ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32

Προβακά(ν)τορας (;)...

Η πολιτική σε μια λέξη: «Συμπαράσταση»!

Μια λέξη εξοβελισμένη. Μια λέξη εξόριστη στους σημερινούς καιρούς. Απόκληρη μιας εποχής που οτιδήποτε το ομαδικό και το συλλογικό υπονομεύεται προς χάριν της θεοποίησης του ατομικού και του ιδιωτικού, ήρθε να ταράξει τα ήρεμα νερά της κυρίαρχης ιδεολογίας:

«Συμπαράσταση»!

*

Η λέξη «συμπαράσταση» έσπασε τα φράγματα της κατευθυνόμενης πληροφόρησης. Υποχρέωσε τους ραδιοσταθμούς, τα κανάλια, τις εφημερίδες, να την ξαναθυμηθούν. Εξανάγκασε τους θεματοφύλακες της ιδιότυπης λογοκρισίας, που βασιλεύει στο δημόσιο λόγο, να παραιτηθούν. Επιβλήθηκε κόντρα στα κηρύγματα της υποταγής και του «δε βαριέσαι», επικράτησε και υπερσκέλισε τα στερεότυπα και τα κλισέ της άνευρης, παθητικής, προκατασκευασμένης γλώσσας του «οχαδερφισμού», που βασιλεύει στον κόσμο των ΜΜΕ.

*

Η λέξη «συμπαράσταση» έγινε συνώνυμη του αγώνα των ναυτεργατών. Ηρθε στο προσκήνιο μέσα από αυτόν τον αγώνα. Αναδύθηκε πάνω από τους καταπέλτες των πλοίων. Η αλληλεγγύη των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων της χώρας στους ναυτεργάτες εκδηλώθηκε σαν κύμα:

Πάνω από 55 Ομοσπονδίες, περισσότερα από 20 Εργατικά Κέντρα, πάνω από 200 Συνδικάτα εργαζομένων, περισσότερες από 100 επαγγελματικές ενώσεις και κοινωνικές οργανώσεις, εκατοντάδες Φοιτητικοί και Μαθητικοί Σύλλογοι, με στάσεις εργασίας, με ανακοινώσεις, με ψηφίσματα, με παρουσία στα λιμάνια στάθηκαν στο πλευρό των ναυτεργατών!

*

Ακόμα κι αν τίποτα άλλο δεν είχαν κερδίσει οι ναυτεργάτες με την απεργία τους, ακόμα κι αν τίποτα άλλο δεν είχαν καταφέρει, αυτό που πέτυχαν, αυτή η πρωτόγνωρη εκδήλωση συστράτευσης των εργαζομένων στο πλευρό τους - κόντρα σε όλα τα μέτωπα της προπαγάνδας του «κοινωνικού αυτοματισμού» - είναι από μόνο του ένα ανυπολόγιστο κέρδος, ένα μήνυμα μιας άλλης πολιτικής και ενός άλλου ήθους στις ανθρώπινες σχέσεις, μια τεράστια προσφορά στην εργατική τάξη, στο λαό, στον τόπο.


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου (από τον «Ελεύθερο Τύπο»)

Ιράκ

Χύνουν δάκρυα σήμερα οι Αμερικανοβρετανοί και κάνουν εκκλήσεις για ψυχραιμία, προκειμένου να αποφευχθεί ο εμφύλιος στο Ιράκ. Τα δάκρυά τους έχουν όνομα: Κροκοδείλια...

*

Αυτοί, οι δακρυσμένοι κροκόδειλοι, πρώτα βομβάρδισαν, εισέβαλαν και κατέκτησαν το Ιράκ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα κινδυνολογίες και ψέματα. Υστερα, φρόντισαν να διαρρεύσουν σε έγκυρα ινστιτούτα αναλύσεων και προβλέψεων την πρόθεσή τους να τριχοτομήσουν τη χώρα. Στη συνέχεια, έπαιξαν με τα κουρδικά όνειρα περί ανεξαρτησίας, δημιουργώντας στην ουσία ένα ημιαυτόνομο Κουρδιστάν στα βόρεια του Ιράκ. Τέλος, προσέγγισαν την πολυπληθή σιιτική συνιστώσα του Ιράκ, ζητώντας στηρίγματα έναντι της εχθρότητας που εισέπρατταν από τους ομόδοξους του Σαντάμ Σουνίτες.

*

Με τη βία των όπλων και με τη στήριξη των «αμερικανοντυμένων» Ιρακινών, κάθε φυλετικής και θρησκευτικής απόχρωσης, δημιούργησαν μια κυβερνητική μαριονέτα και ένα σύνταγμα - παρωδία, την ίδια ώρα που βασάνιζαν και σκότωναν σε φυλακές - κάτεργα όπως το Αμπού Γκράιμπ ή πολιορκούσαν και βομβάρδιζαν πόλεις όπως η Φαλούντζα και η Σαμάρα. Οι κατακτητές μέχρι και σήμερα δεν έχουν σταματήσει να βομβαρδίζουν αμάχους σε επιδρομές οι οποίες δεν αναφέρονται σε κανένα από τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

*

Η αντίσταση του ιρακινού λαού συνεχίζεται.

Απάντηση σε αυτή την αντίσταση, οι Αμερικανοί και τα λοιπά εξαρτήματά τους, πέραν της πολεμικής καταστολής, δεν μπορούν να έχουν. Μπορούν, όμως, και αυτό μεθοδεύουν από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στη χώρα, να υποθάλψουν φυλετικά και θρησκευτικά μίση και διαμάχες, ελπίζοντας ότι η εμφύλια σύγκρουση θα αποστρέψει από πάνω τους την οργή του ιρακινού λαού. Για να εμφανιστούν και πάλι με την ίδια προκλητική προπαγάνδα: Σαν δήθεν «απαραίτητοι ειρηνευτές» μεταξύ των αντιμαχομένων.

1826 Οι Τούρκοι κυριεύουν το νησάκι Βασιλάδι, προπύργιο του Μεσολογγίου, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την πόλη, που θα αντέξει ακόμη ενάμιση μήνα.

1848 Με δημοψήφισμα, οι Γάλλοι ιδρύουν τη δεύτερη δημοκρατία, ενώ ο βασιλιάς Λουδοβίκος Φίλιππος έχει ήδη παραιτηθεί υπέρ του δεκάχρονου εγγονού του και έχει φύγει στο Λονδίνο.

1899 Πεθαίνει ο Πολ Τζούλιους Ρόιτερ, Γερμανός δημοσιογράφος, ανταποκριτής και μεταφραστής, που εγκαταστάθηκε στην Αγγλία (1851). Το 1850 ίδρυσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, που φέρει το όνομά του, ξεκινώντας μια ταχυδρομική υπηρεσία με περιστέρια, η οποία κάλυπτε την απόσταση Ααχεν - Λονδίνο.

1915 Ο στόλος της Αντάντ αποβιβάζει στρατό και κυριεύει τη Λήμνο. Οι Αγγλογάλλοι χρησιμοποιούν το ελληνικό νησί ως ορμητήριο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης.

«Νόμος και τάξη»...

Στον επόμενο «στρατιωτικό νόμο» που θα κηρύξει η κυβέρνηση της ΝΔ, μεταξύ των άλλων διατάξεων που θα επικαλεστεί για να στηρίξει τη «νομιμότητα» των ενεργειών της, θα μπορούσε να προσθέσει και την ακροτελεύτια φράση του υπονωματάρχη της Ματαράγκας, που στις 5 Δεκέμβρη 1907 εξέδοσε αστυνομικό φετφά προς τους κατοίκους του χωριού.

Ο φετφάς του υπονωματάρχη επ' ονόματι Παπακωνσταντίνου - χρήσιμος όχι μόνο σε περιπτώσεις επιστρατεύσεων, αλλά και γενικότερης εφαρμογής μέτρων «νόμου και τάξης» - κατέληγε ως εξής (διατηρούμε την ορθογραφία του πρωτοτύπου):

*

«Να τιρίσετε ανεφ αντιρίσεος και χρονοτριβής την ανοθεν τάφτην διαταγήν μου άνθρωπη, σκύλη και γινέκες, διότι όπιος συληφθή παραβάτις θα τον συλάβο και αλίμονό του θα τον ταράξο και θα τον μαβρίσο στο ξίλο»!

«Δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε, όσο υπάρχουν συμπολίτες μας που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες: άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αγρότες. Είμαστε κοντά τους. Ακούμε τα αιτήματά τους».

*

Απόσπασμα της ομιλίας του Κ. Καραμανλή το καλοκαίρι του 2005, όταν η κυβέρνησή του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Επιλέξαμε αυτό το μικρό απόσπασμα για να σας αποδείξουμε ότι πράγματι ο κύριος πρωθυπουργός είναι ένας ικανότατος ρήτορας: Την ίδια δημαγωγία, για την οποία το ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη χρειαζόταν σελίδες επί σελίδων (χώρια τα σαρδάμ), αυτός τη διεκπεραίωσε σε μια φράση μόλις 25 λέξεων...

Οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη της «17Ν» προσέρχονται στη νέα δίκη που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα και αναιρούν ο ένας μετά τον άλλον τις καταθέσεις τους στην πρώτη!

Εντυπωσιακό...

«Ακρότητες» αποκάλεσε τις απεργίες των ναυτεργατών ο κ. Καραμανλής. Καθώς, δε, έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο «θαυμαστής» του Αντρέα Παπανδρέου, δεν αποκλείεται την επόμενη λαϊκή κινητοποίηση να την αποκαλέσει «ανταρσία». Οπως δηλαδή είχε αποκαλέσει ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ τις αγροτικές κινητοποιήσεις το 1995...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ