκαλυφθεί» η σπουδαιότητα των κειμηλίων του. Η επανέκθεση έφερε και την πρόταση του Ομίλου Λάτση, στα πλαίσια της ετήσιας χορηγίας του για έκδοση βιβλίου σχετικού με την πολιτιστική μας κληρονομιά, να γράψει ένα βιβλίο για το «Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά». Το βιβλίο παρουσιάστηκε χτες στην αρχαιολογική και επιστημονική κοινότητα, με ομιλητές τους εκπροσώπους του Ομίλου, Β. Χρόνη και Ν. Νανόπουλο, τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο, την εκδότρια Ε. Λούβρου (ο «Ολκός» ανέλαβε την έκδοση του τόμου) και το συγγραφέα του βιβλίου.

«Ηταν ιδιαίτερη μέρα για μένα όταν μου προτάθηκε να γράψω αυτό το βιβλίο. Οδηγός των εκθεμάτων του Μουσείου υπήρχε, αλλά έλειπε ένα βιβλίο που θα έφερνε σπίτι το σπίτι τα πολύτιμα ευρήματά του. Τα χάλκινα, μαρμάρινα, τα αγγεία, αλλά και τα μικροαντικείμενα τέχνης - τεκμήρια της ζωής. Το γράψιμο για τα μικροαντικείμενα ήταν για μένα ιδιαίτερα γοητευτική υπόθεση. Γιατί αυτά είναι πιο κοντά στον άνθρωπο. Ομορφαίνουν και εξυψώνουν την καθημερινότητα σε έναν πιο γαλήνιο, πιο απλό και πιο ευγενή "χώρο". Ελπίζω αυτό το όμορφο βιβλίο, χάρη στις φωτογραφίες των Σωκράτη Μαυρομάτη και Γιάννη Πατρικιανού, να δημιουργήσει μια νέα σχέση του κόσμου με το Μουσείο Πειραιά», τόνισε ο Γ. Σταϊνχάουερ στη χθεσινή παρουσίαση του τόμου, ο οποίος προλογίζεται από τους Μαριάννα Λάτση και Ευάγγελο Βενιζέλο και στις 408 σελίδες του περιέχει δεκατρία κεφάλαια και πλούσια βιβλιογραφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ