ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Ιούλη 1999
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Αθλημα

Συναγωνιστική δραστηριότητα που διέπεται από τους κανόνες και το πνεύμα του αθλητισμού και τον ενσαρκώνει.

Η φυσική στη βάση της σωματική δραστηριότητα (που αντιστοιχεί σε έναν από τους πέντε φυσικούς τρόπους μετατόπισης του σώματος του ανθρώπου, στους αντίστοιχους πέντε φυσικούς τρόπους χειρισμού των αντικειμένων από τον ίδιο και στους πρωτογενείς τρόπους με τους οποίους αμύνεται και επιτίθεται), στην οποία προσδόθηκε συναγωνιστικός χαρακτήρας, για τον έλεγχο, σε αυτήν την ίδια, της υπεροχής και της διάκρισης, για την επίτευξη ενός άθλου και για την κατάκτηση ενός συμβολικού βραβείου επάθλου.

Μια αυτοτελής, αυτόνομη και αυθύπαρκτη σωματική δραστηριότητα, ιστορικά διαμορφωμένη και αποδεκτή, στα πλαίσια της οποίας ο άνθρωπος συστηματικά και οργανωμένα ενεργοποιεί τις δυνάμεις και ικανότητές του, με σκοπό τη μεγιστοποίησή τους, έτσι ώστε αυτές, ποσοτικά να εκφράζονται με την επίδοσή του / ρεκόρ, που τη σημειώνει στα πλαίσια πάλι, ενός άμεσου ή έμμεσου συναγωνισμού, ενάντια σε κατά συνθήκην αντιπάλους του.

Ετσι, π.χ., αθλήματα είναι το τρέξιμο, το άλμα, η ρίψη, η πάλη, η άρση βαρών, η κολύμβηση κλπ. φυσικές σωματικές δραστηριότητες (όπως κιόλας ονοματίστηκαν), με συναγωνιστική μορφή και αγώνισμα (για να το ξεχωρίσουμε από το άθλημα), σε αντιστοιχία με τα πρώτα, ο δρόμος των 100 μέτρων, το άλμα σε μήκος, η σφαιροβολία, η ελευθέρα πάλη, το επωλέ ζετέ, η ελευθέρα κολύμβηση 100 μέτρων κλπ.

Από τα πιο πάνω γίνεται φανερό ότι οι περιορισμοί, που αυτόματα προκύπτουν από τους ορισμούς που δόθηκαν για το άθλημα, σε συνδυασμό και με άλλους που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα.

  • Με τον αθλητισμό, στα πλαίσια του οποίου εντάσσονται τα διάφορα αθλήματα,
  • με την αθλητική παράδοση
  • με τις Ολυμπιακές παραινέσεις, για όλο και πιο γρήγορα, πιο ψηλά και πιο δυνατά,
  • με την ευγενή άμιλλα και με ό,τι αυτή υπονοεί,

αλλά και με το τι ακριβώς σημαίνουν, παιχνίδι, γυμναστική, σωμασκία, χορός, ακροβασία, σπορ, αγώνισμα, αγωνιστική, διαγωνισμός, συναγωνισμός, ανταγωνισμός κλπ., θα πρέπει να προβληματίζει τον καθένα, προτού άκριτα χαρακτηρίσει έτσι, ως άθλημα, την οποιαδήποτε αγωνιστική ή διαγωνιστική δραστηριότητα και δοκιμασία... Και, βέβαια, αυτό ισχύει και για κάθε άλλο γυμναστικό ή αθλητικό όρο.

Ενα παράδειγμα που δείχνει "του λόγου το αληθές".

Γράφτηκε στις εφημερίδες ότι, "Εληξε το πρωτάθλημα λύσης σταυρολέξου"... οπότε αυτόματα, αυτοί που πήραν μέρος στο σχετικό διαγωνισμό (γιατί για διαγωνισμό επρόκειτο...) χρήστηκαν "αθλητές", η διαδικασία λύσης σταυρολέξου "άθλημα" και η σχετική με το διαγωνισμό αυτό ατμόσφαιρα, "αθλητισμός"... Κοντολογίς:

Οχι όπου άθλος και άθλημα, ή όπου διαγωνισμός, ή αγώνας, ή αγώνισμα και άθλημα...

Και ακόμα, το παίζω, το αθλούμαι και το εργάζομαι δεν είναι συνώνυμα.

Τέλος, εξαιτίας της δεδομένης πια εμπορευματοποίησης του κάθε λογής αγωνιστικού θεάματος, χωρίς να εξαιρείται και αυτό που αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε συνδυασμό και με την επινοητικότητα αυτών που ποικιλότροπα το εμπορεύονται, αλλά και τον χωρίς καμιά αναστολή χαρακτηρισμό της οποιασδήποτε αγωνιστικής ή διαγωνιστικής δραστηριότητας, ως αθλήματος, τα επιμέρους αθλήματα, πραγματικά και καταχρηστικά έτσι αποκαλούμενα, που συμπεριλαμβάνονται στο αγωνιστικό τους πρόγραμμα, συνεχώς αυξάνονται και πληθύνονται...

Ενας ακόμα "απαγορευτικός λόγος" για τη δυνατότητα διεξαγωγής Ολυμπιακών Αγώνων, από μικρές και φτωχές χώρες... αφού οι ανάγκες σε αγωνιστικά μέσα και εγκαταστάσεις, κατά συνέπεια και το κόστος τους, ακολουθούν ανάλογη αυξητική πορεία...

Πέτρος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ
Τέλος εποχής...

Μετά από 38 χρόνια μια σπουδαία διοργάνωση έφτασε στο τέλος της

Τέλος εποχής... Μετά από 38 χρόνια η διοργάνωση του Κυπέλλου Κυπελλούχων της Ευρώπης αποτελεί πλέον παρελθόν. Για πρώτη φορά φέτος ο θεσμός των Κυπέλλων Ευρώπης θα αποτελείται από δυο διοργανώσεις και όχι τρεις όπως ήταν μέχρι τώρα.

Στα μέσα του περασμένου χρόνου σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η ΟΥΕΦΑ πήρε την απόφαση να κάνει ένα "λίφτινγκ" στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δημιουργώντας καινούρια δεδομένα με σκοπό, τι άλλο; Το μεγαλύτερο κέρδος... Οι πιο σημαντικές αποφάσεις ήταν δυο. Αυτή που αφορούσε στην ανανέωση του Τσάμπιονς Λιγκ με την αύξηση των ομάδων και αυτή που καταργούσε το Κύπελλο Κυπελλούχων. Οσον αφορά το δεύτερο, σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, έγινε προκειμένου μέσω αυτής της κατάργησης να αναβαθμιστεί περισσότερο το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αφού οι κυπελλούχοι ομάδες της κάθε χώρας θα μετέχουν σε αυτόν το θεσμό πλέον.

Στην ουσία όμως οι άνθρωποι της ΟΥΕΦΑ προχώρησαν σε αυτή την απόφαση αφού έβλεπαν ότι τα τελευταία χρόνια ο θεσμός του Κυπελλούχων είχε χάσει κατά πολύ τη δημοτικότητά του, που βέβαια ούτως ή άλλως ποτέ δεν είχε φθάσει και σε υψηλά επίπεδα. Μπορεί σε πολλά κράτη της Ευρώπης ο θεσμός του Κυπέλλου να αποτελεί πιο ιστορικό κομμάτι από ό,τι το πρωτάθλημα, αφού μετράει περισσότερα χρόνια ζωής στο διεθνές επίπεδο, όμως το ραντεβού των κυπελλούχων ομάδων ποτέ δεν μπόρεσε να φθάσει την αίγλη του Πρωταθλητριών ή ακόμα και του ΟΥΕΦΑ.

Ιδιαίτερα μάλιστα τα τελευταία χρόνια, μετά και την αναβάθμιση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών σε Τσάμπιονς Λιγκ, το Κυπελλούχων πέρασε στην τρίτη θέση του ενδιαφέροντος. Η αίγλη και τα κέρδη που προκύπτουν από τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ φούντωναν τη μάχη του πρωταθλήματος στις χώρες - μέλη της ΟΥΕΦΑ. Αυτό είχε σαν συνέπεια οι περισσότερες μεγάλες ομάδες να ρίχνουν το βάρος στο πρωτάθλημα και να αδιαφορούν για το θεσμό του κυπέλλου. Ετσι, όσες δεν κατάφερναν να εξασφαλίσουν τον τίτλο, έμειναν με τη συμμετοχή τους στο ΟΥΕΦΑ, που τους προσέφερνε η δεύτερη ή τρίτη θέση του πρωταθλήματος.

Η δημιουργία του Κυπέλλου Κυπελλούχων από την αρχή λειτούργησε σαν αρωγός στην προσπάθεια των διαφορών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, προκειμένου να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το θεσμό του Κυπέλλου. Οι μικρές ομάδες που δεν είχαν δυνατότητες διάκρισης στο πρωτάθλημα έριχναν το βάρος των προσπαθειών τους στο Κύπελλο και δεν ήταν λίγες οι φορές που τα κατάφερναν. Αρκεί να θυμηθεί κανείς και παραδείγματα στη χώρα μας, όπως παλιά της Καστοριάς, του Αθηναϊκού, του ΟΦΗ, της Λάρισας ή και του περσινού κυπελλούχου Πανιώνιου. Κάτι παρόμοιο συνέβαινε και στα υπόλοιπα κράτη.

Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι στη διοργάνωση κάθε χρόνο μετείχαν ομάδες μικρής δυναμικότητας που δεν προκαλούσαν το ενδιαφέρον, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ο θεσμός μετατρεπόταν σε παράσταση για ένα ρόλο, με κάποιο φαβορί να κάνει... περίπατο μέχρι τον τελικό (πχ η φετινή Λάτσιο).

Ολα αυτά λοιπόν οδήγησαν τους διοικούντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στην απόφαση να καταργήσουν το θεσμό του Κυπέλλου Κυπελλούχων και να τον ενσωματώσουν στο ΟΥΕΦΑ.

Ας κάνουμε όμως ένα "φλας μπακ" στην 38χρονη ιστορία του και να δούμε ποιες ήταν οι ομάδες που κατάφεραν να γράψουν το όνομά τους στους κατόχους του τροπαίου. Η ισπανική Μπαρτελόνα είναι αυτή που κατέχει τα πρωτεία στις κατακτήσεις του Κυπέλλου, αφού οι Καταλανοί σήκωσαν το τρόπαιο 4 φορές. Από κει και πέρα ακολουθούν οι Μίλαν, Αντερλεχτ και Ντιναμό Κιέβου με 2. Αναλυτικά οι ομάδες που κατάφεραν να κατακτήσουν το τρόπαιο από το 1960 - 61 μέχρι σήμερα είναι: 1960-61ΦΙΟΡΕΝΤΙΝΑ, 1961-62 ΑΤΛΕΤΙΚΟ,1962-63 ΤΟΤΕΝΑΜ, 1963-64 ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣ.,1964-65 ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ, 1965-66 ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ,1966-67ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ, 1967-68ΜΙΛΑΝ, 1968-69 ΣΛΟΒΑΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ, 1969-70ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ, 1970-71 - ΤΣΕΛΣΙ, 1971-72 ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ, 1972-73ΜΙΛΑΝ, 1973-74 ΜΑΓΔΕΜΒΟΥΓΟ, 1974-75 ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ, 1975-76 ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ, 1976-77 ΑΜΒΟΥΡΓΟ, 1977-78 ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ, 1978-79 ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ, 1979-80 ΒΑΛΕΝΘΙΑ, 1980-81ΝΤΙΝΑΜΟ ΤΙΦΛΙΔΑΣ, 1981-82 ΜΠΑΡΤΕΛΟΝΑ,1982-83 ΑΜΠΕΡΝΤΙΝ, 1983-84 ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ, 1984-85 ΕΒΕΡΤΟΝ, 1985-86 ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ, 1986-87 ΑΓΙΑΞ, 1987-88 ΜΑΛΙΝ, 1988-89 ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ, 1989-90 ΣΑΜΠΝΤΟΡΙΑ, 1990-91 ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ, 1991-92 ΒΕΝΤΕΡ, 1992-93 ΠΑΡΜΑ, 1993-94 ΑΡΣΕΝΑΛ, 1994-95 ΣΑΡΑΓΟΣΑ, 1995-96 ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ, 1996-97 ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ.

Οι Ιταλοί το πρώτο αλλά και το τελευταίο

Μια ιταλική ομάδα κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο Κύπελλο Κυπελλούχων. Μια άλλη ιταλική έγραψε το τέλος του θεσμού, κατακτώντας για τελευταία φορά το συγκεκριμένο τρόπαιο. Στο φετινό τελικό "κύκνειο άσμα" για το θεσμό, η Λάτσιο, που είχε αποκλείσει και τον Πανιώνιο, επικράτησε στο "Βίλα Παρκ" της Μαγιόρκα με 2-1.

Μπ. ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η Μπαρτσελόνα του 1981 - '82 κατέκτησε το τρόπαιο

Η Λάτσιο ήταν η τελευταία ομάδα που κατέκτησε το Κυπελλούχων. Μάλιστα βρήκε στο δρόμο της τον Πανιώνιο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ