ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Αντισυνταγματικό το αντισοβιετικό προεδρικό διάταγμα

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μολδαβίας θεώρησε αντισυνταγματικό το προεδρικό διάταγμα του εκτελούντος χρέη Πρόεδρου της Μολδαβίας, Μιχάι Γκίμπου, με το οποίο ανακηρύχθηκε η 28η Ιούνη ως μέρα «σοβιετικής κατοχής». (Πρόκειται για τη μέρα που το 1940 μια σειρά εδάφη, που η Ρουμανία είχε καταλάβει το 1918, απελευθερώθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό κι ενσωματώθηκαν στην ΕΣΣΔ, δημιουργώντας μαζί με άλλα εδάφη τη Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία). Με το ίδιο διάταγμα η Μολδαβία ζητούσε την άμεση απόσυρση από τη χώρα των «κατοχικών ρωσικών στρατευμάτων». Επίσης, το διάταγμα, που υπογράφτηκε φέτος στις 24 Ιούνη, προέβλεπε πως κάθε χρόνο στις 28 Ιούνη θα πραγματοποιούνται στη Μολδαβία εκδηλώσεις μνήμης «για τα θύματα της σοβιετικής κατοχής», οι οποίες θα διοργανώνονται από το κράτος.

Το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα προκάλεσε την αντίδραση μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου της Μολδαβίας. Καταρχήν οι πρώτες εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του Γκίμπου, τοποθετώντας στο κέντρο της πρωτεύουσας έναν ογκόλιθο με ταμπέλα, ήταν εντελώς άμαζες.

Το Κόμμα των Κομμουνιστών της Μολδαβίας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ζητώντας την κατάργησή του ως αντισυνταγματικού, επειδή παραβιάζει μια σειρά άρθρων του Συντάγματος. Ακόμη και οι συμμαχικές με τον Γκίμπου πολιτικές δυνάμεις τον κάλεσαν να αποσύρει το διάταγμα. Ο Γκίμπου, που είναι γνωστός για τη θέση του ενσωμάτωσης της χώρας του στη Ρουμανία, αρνήθηκε να το πράξει, προκαλώντας και την αντίδραση της Ρωσίας, που θεώρησε πως το συγκεκριμένο διάταγμα «στρέφεται κατά των ρωσο-μολδαβικών σχέσεων». Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων είναι το γεγονός πως η νομοθετική συνέλευση της αυτόνομης περιοχής των Γκαγκαούζων, ως αντίδραση στο διάταγμα Γκίμπου, ανακήρυξε την 28ηΙούνη ως «μέρα απελευθέρωσης από τη ρουμανική κατοχή».

Τη λύση στο ζήτημα έδωσε τη Δευτέρα 12 Ιούλη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μολδαβίας, ακυρώνοντας το αντισοβιετικό διάταγμα. Ωστόσο στη χώρα παραμένει η πολιτική κρίση. Το ΚΚΔΜ ζητά από τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τον Γκίμπου να άρουν την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του και η χώρα να προχωρήσει σε νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές.


Ι. Π.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μεγάλα ΝΑΤΟικά γυμνάσια

Στις 12 Ιούλη ξεκίνησαν στην Ουκρανία μεγάλα ΝΑΤΟικά γυμνάσια με την επωνυμία «Sea Breeze-2010», τα οποία θα διεξαχθούν έως τις 23 Ιούλη. Στα γυμνάσια παίρνουν μέρος, εκτός των ΗΠΑ, στρατιωτικές δυνάμεις από Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελλάδα, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Τουρκία.

Αυτή τη φορά, το ΝΑΤΟ και η ουκρανική κυβέρνηση απέφυγαν να πραγματοποιήσουν τα γυμνάσια στην Κριμαία, όπου υπάρχει σφοδρό αντιΝΑΤΟικό ρεύμα, κι επέλεξαν την περιοχή Νικολάεφσκι, ενώ τα ναυτικά γυμνάσια θα διεξαχθούν στα βορειοδυτικά της Μαύρης θάλασσας (με στόχο δήθεν την «προετοιμασία για την καταπολέμηση της πειρατείας») και τα πλοία θα ελλιμενιστούν στην Οδησσό.

Να σημειωθεί ότι το 2006 τα ανάλογα γυμνάσια είχαν αναβληθεί εξαιτίας των λαϊκών κινητοποιήσεων στην Κριμαία, όταν διαδηλωτές με πολυήμερες κινητοποιήσεις εμπόδισαν τη μετάβαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο χώρο των γυμνασίων. Επίσης, το 2009, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας είχε απαγορεύσει τη διέλευση ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας, με αποτέλεσμα τη ματαίωση των γυμνασίων. Φέτος από τις 3 Ιούνη ο Πρόεδρος της χώρας, Β. Γιανουκόβιτς, υπέγραψε σχετικό προεδρικό διάταγμα για την ελεύθερη πρόσβαση των στρατευμάτων των ξένων χωρών στην Ουκρανία, στο οποίο προβλέπεται ότι στο διάστημα Ιούνη - Οκτώβρη 2010 και για 30 εικοσιτετράωρα θα μπορούν να βρίσκονται στα εδάφη της Ουκρανίας δυνάμεις των παραπάνω χωρών. Μάλιστα, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν πως στο συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα αναφέρονταν αναλυτικότερα οι δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσαν να λάβουν μέρος οι ΗΠΑ (450 Αμερικανοί στρατιωτικοί, μαζί με τον εξοπλισμό τους, 1 πλοίο, 2 αεροπλάνα, 1 ελικόπτερο και 10 οχήματα) και η Ελλάδα (έως 500 στρατιωτικοί με τον εξοπλισμό τους, έως 15 πλοία, 1 υποβρύχιο, έως 4 ελικόπτερα).

Συνολικά, στα στρατιωτικά γυμνάσια, αναμένεται να λάβουν μέρος 30 πλοία, 12 αεροπλάνα και 2 χιλιάδες στρατιωτικοί.

Την αντίθεσή τους στα ΝΑΤΟικά γυμνάσια εξέφρασαν οι κομμουνιστές της Ουκρανίας.


Ι. Π.

ΡΩΣΙΑ
Aντιδημοκρατικός κατήφορος

Με σαθρά επιχειρήματα, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας αρνήθηκε στις 7 Ιούλη να επικυρώσει ως «πολιτικό κόμμα», το συμμαχικό σχήμα που έχει συγκροτήσει με ταξικά συνδικάτα κι άλλες μικρότερες οργανώσεις το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) με την επωνυμία «Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας».

Μεταξύ των αιτιών άρνησης αναφέρεται πως καταβλήθηκε διπλάσιο χρηματικό παράβολο από το κανονικό και πως δεν αναγράφονται τα αστυνομικά τμήματα στα οποία εκδόθηκαν οι ταυτότητες και των 223 αντιπροσώπων που συμμετείχαν στο ιδρυτικό συνέδριο του «Μετώπου».

Οπως αναφέρει το «Μέτωπο» σε ανακοίνωσή του: «Αυτές οι αιτίες άρνησης της επικύρωσης αποτελούν μικρές γραφειοκρατικές ατιμίες στο δρόμο επικύρωσης του Εργατικού Μετώπου, στο δρόμο της μεγάλης υπόθεσης της ταξικής πάλης για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οι οργανωτές του "Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων Ρωσίας" είναι σίγουροι πως αυτές οι επινοημένες αιτίες θα ξεπεραστούν».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται κριτική σε δηλώσεις του Β. Ράσκιν, Γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), ο οποίος πρόσφατα δήλωσε πως πίσω από την προσπάθεια ίδρυσης του «Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων Ρωσίας» βρίσκονται το κυβερνητικό κόμμα, διεφθαρμένοι κρατικοί υπάλληλοι και το ολιγαρχικό κεφάλαιο. Ως απάντηση σ' αυτές τις κατηγορίες, η ανακοίνωση αναφέρει: «Σήμερα, με την άρνηση επικύρωσης, που στηρίζεται σε φανερά επινοημένες αιτίες, οι εργατικές οργανώσεις του "Μετώπου" μπορούν να διαμορφώσουν πλήρη άποψη για το ποιος εδώ και πολλά χρόνια στρογγυλοκάθεται στα κοινοβουλευτικά έδρανα, παίρνοντας εκατομμύρια ρούβλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, προσποιούμενος πως ασκεί αντιπολιτευτική κοινοβουλευτική δράση, ενώ ουσιαστικά αποτελεί "εργαλείο" του κόμματος εξουσίας. Τα τυπικά εμπόδια, που εμφανίστηκαν για την επικύρωση του "Μετώπου", θα ξεπεραστούν. Τίποτα δε θα μας σταματήσει!», καταλήγει η ανακοίνωση.


Ι. Π.

ΡΩΣΙΑ
Κέρδη για το κεφάλαιο, βάρη για το λαό

Η ρωσική «Γκαζπρόμ» το 2009 ήταν η πιο επικερδής εταιρεία στον κόσμο, γράφει το αμερικανικό περιοδικό «Fortune».

Το καθαρό κέρδος της «Γκαζπρόμ» ανήλθε στα 24,56 δισ. δολάρια - σχεδόν 17,8% λιγότερο από το κέρδος του 2008, που, ωστόσο, ήταν αρκετό για να ξεπεράσει όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες, το κέρδος των οποίων μειώθηκε κατά πάνω από το 50%.

Αυτή η κερδοφόρα «πρωτιά» του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, που μεγάλο μέρος του έχει ιδιωτικοποιηθεί, κάθε άλλο παρά συμφέρουσα είναι για τους Ρώσους εργαζόμενους. Μόνο μέσα στο 2010 το μονοπώλιο φυσικού αερίου θα αυξήσει τις τιμές στο εσωτερικό της χώρας κατά 26,6%, ενώ ήδη από τώρα έχει ανακοινώσει και αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου κατά 15% ετησίως για τις επόμενες δύο χρονιές.

Αλλη μια απόδειξη πως η καπιταλιστική κερδοφορία καθόλου δεν συμβαδίζει με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ