ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΠΟ
Συναινεί στην υπερωριακή και απλήρωτη εργασία

Η απλήρωτη και υπερωριακή εργασία αφορά και τους συμβασιούχους(φωτο) πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι

Eurokinissi

Η απλήρωτη και υπερωριακή εργασία αφορά και τους συμβασιούχους(φωτο) πολλοί από τους οποίους εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι
Στο «τζάμπα» (βλέπε ...«εθελοντικά») θα δουλέψουν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, οπότε και θα ισχύσει η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Η απλήρωτη υπερωριακή εργασία αποτελεί πρόταση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΠΟ (ΠΟΣΥΠΠΟ)!

Σε δηλώσεις του μετά τη χτεσινή συνάντησή του με το ΔΣ της ΠΟΣΥΠΠΟ, ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, αναφέρθηκε «επαινετικά για την εκφρασθείσα άποψή τους, κάτι που τους τιμά ιδιαιτέρως ότι η επιπλέον προσφορά των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού για τις ανάγκες που θα απαιτηθούν για τη διεθνή εικόνα της χώρας μας κατά τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι εθελοντική». Υπενθύμισε και την «παλιά μας συμφωνία για την επέκταση του ωραρίου στη λειτουργία των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων μέχρι και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων».

Εξάλλου, συμφωνήθηκε να κατατεθούν οι «απόψεις» της ΠΟΣΥΠΠΟ σε 15 μέρες πάνω σε διάφορα ζητήματα, όπως αυτό της «βελτιωτικής τροποποίησης του πλαισίου του Οργανισμού, όπως και για τα υπόλοιπα νομοθετήματα». Συμφωνήθηκε, επίσης, η καταβολή «εντός των ημερών» της τελευταίας δόσης από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, ενώ το αντίστοιχο επίδομα του 2004 θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2005.

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του προσωπικού, λόγω και της επέκτασης του ωραρίου, ο υφυπουργός είπε ότι «θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις κι όλο τους τον εαυτό, προκειμένου μέσα στα υπάρχοντα δεδομένα να βρούμε την καλύτερη λειτουργία»! Δηλαδή, το «κουπί» θα τραβήξει το υπάρχον προσωπικό, ενώ θα υπάρχει και μια ομάδα «αντιμετώπισης πιθανών σημείων κρίσης», «προσφορά» και αυτή της ΠΟΣΥΠΠΟ!

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΥΠΠΟ, Γιάννης Τσακοπιάκος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι θα καταληχτούν οι «εκκρεμότητες» σε θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά και «ζητήματα που κατά την εκτίμησή μας και την αίσθησή μας θα προκύψουν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων», χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτές θα δοθούν στις επόμενες εβδομάδες σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο Μπάμπης Παπαθεολόγου, μέλος της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο ΥΠΠΟ και μέλος του ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ σημείωσε: «Διαφωνήσαμε από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα της επέκτασης του ωραρίου κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων με την πλειοψηφία και της Ομοσπονδίας και των πρωτοβάθμιων σωματείων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΣΥΝ)), τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν σοβαρά προβλήματα θεσμικού και οικονομικού περιεχομένου. Παλέψαμε και μέσα από τις συνελεύσεις και τις εκλογές στα σωματεία να ξεσκεπάσουμε αυτή την αντεργατική κατρακύλα των παραπάνω δυνάμεων. Δεν έφτανε η καταστρατήγηση του ωραρίου, με ό,τι συνεπάγεται για την εργατική τάξη, αλλά οι ίδιες δυνάμεις συναίνεσαν "εθελοντικά" στη μη καταβολή των υπερωριών, όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτισμού, μετά τη συνάντηση με το ΔΣ της ΠΟΣΥΠΠΟ και παρόντος του προέδρου της. Ευθυγραμμιζόμενοι με τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα καταγγέλλουμε αυτή την απαράδεκτη συμφωνία και θα παλέψουμε με κάθε τρόπο να μην εφαρμοστεί».


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Νίκου Αντωνάκου «Η ακτή του Ραζλίφ» (Ελληνικά Γράμματα) Ο σκηνοθέτης και συνεργάτης του «Ριζοσπάστη», στο μυθιστόρημά του, προσπαθεί να «φυλάξει» ένα πολύτιμο υλικό, που κινδυνεύει να σκεπαστεί από τη στάχτη και τον κουρνιαχτό που ξεσήκωσαν οι «αλλαγές» στα τέλη του περασμένου αιώνα. Η επανάσταση στη Ρωσία, ο ελληνικός εμφύλιος, η επανάσταση και τα θύματα στη Χιλή, οι Ελληνες εξόριστοι, οι εκτελεσμένοι, οι Τούρκοι διανοούμενοι, οι Ιταλοί συνδικαλιστές δένονται άρρηκτα μεταξύ τους, παρότι τα πρόσωπα και οι ιστορίες κινούνται σε διαφορετικό τόπο και χρόνο.

- Γιώργου Λιβανού «Τα ανήλικα της Μακρονήσου» (Ο Γ. Λιβανός εκπλήρωσε «τάμα» του να γράψει τη μαρτυρία του για τη ζωή των ΕΠΟΝιτών, ανήλικων κρατουμένων στη Μακρόνησο. Ο ίδιος, την παραμονή της Πρωτομαγιάς του 1948, μοιράζοντας προκηρύξεις στον Πειραιά, τραυματίστηκε, συνελήφθη, δικάστηκε από Στρατοδικείο, καταδικάστηκε, φυλακίστηκε στη Γιούρα και το 1949 στάλθηκε ως ανήλικος πολιτικός κρατούμενος στη Μακρόνησο. Το βιβλίο του το διανέμει δωρεάν).

- Βασίλης Τσοτσώνης «Το αηδόνι της Καλαμάτας - Αντώνης Δημόπουλος (Ιστορική διαδρομή 1914-1949)» (βιογραφία του ηρωικού κομμουνιστή αγωνιστή του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, Αντ. Δημόπουλου. Βασίλης Τσοτσώνης, Γ. Παπανδρέου 58, Ζωγράφου, τηλ. 210-7772.866).

- Θάνος Κωνσταντινίδης «Ο καθρέφτης στο έργο Μίλτου Σαχτούρη και άλλων ποιητών» (μελέτη του ομότιμου καθηγητή Ιατρικής, παθιασμένου φιλότεχνου και φίλου του βραβευμένου ποιητή Μ. Σαχτούρη).

- Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος (Σταδίου 5, 10552, Αθήνα): Γεώργιος Δ. Φαράντος «Εισαγωγή στην Ολυμπιακή Παιδεία. U-RU-PI-JA-JO - Ολυμπία Αθήνα (1896-2004)». (Εικονογραφημένη με αρχαία έργα τέχνης, μελέτη για την καταγωγή των Αγώνων από τα πρωτοελληνικά παιχνίδια γυναικών στη μητριαρχική εποχή, τη θρησκευτική τους καταγωγή στην πατριαρχική εποχή, τη θεσμοθέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων και την αναβίωσή τους από το 1896). Στην παλιά, εξαιρετική σειρά βιβλίων τσέπης «Μουσική», κυκλοφόρησε η μελέτη του Ζακ Στέμαν «Ιστορία της Ευρωπαϊκής Μουσικής (από τις πηγές της μέχρι τις ημέρες μας)» (μετάφραση - πρόλογος Γεώργιος Ν. Δρόσος. Ο Βέλγος συνθέτης και μουσικοκριτικός έχει γράψει βιογραφίες των Σοπέν, Σούμπερτ και Ραβέλ). Πολυχρόνη Κ. Ενεπεκίδη «Κύπρος 1800-1878 (τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας στη γερμανική έρευνα και κριτική)» (Ογκώδης μελέτη του διακεκριμένου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βιέννης).

- «Μεταίχμιο»: Δημήτρης Τσατσούλης «Ιψενικά διακείμενα στη δραματουργία του Ιάκωβου Καμπανέλλη» (Θεατρολογική μελέτη για την επιρροή του Ιψεν στο έργο του Καμπανέλλη). Γιώργος Ρωμανός «Δέκα ροκ κι ένα μπλουζ για τρεις» (διηγήματα). Αντρέα Καμιλέρι «Λουίτζι Πιραντέλο» (μετάφραση Γιώργος Κασαπίδης. Μυθιστορηματική βιογραφία του κορυφαίου δραματουργού του 20ού αιώνα, από τον Σικελό μυθιστοριογράφο). Λοράν Γκοντέ «Ο θάνατος του βασιλιά Τσονγκόρ» (μετάφραση Μαρίνα Κουνέζη. Μυθολογικό μυθιστόρημα για την αρχαία Αφρική). Δημήτρης Λεοντζάκος «Η Κίρκη ξαφνικά» (ποίηση).

- Δήμος Δράμας - Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής - Τουριστικής Ανάπτυξης: Δημήτρης Πασχαλίδης - Τάσος Χατζηαναστασίου «Τα γεγονότα της Δράμας (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 1941). Εξέγερση η προβοκάτσια;» (Ιστορική μελέτη, 750 σελίδων για τη «σφαγή της Δράμας». Δηλαδή την εξέγερση των πρώτων ΕΑΜιτών ανταρτών, στο Παγγαίο κατά των φασιστικών βουλγαρικών αρχών κατοχής και τα βουλγάρικα αντίποινα που κόστισαν τη ζωή σε 2.140 ανθρώπους των Νομών Δράμας, Σερρών, Καβάλας).

- «Αγρα»: Δημήτρης Καλοκύρης «Χρυσόσκονη στα γένια του Μαγγελάνου» (εισαγωγή στη ζωή και στο έργο του ποιητή Νίκου Καββαδία). Τζούλια Κρίστεβα «Στην αρχή ήταν η αγάπη» - «Ψυχανάλυση και πίσω» (μετάφραση Επη Μελοπούλου. Επανέκδοση δύο κειμένων της ψυχαναλύτριας και πεζογράφου).

- Καστανιώτης: Ανδρέας Λάππας «Υπο-γλώσσια (50+1 κείμενα για τη γλώσσα)» (μελέτη για τη γλώσσα, τις ορθογραφικές αλλαγές κύριων ονομάτων και ουσιαστικών, ορολογιών, στοιχείων της γραφής, της στίξης κ.ά.). Κατερίνα Καριζώνη «Τσάι με τον Καβάφη» (μυθιστόρημα - ταξίδι «επιστροφής» στην καβαφική Αλεξάνδρεια). Γιασμίνα Χάντρα «Τα χελιδόνια της Καμπούλ» (μετάφραση Ζεραλτίν Μπενκούρ - Μιχάλης Μακρόπουλος. Μυθιστόρημα του Αλγερινού Μοχάμεντ Μουλεσεχούλ, το οποίο διαδραματίζεται στην Καμπούλ την εποχή των Ταλιμπάν και υμνεί τη γυναίκα που αγωνίζεται ενάντια στον ισλαμικό σκοταδισμό).

- «Κριτική»: Κων. Γ. Πατέλος «Η πολιτική εξέλιξη του Ισλάμ» (μελέτη για την κοινωνική και θρησκευτική διαμόρφωση της ισλαμικής κοινωνίας). Γιώργος Παμπούκης «Η μεγάλη αντιπαράθεση (όταν το θείο συγκρούεται με τη σύγχρονη γνώση)» (μελέτη για την επιστημονική γνώση που απέκρουσε τις μεταφυσικές αντιλήψεις περί της «θεόθεν» δημιουργίας του κόσμου). Ισαΐα Μπέρλιν «Το στρεβλό υλικό της ανθρωπότητας» (μετάφραση Γιώργος Μερτίκας. Ο ιστορικός και στοχαστής Μπέρλιν με κείμενά του υπερασπίζεται τα «αγαθά» της ελευθερίας, δικαιοσύνης και ισότητας). Μαξ Χορκχάιμερ «Η έκλειψη του λόγου» (μετάφραση Θέμις Μίνογλου. Μελέτη - εισαγωγή στη φιλοσοφία, και προβληματισμός για την υποχώρηση του ορθολογισμού με τη σημερινή κυριαρχία του υποκειμενισμού).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ