ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολύ φτωχότερο... το θέατρο

Κώστας Μπάκας
Κώστας Μπάκας
«Εφυγε» χτες τα ξημερώματα, μετά από πολύμηνη μάχη, σε ηλικία 76 χρόνων, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Μπάκας, που έπασχε από λευχαιμία. Η κηδεία του θα γίνει, αύριο, από το Α΄ Νεκροταφείο. Ο Κώστας Μπάκας γεννήθηκε το 1927 στην Καλαμάτα. Σπούδασε στη δραματική σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» του Κάρολου Κουν, από όπου αποφοίτησε το 1950. Ως μαθητής εμφανίστηκε σε βοηθητικούς ρόλους στο «Θέατρο Τέχνης» και έπαιξε τον Λέπιδο στο έργο του Σαίξπηρ «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», με το θίασο της Κατερίνας. Ακολούθησαν διάφοροι μικροί ρόλοι. Την περίοδο 1954-1960 ήταν βασικό στέλεχος στο ιστορικό «Υπόγειο». Ακολούθησαν συνεργασίες με πολλούς θιάσους, μεταξύ των οποίων Ν. Χατζίσκου, Κατερίνας, «Πορεία» Αλέξη Δαμιανού, «Κυκλικό Θέατρο» Λεωνίδα Τριβιζά, Αλέκου Αλεξανδράκη, Ελλης Λαμπέτη, ενώ από το 1967 μέχρι το 1971 επιστρέφει και πάλι στο «Θέατρο Τέχνης» στα έργα «Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε», «Εξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», «Ορνιθες», «Οιδίπους Τύραννος», «Η φαλακρή τραγουδίστρια» κ.ά. Επαιξε στις ταινίες «Η έβδομη μέρα της δημιουργίας» (1966), «Κορίτσια στον ήλιο» (1968), «Επί εσχάτη προδοσία» κ.ά. Τιμήθηκε ως ηθοποιός με βραβείο ερμηνείας δεύτερου ρόλου για τις ταινίες «Η έβδομη μέρα της δημιουργίας» και «Κορίτσια στον ήλιο» του Βασίλη Γεωργιάδη.

Είχε εγκαταλείψει την ιδιότητα του ηθοποιού και αφοσιώθηκε αποκλειστικά στη σκηνοθεσία, αναπτύσσοντας μεγάλη και σημαντική δραστηριότητα. Η πρώτη του σκηνοθετική δουλιά ήταν το 1965 στο έργο «Το μήλο κάτω από τη μηλιά» των Τσιφόρου - Βασιλειάδη με το θίασο της Κατερίνας. Από τότε εργάστηκε ως σκηνοθέτης με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, με όλα σχεδόν τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και με πολλούς αθηναϊκούς θιάσους. Σκηνοθέτησε περίπου διακόσια έργα πολλών κλασικών και σύγχρονων συγγραφέων.

Δίδαξε υποκριτική και αυτοσχεδιασμό για πολλά χρόνια σε πολλές δραματικές σχολές (Θεάτρου Τέχνης, Εθνικού Θεάτρου κ.ά.). Διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Σύζυγος του ήταν η ηθοποιός Αννα Βενέτη.

Τη θλίψη του για το θάνατο του Κώστα Μπάκα εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα μεγάλο σκηνοθέτη του ελληνικού θεάτρου που έγραψε ιστορία με τις σκηνοθεσίες του και αναγνωρίστηκε ως κλασικός στο είδος του».

Γιορτινές πρεμιέρες

«Μαρία Στιούαρτ», στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας»
«Μαρία Στιούαρτ», στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας»
Πρεμιέρα, αύριο, στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», όπου η «Πράξη» ανεβάζει το έργο «Μαρία Στιούαρτ» του Φρίντριχ Σίλερ, την πιο διάσημη - μετά τη σαιξπηρική - πολιτική τραγωδία, η οποία περιγράφει τον ανελέητο αγώνα πολιτικής και υπαρξιακής αντιπαράθεσης δύο δυναμικών γυναικών της αναγεννησιακής περιόδου. Σε εποχή που ο παγκόσμιος χάρτης συνταράσσεται από πολιτικές ανακατατάξεις, ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες και θρησκευτικές σφαγές, δύο γυναίκες διεκδικούν μέχρι θανάτου την πολιτική και γυναικεία εξουσία τους. Η Ελισάβετ της Αγγλίας οδηγεί τη Μαρία της Σκοτίας σ' ένα ζοφερό χορό του θανάτου, ενώ γύρω τους τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και ο θρησκευτικός φανατισμός ολοκληρώνουν έναν άγριο «πίνακα» μιας εποχής που έχει πάρα πολλές αντιστοιχίες με τις σημερινές πολιτικοθρησκευτικές διαμάχες.

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σκηνικά - κοστούμια Μαγιου Τρικεριώτη. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη (Ελισάβετ), Ρένη Πιττακή (Μαρία Στιούαρτ), Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Αναστασίου, Τάκης Ασημακόπουλος, Δημήτρης Γεωργαλάς, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Γιάννης Ροζάκης, Μπάμπης Σαρηγιαννίδης.

  • Μια μουσική παράσταση με τίτλο «Τράνζιτ», ανεβαίνει σήμερα, στο «Θέατρο Τέχνης - Κουν» της οδού Φρυνίχου. Ενα ταξίδι από πολιτισμό σε πολιτισμό, με ακούσματα Ανατολής και Δύσης. Τα πρόσωπα που αναδύονται μέσα απ' αυτόν τον μουσικό κόσμο, είναι άνθρωποι που η κοινωνία τούς οδηγεί στο περιθώριο. Οι ηθοποιοί και οι μουσικοί, αλλάζοντας πρόσωπα, με οδηγό τη μουσική μεταδίδουν συναισθήματα παρασύροντας το θεατή στον προβληματισμό, στην ψυχαγωγία, στην αισιοδοξία για καλύτερες ανθρώπινες σχέσεις. Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Κάτιας Γέρου, η σκηνοθεσία του Θόδωρου Γράμψα, η μουσική σύνθεση και διασκευές του Θοδωρή Οικονόμου, τα σκηνικά του Κυριάκου Κατζουράκη, τα κοστούμια της Χρύσας Βουδούρογλου και η κινησιολογία της Υβόννης Ριμπάρ. Παίζουν: Κάτια Γέρου, Σταύρος Σιόλας, Μαργαρίτα Βαρλάμου, Τζουζέπε Τορναμπένε. Πιάνο: Θοδωρής Οικονόμου. Σαξόφωνο - φλάουτο: Τζουζέπε Τορναμπένε.
  • Πρεμιέρα, σήμερα, στην Κεντρική Σκηνή του «Αμόρε», με το έργο του Καλντερόν ντε λα Μπάρκα «Η ζωή είναι ένα όνειρο». Το έργο διηγείται την ιστορία του βασιλιά της Πολωνίας που φυλάκισε το γιο του μόλις γεννήθηκε, φοβούμενος τις προβλέψεις των αστρολόγων του. Επίκεντρό του είναι η σύγκρουση ανάμεσα στην ελεύθερη βούληση και το πεπρωμένο. Η μετάφραση είναι του Νίκου Χατζόπουλου, η σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, τα σκηνικά - κοστούμια της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου. Παίζουν: Αννα Μάσχα, Ιωάννα Παππά, Αργύρης Ξάφης, Γιάννης Νταλιάνης, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Γλάστρας, Σωκράτης Πατσίκας, Ακης Λυρής.
Εικαστικές ευχές

Αγγελάκια με χάλκινο σύρμα του Χρ. Ζυγομαλά
Αγγελάκια με χάλκινο σύρμα του Χρ. Ζυγομαλά
Γιορταστική έκθεση, με πολλά καλλιτεχνικά δώρα και παιχνίδια, διοργανώνουν οι αίθουσες τέχνης «Αστρολάβος». Συγκεκριμένα, ο Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης ετοίμασε το ασημένιο γούρι του «Αστρολάβου», που εικονίζει ένα παιδάκι με το τυχερό χελωνάκι. Ο Φαίδων Πατρικαλάκις μεταξοτυπίες και μικρογλυπτά κατάλληλα για παιδικά δωμάτια. Η Κατερίνα Βαβλίτου και η Πόλυ Κάνιστρα δημιούργησαν αγγελάκια, μάγους, χριστουγεννιάτικα δέντρα, παιχνίδια και ανθρωπάκια. Ο Χρήστος Ζυγομαλάς με χάλκινο σύρμα δημιούργησε αγγελάκια που παίζουν όργανα, ενώ η Κάτια Βαρβάκη ζωγράφισε παιχνίδια - κουκλόσπιτα. Η Κασσιανή Τσακιρίδη και ο Παναγιώτης Δραντάκης προτείνουν χαρτοθήκες, πετσετοθήκες, χαρτοκόπτες κ.ά. Η Αρτεμις Μαρκίδου ζωγράφισε χοντρές κουκλίτσες - μπάλες για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η Λίλη Μπακογιάννη και η Αγγελική Μακρή κεραμικές δημιουργίες. Πρωτότυπες κάρτες έφτιαξαν οι: Π. Δραντάκης, Κ. Βαβλίτου. Τέλος, μεταξοτυπίες, λιθογραφίες, μικρογλυπτά, καλλιτεχνικές κατασκευές κ.ά. αποτελούν ένα πλούσιο υλικό - δώρα σε πολύ προσιτές τιμές. Οι διευθύνσεις των αιθουσών «Αστρολάβος» είναι: Ηροδότου 11, Ξανθίππου 11 και Ανδρούτσου 140, Πειραιάς.

Νέοι και παλαιότεροι, Ελληνες και ξένοι δημιουργοί, συμμετέχουν στη γιορταστική έκθεση που διοργανώνει η γκαλερί «TinT» (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη). Εκτίθενται μικρά έργα σε μικρές τιμές, δημιουργίες των: Α. Βούσουρα, Μ. Γιαννακάκη, Ε. Θεοφυλάκτου, Τ. Μαντζαβίνου, Ε. Σακαγιάν, Α. Μακρίδου, Ν. Χουλιαρά, Γ. Ψυχοπαίδη κ.ά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 10 του Γενάρη.

Αρχαίο εύρημα στην Κύπρο

Ασύλητος αρχαίος τάφος αποκαλύφθηκε τυχαία στην περιοχή Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, κατά την εκτέλεση δημόσιων έργων και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως το εύρημα ανάγεται στην Κυπροαρχαϊκή Περίοδο.

Ο τάφος εντοπίστηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης φρεατίου τηλεπικοινωνιών και αμέσως κλήθηκε το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου. Ακολούθησε ανασκαφή, η οποία έφερε στο φως, μεταξύ άλλων, αμφορείς διαφόρων μεγεθών, κύπελλα και οινοχόες, καθώς και μεγάλο αριθμό άλλων κτερισμάτων. Σύμφωνα με την επαρχιακή λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων Ελενα Προκοπίου, πρόκειται για πολύ μεγάλο τάφο με αρκετές ταφές και δεν αποκλείεται στην πορεία να διαπιστωθεί ότι καλύπτει διάφορες χρονολογικές περιόδους. Το γεγονός ότι ο τάφος είναι αδιατάραχτος, όπως επισήμανε, του προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την άποψη ότι μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα και ασφαλή ιστορικά συμπεράσματα. Να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν και άλλοι αρχαίοι τάφοι της Αρχαϊκής Περιόδου.

Οι Jazz Med (Λευτέρης Ανδριώτης - λύρα, Αντώνης Πρίφτης - κιθάρα, Μιχάλης Μπακάλης - κρουστά, Γιώργος Ταμιωλάκης - τσέλο) μας ταξιδεύουν στη Μεσόγειο, με τζαζ προσεγγίσεις και ενδιαφέρουσες διασκευές από τον Sting μέχρι το flamenco, με δικά τους κομμάτια και αυτοσχεδιασμούς. Στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Εξάρχεια), σήμερα (10.30μμ). Είσοδος με ποτό 13 ευρώ.

«Ζωγραφίζοντας στο Μουσείο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είναι το θέμα του εργαστηρίου ζωγραφικής για παιδιά που διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη. Πρόκειται για κύκλο 8 μαθημάτων για παιδιά 8-12 ετών. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 17/1 και θα συνεχίζονται κάθε Σάββατο έως τις 6 Μάρτη (3μμ - 6μμ). Υπεύθυνη εργαστηρίου: Μαρία Σωνιέ. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210.3671.043, 210.3671.044.

Στο Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας (Τοσίτσα 17), φιλοξενείται έως τις 23/12 έκθεση ζωγραφικής του Πέτρου Κουφοβασίλη.

Σήμερα (6.30μμ) στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8) θα παρουσιαστεί η ποιητική ανθολογία των Νίκου Γρηγοριάδη -Χρήστου Τουμανίδη «Λύρα του Πόντου (Ποιητές ποντιακής καταγωγής)». Ανθολογούνται 42 ποιήτριες και ποιητές που γράφουν στη νεοελληνική γλώσσα. Για το έργο θα μιλήσουν οι Βλάσης Αγτζίδης και Χρήστος Τουμανίδης. Θα διαβάσει ο Δημήτρης Πετράτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ