ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντάξιος του «χρέους» του

Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε ο θάνατος του φωτογράφου της Εθνικής Αντίστασης, Σπύρου Μελετζή, ο οποίος «έφυγε» προχτές πλήρης ημερών, αγώνων και προσφοράς. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη (18/11), στις 15.30, από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η φωτογραφία στάθηκε για τον Σπύρο Μελετζή το μεγάλο σχολείο της ζωής του. «Χωρίς τη βοήθειά της» - έλεγε - «η ζωή μου θα περνούσε ολόκληρη χωρίς κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον». Και η ώρα της Εθνικής Αντίστασης ήταν η μεγάλη στιγμή, η «προνομιακή ώρα για τον αγωνιστή και τον καλλιτέχνη», όπως είχε πει σε ομιλία του ο Νίκος Καραντηνός. Ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του χρέους και συμμετείχε ολόψυχα στον αγώνα. Ο φακός του βρέθηκε σε «προνομιακή» θέση, στα βουνά της λευτεριάς, όπου κατέγραψε όλη την αλήθεια του απελευθερωτικού αγώνα.

Ο «φωτογράφος του Αγώνα» δε σταματούσε πουθενά. Δε σταματούσε να σκαρφαλώνει στις ράχες. Ενώ βρισκόταν στην Πελοπόννησο μαθαίνει ότι στο χωριό Ισαρης στην Αρκαδία, οι αντάρτες έχουν ανατινάξει μια γέφυρα. «Ηθελα πολύ» - έλεγε - «να τη φωτογραφίσω, αλλά έμαθα ότι τη φρουρούσαν οι Γερμανοί. Αρχισα λοιπόν να σκέφτομαι πώς να πλησιάσω τη γέφυρα. Σπύρο, πρέπει να τους ξεγελάσεις, σκέφτηκα. Γέμισα ένα καλάθι με τρόφιμα και πήγα εκεί, φίλεψα τους Γερμανούς, και μετά τους ζήτησα να τους τραβήξω μια αναμνηστική φωτογραφία, με φόντο τη γέφυρα...». Από αυτήν την αποστολή ο Σπ. Μελετζής τράβηξε 25 φιλμ και χρησιμοποιώντας το «κόλπο» με το καλάθι κατάφερε να τα φέρει στην Αθήνα, αφού πρώτα τα πέρασε από τον Ισθμό που τον φρουρούσαν οι Γερμανοί.

Το Φλεβάρη του 1944, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στέλνει το μήνυμα: «Σπύρο, έλα στο βουνό, εκεί που χτίζεται η "Νέα Ελλάδα"». Ο Μελετζής παίρνει τη μηχανή του, 332 φιλμ που κατόρθωσε να μαζέψει και πολλά φωτογραφικά χαρτιά και ανεβαίνει στη Βίνιανη, όπου και στήνει το εργαστήριό του. «Οταν είδα το λαό να παλεύει για ελευθερία, όταν είδα ξυπόλυτα παιδιά να μάχονται με τόσο πάθος, σκέφτηκα ότι έπρεπε να δώσω μέσα από τη φωτογραφία μου το βαθύτερο νόημα αυτού του αγώνα». Σε μια συζήτηση ανάμεσα στον Γιάννη Ζεύγο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και στον Σπ. Μελετζή, στο βουνό, ο Ζεύγος τόνισε στον φωτογράφο: «Μελετζή, άσε την ποίηση και την πολιτική. Εσύ είσαι καλλιτέχνης φωτογράφος, κοίταξε να αξιοποιήσεις το ταλέντο σου μόνο στην τέχνη σου. Η Αντίσταση έχει ανάγκη από καλλιτέχνες. Αυτοί, με την τέχνη τους αύριο, όχι μόνο θα απαθανατίσουν τον Αγώνα, που κάνει σήμερα ο λαός για το ξεσκλάβωμά του, αλλά θα ενθουσιάσουν και θα συμβάλουν στο καθημερινό ανέβασμα της πάλης. Η τέχνη έχει υψηλή αποστολή. Εσύ, σαν συνειδητός καλλιτέχνης, προσπάθησε να την υπηρετήσεις πιστά. Η Αντίσταση περιμένει πολλά από σένα, προσπάθησε να φανείς αντάξιος».

  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος, Χαρίλαος Φλωράκης, έστειλαν στην οικογένεια του Σπύρου Μελετζή συλλυπητήρια τηλεγραφήματα, εκφράζοντας τη λύπη τους για το θάνατό του
  • Το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-'44 και ολόκληρος ο δημοσιογραφικός κόσμος συλλυπούνται τους οικείους του και αποχαιρετούν τον φίλο και εξαίρετο καλλιτέχνη, που θα μείνει στην Ιστορία ως φωτογράφος του έπους της Εθνικής Αντίστασης
  • Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η κηδεία θα γίνει δημοσία δαπάνη
Συλλυπητήρια της ΠΟΦ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 14 Νοεμβρίου 2003 με θέμα την απώλεια του επίτιμου Προέδρου της, Μελετζή Σπύρου.

Το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία, να καταθέσει στέφανο και να αποστείλει συλλυπητήρια στην οικογένειά του.


-- «Γκούτενμπεργκ»: Γεράσιμος Αν. Μαρκαντωνάτος «Βασικό Λεξικό Ρημάτων και Ανωμάλων Ονομάτων της Αρχαίας Ελληνικής». Χρησιμότατο λεξικό όχι μόνο για τους διδάσκοντες και σπουδάζοντες τα αρχαία ελληνικά, αλλά και κάθε μελετητή και χρήστη της νεοελληνικής γλώσσας, καθώς αυτή διατηρεί πολλά στοιχεία της αρχαίας. Το λεξικό περιέχει πολλούς πίνακες με τους χρόνους, τις εγκλίσεις, τη σύνταξη, τα ομόρριζα, παράγωγα, συνώνυμα, αντίθετα, τις σημασίες και την ετυμολογία ρημάτων και ονομάτων και στη νεοελληνική χρήση τους.

-- Καστανιώτης: Νόαμ Τσόμσκι «Η αρχιτεκτονική της γλώσσας» (μετάφραση Αγγελος Φιλιππάτος. Το βιβλίο περιέχει μια διάλεξη που έδωσε στο Πανεπιστήμιο του Δελχί το 1996 ο κορυφαίος Αμερικανός γλωσσολόγος και φημισμένος στοχαστής). Ρόμπερτ Κέιγκαν «Παράδεισος και εξουσία» (μετάφραση Ελένη Αστερίου. Δοκίμιο του Αμερικανού διεθνολόγου για τις σχέσεις και αντιθέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης). Ιμρε Κέρτες «Καντίς για ένα αγέννητο παιδί» (μετάφραση Μάγκι Κοέν. Μυθιστόρημα. Καντίς στα εβραϊκά σημαίνει επιμνημόσυνη προσευχή. Το μυθιστόρημα αυτό είναι μια «προσευχή» του συγγραφέα για το παιδί που δε γέννησε από τον τρόμο του Αουσβιτς). Χρήστος Χρυσόπουλος «Περίκλειστος κόσμος» (μυθιστόρημα). Νίκος Παπανδρέου «Ανδρέας Παπανδρέου (Η ζωή σε πρώτο ενικό και η τέχνη της πολιτικής αφήγησης)» (αναμνήσεις του συγγραφέα από τον πατέρα του).

-- Πατάκης: Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη «Δρόμο παίρνω... δρόμο αφήνω» (ευχάριστο, εικονογραφημένο ανάγνωσμα για παιδιά με θέμα τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή τους).

-- Α. Α. Λιβάνης: Μάικλ Ανγκολντ «Βυζάντιο (Η γέφυρα από την αρχαιότητα στο Μεσαίωνα)» (μετάφραση Μαρία Παππά. Συνοπτική ιστορική μελέτη για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία μέχρι τη διάλυσή της). Σαρλότε Λινγκ «Ο κήπος των ρόδων» (μετάφραση Βάλια Πάλλη, μυθιστόρημα). Τσινούα Ατσέμπε «Τα πάντα γίνονται κομμάτια» (μετάφραση Κατερίνα Χαλμούκου. Μυθιστόρημα για την νιγηριανή φυλή των Ιμπο). Πάνος Ρούτης (Ραπτόπουλος) «Οράιζον» (μυθιστόρημα).

-- Στεφ. Δ. Βασιλόπουλος (Ιπποκράτους 6, 210-3638.343). Αντώνης Ηλιόπουλος «Η νομική επιστήμη (ως σατανική μέθοδος της τυραννίας του κατεστημένου)» (κριτική του συγγραφέα για την υποταγή της νομικής επιστήμης στην εξουσία). Μιχάλης Σταφυλάς «Γάλλοι συγγραφείς» (αναφορά στους: Ουγκό, Ζολά, Αραγκόν, Βερλέν, Βερν, Βιγιόν, Γκοτιέ, Λιλ, Μολιέρο, Μισέ, Μοπασάν, Ραμπελέ). Ζινέτ Σκαναβή - Ξανθουδάκη «Ηλιος με δόντια» (διηγήματα).

-- Σάκκουλα: Β. Δ. Μωυσίδη «Κοινωνική Ασφάλιση» (μελέτη, με όλη τη νομολογία από το 1984 έως το 2002, τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις γενικές αρχές του Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης). Α. Ζάχου «Προστασία και εκμετάλλευση της ιδιοκτησίας - περιουσίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» (μελέτη, που περιέχει και γνωμοδοτήσεις). Ιωάννα Κική «Κώδικες επαγγελματικής δεοντολογίας» (συλλογή των αυτορρυθμιστικών κανόνων-κωδίκων δεοντολογίας για επαγγέλματα όπως: δημοσιογραφία, ραδιοτηλεόραση, διαφήμιση, τηλεπικοινωνίες, δικηγορικό και ιατρικό επάγγελμα, τραπεζικό τομέα). Σάββας Παπασάββας «Στοιχεία Κυπριακού Δικαίου» (μελέτη). Θεόδωρος Σιδηρόπουλος «Το Δίκαιο του Διαδικτύου» (μελέτη για την καταρτιζόμενη σύμβαση, την τέλεση αδικημάτων, τις συναλλαγές κλπ.). Ζαφειρία Γ. Δημοπούλου «Ευθύνη από διακινδύνευση» (μελέτη για ποικίλες ευθύνες: Λόγου χάρη για αυτοκινητικά, εργατικά, αεροπορικά, περιβαλλοντικά ατυχήματα, κλπ.). Δημήτρης Χ. Λιάπης «Η διαμόρφωση των συμβάσεων» (η μελέτη δίνει και παραδείγματα προβλημάτων που συνδέονται με ποικίλες συμβάσεις (δανειακές, κατασκευαστικές, διαφημιστικές κλπ.). Σπήλιος Αντ. Μούζουλας «Εταιρική διακυβέρνηση (Corporate governance). Διεθνής εμπειρία - ελληνική πραγματικότητα» (μελέτη για το ελληνικό σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης του N. 3016/2002, αλλά και τις σχετικές διεθνείς εξελίξεις). Αννα Δεσποτίδου «Φύση και λειτουργία της εκδοτικής σύμβασης» (μελέτη για την εκδοτική - οικονομική αξιοποίηση των πνευματικών έργων και του N. 2121/1993 για την πνευματική ιδιοκτησία, τις υποχρεώσεις του εκδότη και τα δικαιώματα του δημιουργού). Τιμολέων Φουντεδάκης «Η σύγκρουση των διακριτικών γνωρισμάτων» (μελέτη για τα προβλήματα που προκύπτουν με την απομίμηση ή παραποίηση των σημάτων, επωνυμιών, τίτλων επιχειρήσεων, υλικών ή πνευματικών προϊόντων, ακόμα και σημάτων στο διαδίκτυο).

-- «Ο Μέντωρ» (Μηνιαίο δελτίο της Αρχαιολογικής Εταιρείας, τεύχος 67).

-- «Πόρφυρας» (λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας, τεύχος 108, με αφιέρωμα σε σύγχρονους πεζογράφους μας).

-- «Ο Πολίτης» (μηνιαία επιθεώρηση ποικίλης ύλης. Τεύχη 113, 114, 115).

Το Πολυτεχνείο εμπνέει τα παιδιά

Μια ξεχωριστή μαθητική εκδήλωση, αφιερωμένη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, πραγματοποιεί το 10ο Ενιαίο Λύκειο Περιστερίου, τη Δευτέρα (9 π.μ.), στη Χωράφα (Αγιος Ιερόθεος). Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει μουσικό και ποιητικό αφιέρωμα στα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, στο πλαίσιο του οποίου θα εκτεθούν φωτογραφίες και αφίσες της ΕΠΟΝ, καθώς και αρχειακό υλικό από τη δράση της ΕΠΟΝ Περιστερίου. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και περιλαμβάνει ομιλία και τραγούδια. Θα λειτουργήσει επίσης και έκθεση με έντυπο αντιδικτατορικό υλικό. Η μαθητική εκδήλωση θα κλείσει με αντιπολεμικό αφιέρωμα, που θα περιλαμβάνει ποιήματα και τραγούδια. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές ζωγράφισαν μόνοι τους τα σκηνικά της εκδήλωσης και ένα μεγάλων διαστάσεων πανό, με το διάσημο, αντιφασιστικό, αντιπολεμικό έργο του Πικάσο «Γκουέρνικα».

Ο ΙΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (Ηρακλείου 251 και Τσουρουκτσόγλου 1, Ν. Ιωνία), στα πλαίσια των εκδηλώσεών του, την Τετάρτη (19/11, 8μμ) θα παρουσιάσει το βιβλίο της Μαριάνθης Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή «Μάνααα...» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ηλίας Ξυδέας (εκπαιδευτικός) και η Μαρούσκα Χατζηγιάννη (συγγραφέας). Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Βασίλης Κολοβός. Μουσική επιμέλεια Στέφανος Ψαραδάκος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ