ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπό νέο φωτισμό η Ακρόπολη

Αποψη του Ερεχθείου, με το σημερινό φωτισμό

Eurokinissi

Αποψη του Ερεχθείου, με το σημερινό φωτισμό
Τη μελέτη φωτισμού των μνημείων της Ακρόπολης ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Πρόκειται για πρωτοβουλία του συλλόγου «Φίλοι της Αθήνας», με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Μ. Κακογιάννη, φορέας ο οποίος ανέθεσε τη σχετική μελέτη στον Γάλλο ειδικό Πιερ Μπιντό.

Η μελέτη λαμβάνει υπόψη της το αναστηλωτικό έργο που διενεργείται στην Ακρόπολη, γι' αυτό και επιχειρείται η εφαρμογή της έτσι ώστε να μην υπάρχουν κίνδυνοι για το εργοτάξιο. Στα τείχη θα τοποθετηθεί περιμετρικός φωτισμός, που θα αναδεικνύει το φυσικό χρώμα, σε αντίθεση με το πορτοκαλί χρώμα των σημερινών προβολέων. Περιμετρικός, λόγω των έργων, θα είναι και ο φωτισμός του Παρθενώνα, ενώ οι προβολείς θα τοποθετηθούν στο έδαφος και στα «κοντέινερ» του εργοταξίου. Περιμετρικός θα είναι ο φωτισμός και στο Ερέχθειο. Για τα Προπύλαια προβλέπεται η απομάκρυνση των υπαρχόντων πολυάριθμων προβολέων και η τοποθέτησή τους στη διαδρομή της ανάβασης. Για την Αθηνά Νίκη προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη αφού το μνημείο είναι αποσυναρμολογημένο. Περιμετρικός θα είναι ο φωτισμός και στο ναό του Θησείου, ενώ, 6 προβολείς θα τοποθετηθούν στο τοιχίο της περίφραξης του μνημείου του Φιλοπάππου.

Το κόστος θα φτάσει το 1,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία ένα μέρος (360.000) έχει καλυφθεί από τα μέλη του Συλλόγου. Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 1.200 φωτιστικά σώματα και ο χρόνος υλοποίησης από τη στιγμή της δημοπράτησης είναι 3 μήνες. Ο Πιερ Μπιντό ανέλαβε, από το Δήμο Αθηναίων και το φωτισμό του Λυκαβηττού (με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ), ενώ έχει φωτίσει τον Πύργο του Αϊφελ και άλλα μεγάλα μνημεία.

Βιογραφία του Καραβάτζο

Η «μικρή άρκτος» (εκδόσεις δίσκων και βιβλίων), που δημιούργησε ο άξιος στιχουργός και ποιητής Παρασκευάς Καρασούλος, διατηρώντας την ευαισθησία της απέναντι σε πραγματικές πνευματικές και καλλιτεχνικές αξίες, εξέδωσε δύο, νέα, αξιοπρόσεκτα βιβλία.

Το ένα βιβλίο υπογράφεται από την ιστορικό Τέχνης Ελεν Λάγκτον και τιτλοφορείται «Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζο» (μετάφραση Σπύρου Τσούγκου). Πρόκειται για μια από τις πιο σύγχρονες (γι' αυτό και τεκμηριωμένες με τα νεότερα στοιχεία των διεπιστημονικών ερευνών όσον αφορά στην τέχνη της Ιταλικής Αναγέννησης) και πλούσια εικονογραφημένες βιοεργογραφίες για τον κορυφαίο ζωγράφο της Ιταλικής Αναγέννησης.

Ο Καραβάτζο δεν ήταν απλώς ένας από τους τρεις (οι άλλοι δύο ήταν ο γλύπτης, ζωγράφος, πολεοδόμος, φιλόσοφος Μικελάντζελο και ο «θείος» Ραφαήλ) μεγαλύτερους δημιουργούς της «χρυσής» περιόδου (16ος αι.) της Ιταλικής Αναγέννησης. Ο Καραβάτζο ήταν ο «επαναστάτης» της, η ριζοσπαστική «διαβολική ιδιοφυΐα» της, όπως τον χαρακτήριζαν οι συγκαιρινοί του. Ο «θεμελιωτής» του ρηξικέλευθου, τολμηρού θεματολογικά νατουραλισμού (δηλαδή την αντανάκλαση της ηθικο-κοινωνικής πραγματικότητας στην τέχνη) στις εικαστικές τέχνες, σχεδόν τρεις αιώνες πριν ο Ζολά «θεμελιώσει» το νατουραλισμό στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Το έργο και ο περιπετειώδης, διχασμένος βίος του Καραβάτζο παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μελετητών της τέχνης στην εποχή της Ιταλικής Αναγέννησης.

Η δημιουργία του Καραβάτζο, όπως και όλων των ομοτέχνων του, εξαρτιόταν από τους μονάρχες και τους καρδιναλίους, καθώς οι δημιουργοί λογίζονταν και αποκαλούνταν «υπηρέτες» και στην καλύτερη περίπτωση «τεχνίτες» των αρχόντων. Λόγω του καλλιτεχνικού μεγέθους του, ο Καραβάτζο γεύτηκε την εύνοια των αρχόντων. Η προσωπική ζωή του, όμως, συνδεόταν και ταυτιζόταν με τη βασανισμένη, ακόμα και την «καταραμένη» φτωχολογιά των δρόμων, της οποίας στοιχεία και πρόσωπα αποτελούσαν «πηγή», το «υπέδαφος» πολλών έργων του.

Το δεύτερο βιβλίο υπογράφεται από την δημοσιογράφο Στέλλα Βλαχογιάννη και τιτλοφορείται «Η θλίψη του σώματος». Πρόκειται για συλλογή τριάντα πέντε πεζών μορφολογικά, λιτών γλωσσικά, εσωτερικού ρυθμού, αισθαντικών ποιημάτων, που χρόνια παρέμεναν στο συρτάρι. Δίνουμε ένα σπάραγμά τους: «Πώς να με νιώσεις;/ Τι ξέρεις εσύ από σώματα ακατοίκητα/ τι γνωρίζεις από χάδι που δε βρήκε παιδί/ Πώς να με νιώσεις;/Τι ξέρεις εσύ/ από της μοναξιάς το θάρρος».


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου: Με την ευκαιρία των 60 χρόνων από το θάνατο του Κωστή Παλαμά, κυκλοφόρησε μια πλούσια εικονογραφημένη, συλλογική βιο-εργογραφική μελέτη, χρησιμότατη για όσους θέλουν να γνωρίσουν τον εθνικό μας ποιητή.

-- «Ηλιοτρόπιο»: Οθων Τσουνάκος «Αθήνα μου, εμείς εδώ θα μείνουμε, εδώ...» (καλαίσθητο λεύκωμα με φωτογραφίες, αδιάψευστους «μάρτυρες» της ομορφιάς και ασχήμιας, των συνοικιών και του κέντρου, του κυρίαρχου τσιμέντου και των ανθρώπων της σημερινής Αθήνας).

-- Γκοβόστης: Αλέξανδρος Α. Χρύσης «Ο Μαρξ της εξέγερσης στον κήπο του Επίκουρου» (φιλοσοφικό δοκίμιο-κριτική προσέγγιση της διδακτορικής διατριβής του Μαρξ για τη «διαφορά της δημοκρίτειας και επικούρειας φυσικής φιλοσοφίας», μια άγνωστη σε πολλούς εργασία του Μαρξ). Μπάρι Κουνλάιφ «Πυθέας (ο Ελληνας εξερευνητής και θαλασσοπόρος)» (μετάφραση Αλέξανδρος Ρήγας. Μελέτη του καθηγητή Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογίας στην Οξφόρδη, για τον «Κολόμβο» της αρχαιότητας).

-- «Κέδρος»: Τηλέμαχος Μαράτος «Μιγέλ Θαλασσινός» (μυθιστόρημα). Γιώργος - Ικαρος Μπαμπασάκης «Paris, Παρίσι» (ποιητική συλλογή). Λευτέρης Πούλιος «Συλλαβές για τον άνεμο» (ποιητική συλλογή). Δημήτρης Κοσμόπουλος «Του νεκρού αδελφού» (ποιητική συλλογή). Κωστής Γκιμοσούλης «Το θηρίο είναι παντού» (μυθιστόρημα). Ερα Μουλάκη «Τα διάφανα γυαλιά μιας εμπειρίας» (για παιδιά από 9 ετών).

-- «Εστία»: Μοντέν «Δοκίμια» (βιβλίο πρώτο)» (μετάφραση Φίλιππος Δρακονταειδής. Το πρώτο βιβλίο δοκιμίων του Γάλλου στοχαστή, με επίδραση της ελληνικής και λατινικής φιλοσοφίας, για τη θεληματική και ενσυνείδητη ελευθερία - βάση της γνώσης). Ντενί Ντιντερό «Αισθητικά» (μετάφραση Κλαίρη Μιτσοτάκη, εισαγωγή Επη Μελοπούλου - Αλούπη. Τέσσερα κείμενα του ρηξικέλευθου, στην εποχή του, στοχαστή, για το ωραίο στις τέχνες). Λορέντζο Ντιλέτο «Οδοιπορία στο Αγιο Ορος (Το ημερολόγιο ενός ρωμαιοκαθολικού μοναχού)» (μετάφραση Παναγιώτης Αρ. Υφαντής. Ο μοναχός Λορέντζο Ντιλέτο ταξίδευσε στο Αγιο Ορος το 1982 και 1985).

-- Σαβάλλας: «Τα Ολυμπιακά Αγωνίσματα» και «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες» (Καλαίσθητα βιβλία για παιδιά και νέους, σε απόδοση των κειμένων από την Ελένη Νικολαΐδου και εικονογράφηση του Πέτρου Κουφοβασίλη, στη σειρά «Αρχαία Ελλάδα»).

-- «Μεταίχμιο»: «Μυθολογία - Larousse» (καλαίσθητη έκδοση για παιδιά σε μετάφραση Κώστα Νίταρη, εικονογραφημένη με έργα τέχνης που «διηγούνται» αρχαίους ελληνικούς μύθους για το Δωδεκάθεο και τον Τρωικό πόλεμο).

-- «Scripta»: Χάουαρντ Ζιν «Τρομοκρατία και πόλεμος» (μετάφραση Γρηγόρης Ν. Κονδύλης. Μελέτη για τα σύγχρονα φαινόμενα τρομοκρατίας και πολέμων).

-- Χατζηνικολή: Πίτερ Κόντραντι «Aris Murdoch (Μια ζωή)» (μετάφραση Λητώ Σεϊζάνη - Τόνια Κοβαλένκο. Βιογραφία της περιβόητης Αϊρις Μέρντοχ, ή «Ντέιμ», η οποία άσκησε μεγάλη επίδραση στα γράμματα της Αγγλίας με τα έργα της και τον περιπετειώδη, γεμάτο αντιφάσεις και έρωτες, βίο της).

-- Στέφ. Βασιλόπουλος: Μιχάλης Σταφυλάς «Αγγλοι συγγραφείς» (μελέτη για τους Σαίξπηρ, Μπάιρον, Ουάιλντ, Κιτς, Σέλεϊ, Μίλτον, Ντίκενς, Σκοτ, Μορ, Μπέκετ).

-- «Διάπλαση» (Ζωοδ. Πηγής 2-4, 10679). Σοφία Κράλλη «Ο Γκρινιάρης και ο Ονειρούλης» (παραμύθι για νήπια, εικονογράφηση Πεπονά Μαρία).

-- «Εντός»: Χρήστος Στ. Μάρτης «Η επανάσταση του αντίχειρα (το μεγάλο άλμα στον πολιτισμό)» (μελέτη για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, από τότε που ο άνθρωπος σηκώθηκε όρθιος και χρησιμοποίησε τα πρώτα εργαλεία).

-- Αντώνης Χρονόπουλος: «Ενας αιώνας πνευματικής διαδρομής» (Εκδόσεις «Παύλος»)

-- Δημήτρης Γουλόπουλος: «Αντίθεση χωριού με πόλη» (αφηγήματα).

-- Πέτρος Μπίκος: «Φωτογραφίες στον καθρέφτη» («Μνήμη»), «Ευτυχία με μπαλώματα» (διηγήματα, «Κέδρος»), «Των αγγέλων η πείνα» (διηγήματα, Α. Λιβάνης), «Εντεκα παράθυρα» (διηγήματα, «Δωδώνη»).

-- Βασίλης Ασημακόπουλος: «Εκτέλεση», «Εργατιά αφέντρα», «Πίκρες και δίκιο» (ποιητικές συλλογές, «Νέοι Καιροί»).

-- Αυγερινός Μακριώτης: «Εκκρεμές του ήλιου», «Επίγεια» (ποιήματα, «Πάραλος»).

-- Γιάννης Μαρρές «Αυτοβιογραφία» (εκδόσεις «Αλη»)

-- Χρυσάνθη Κακουλίδου «Στάχτη ανθρώπου» (ποίηση, «Περγαμηνή»).

-- Γιάννης Πιερουτσάκος: «Ανακρίτρια» (αστυνομικό μυθιστόρημα), «Στης ανέμης τον τροχό» (διηγήματα), «Στον ίσκιο του 21ου αιώνα» (ποιήματα), «Η κόρη του χτικιάρη» (μυθιστόρημα), «Η βεντέτα» (νουβέλα).

Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου, διοργανώνει εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου της Μαριάνθης Αλειφεροπούλου Χαλβατζή, με τίτλο: «Μάννα...». Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη, 18/12 (8 μ.μ) στο πολιτιστικό κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κουντουριώτη και Νεότητας. Την παρουσίαση θα κάνει ο φιλόλογος Ηλίας Ξυδέας. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός, ενώ τη μουσική επένδυση θα επιμεληθεί ο μουσικός Στέφανος Ψαραδάκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ