Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

-- «Γκούτενμπεργκ»: Γεράσιμος Αν. Μαρκαντωνάτος «Βασικό Λεξικό Ρημάτων και Ανωμάλων Ονομάτων της Αρχαίας Ελληνικής». Χρησιμότατο λεξικό όχι μόνο για τους διδάσκοντες και σπουδάζοντες τα αρχαία ελληνικά, αλλά και κάθε μελετητή και χρήστη της νεοελληνικής γλώσσας, καθώς αυτή διατηρεί πολλά στοιχεία της αρχαίας. Το λεξικό περιέχει πολλούς πίνακες με τους χρόνους, τις εγκλίσεις, τη σύνταξη, τα ομόρριζα, παράγωγα, συνώνυμα, αντίθετα, τις σημασίες και την ετυμολογία ρημάτων και ονομάτων και στη νεοελληνική χρήση τους.

-- Καστανιώτης: Νόαμ Τσόμσκι «Η αρχιτεκτονική της γλώσσας» (μετάφραση Αγγελος Φιλιππάτος. Το βιβλίο περιέχει μια διάλεξη που έδωσε στο Πανεπιστήμιο του Δελχί το 1996 ο κορυφαίος Αμερικανός γλωσσολόγος και φημισμένος στοχαστής). Ρόμπερτ Κέιγκαν «Παράδεισος και εξουσία» (μετάφραση Ελένη Αστερίου. Δοκίμιο του Αμερικανού διεθνολόγου για τις σχέσεις και αντιθέσεις ΗΠΑ - Ευρώπης). Ιμρε Κέρτες «Καντίς για ένα αγέννητο παιδί» (μετάφραση Μάγκι Κοέν. Μυθιστόρημα. Καντίς στα εβραϊκά σημαίνει επιμνημόσυνη προσευχή. Το μυθιστόρημα αυτό είναι μια «προσευχή» του συγγραφέα για το παιδί που δε γέννησε από τον τρόμο του Αουσβιτς). Χρήστος Χρυσόπουλος «Περίκλειστος κόσμος» (μυθιστόρημα). Νίκος Παπανδρέου «Ανδρέας Παπανδρέου (Η ζωή σε πρώτο ενικό και η τέχνη της πολιτικής αφήγησης)» (αναμνήσεις του συγγραφέα από τον πατέρα του).

-- Πατάκης: Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη «Δρόμο παίρνω... δρόμο αφήνω» (ευχάριστο, εικονογραφημένο ανάγνωσμα για παιδιά με θέμα τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή τους).

-- Α. Α. Λιβάνης: Μάικλ Ανγκολντ «Βυζάντιο (Η γέφυρα από την αρχαιότητα στο Μεσαίωνα)» (μετάφραση Μαρία Παππά. Συνοπτική ιστορική μελέτη για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία μέχρι τη διάλυσή της). Σαρλότε Λινγκ «Ο κήπος των ρόδων» (μετάφραση Βάλια Πάλλη, μυθιστόρημα). Τσινούα Ατσέμπε «Τα πάντα γίνονται κομμάτια» (μετάφραση Κατερίνα Χαλμούκου. Μυθιστόρημα για την νιγηριανή φυλή των Ιμπο). Πάνος Ρούτης (Ραπτόπουλος) «Οράιζον» (μυθιστόρημα).

-- Στεφ. Δ. Βασιλόπουλος (Ιπποκράτους 6, 210-3638.343). Αντώνης Ηλιόπουλος «Η νομική επιστήμη (ως σατανική μέθοδος της τυραννίας του κατεστημένου)» (κριτική του συγγραφέα για την υποταγή της νομικής επιστήμης στην εξουσία). Μιχάλης Σταφυλάς «Γάλλοι συγγραφείς» (αναφορά στους: Ουγκό, Ζολά, Αραγκόν, Βερλέν, Βερν, Βιγιόν, Γκοτιέ, Λιλ, Μολιέρο, Μισέ, Μοπασάν, Ραμπελέ). Ζινέτ Σκαναβή - Ξανθουδάκη «Ηλιος με δόντια» (διηγήματα).

-- Σάκκουλα: Β. Δ. Μωυσίδη «Κοινωνική Ασφάλιση» (μελέτη, με όλη τη νομολογία από το 1984 έως το 2002, τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις γενικές αρχές του Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης). Α. Ζάχου «Προστασία και εκμετάλλευση της ιδιοκτησίας - περιουσίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» (μελέτη, που περιέχει και γνωμοδοτήσεις). Ιωάννα Κική «Κώδικες επαγγελματικής δεοντολογίας» (συλλογή των αυτορρυθμιστικών κανόνων-κωδίκων δεοντολογίας για επαγγέλματα όπως: δημοσιογραφία, ραδιοτηλεόραση, διαφήμιση, τηλεπικοινωνίες, δικηγορικό και ιατρικό επάγγελμα, τραπεζικό τομέα). Σάββας Παπασάββας «Στοιχεία Κυπριακού Δικαίου» (μελέτη). Θεόδωρος Σιδηρόπουλος «Το Δίκαιο του Διαδικτύου» (μελέτη για την καταρτιζόμενη σύμβαση, την τέλεση αδικημάτων, τις συναλλαγές κλπ.). Ζαφειρία Γ. Δημοπούλου «Ευθύνη από διακινδύνευση» (μελέτη για ποικίλες ευθύνες: Λόγου χάρη για αυτοκινητικά, εργατικά, αεροπορικά, περιβαλλοντικά ατυχήματα, κλπ.). Δημήτρης Χ. Λιάπης «Η διαμόρφωση των συμβάσεων» (η μελέτη δίνει και παραδείγματα προβλημάτων που συνδέονται με ποικίλες συμβάσεις (δανειακές, κατασκευαστικές, διαφημιστικές κλπ.). Σπήλιος Αντ. Μούζουλας «Εταιρική διακυβέρνηση (Corporate governance). Διεθνής εμπειρία - ελληνική πραγματικότητα» (μελέτη για το ελληνικό σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης του N. 3016/2002, αλλά και τις σχετικές διεθνείς εξελίξεις). Αννα Δεσποτίδου «Φύση και λειτουργία της εκδοτικής σύμβασης» (μελέτη για την εκδοτική - οικονομική αξιοποίηση των πνευματικών έργων και του N. 2121/1993 για την πνευματική ιδιοκτησία, τις υποχρεώσεις του εκδότη και τα δικαιώματα του δημιουργού). Τιμολέων Φουντεδάκης «Η σύγκρουση των διακριτικών γνωρισμάτων» (μελέτη για τα προβλήματα που προκύπτουν με την απομίμηση ή παραποίηση των σημάτων, επωνυμιών, τίτλων επιχειρήσεων, υλικών ή πνευματικών προϊόντων, ακόμα και σημάτων στο διαδίκτυο).

-- «Ο Μέντωρ» (Μηνιαίο δελτίο της Αρχαιολογικής Εταιρείας, τεύχος 67).

-- «Πόρφυρας» (λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας, τεύχος 108, με αφιέρωμα σε σύγχρονους πεζογράφους μας).

-- «Ο Πολίτης» (μηνιαία επιθεώρηση ποικίλης ύλης. Τεύχη 113, 114, 115).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ