ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Στην τελική ευθεία...

H Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας επέλεξε τα επικρατέστερα ονόματα, ανά είδος λογοτεχνίας, που θα περιλάβει στη δεύτερη και τελική της κρίση. Οι συγγραφείς που έφτασαν στην τελική ευθεία της βράβευσης και φαίνονται οι επικρατέστεροι να αποσπάσουν το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος είναι: ο Γιώργος Αριστηνός για το βιβλίο του «Ο δολοφόνος», ο Θανάσης Βαλτινός για το «Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη, Βιβλίο Β'», ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης για την «Κοιλάδα των Αθηνών», ο Νίκος Θέμελης για την «Ανατροπή», ο Γιάννης Κιουρτσάκης για το «Εμείς οι άλλοι», ο Δημοσθένης Κούρτοβικ για τη «Νοσταλγία των Δράκων» και ο Θωμάς Σκάσης για το «Ελληνικό σταυρόλεξο».

Επικρατέστεροι για το Βραβείο Ποίησης είναι οι: Αλέξανδρος Ισαρης με τη συλλογή «Θα επιστρέψω φωτεινός», Μάρκος Μέσκος για το «Ψιλόβροχο», Κώστας Παπαγεωργίου για την «Κλεμμένη ιστορία», Νίκος Φωκάς για «Το μέτρο της κραυγής μας» και ο Θανάσης Χατζόπουλος για «Το κελί».

Για το Βραβείο Διηγήματος οι: Θοδωρής Γκόνης για «Τα πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου», Γιάννης Καισαρίδης για τις «Συναντήσεις και ενοχές», Τάσος Καλούτσας για «Το τραγούδι των σειρήνων», Βασίλης Τσιαμπούσης για τη «Γλυκιά μπονόρα» και Τάσος Χατζητάτσης για το βιβλίο του «Στη Σφενδόνη».

Στην κατηγορία του Δοκιμίου οι: Μήτσος Αλεξανδρόπουλος για το βιβλίο του για τον Μαγιακόφσκι, Γιώργος Βελουδής για το βιβλίο «Κριτικά στον Σολωμό, Κριτικά, Ερμηνευτικά, Φιλολογικά», Χριστίνα Ντουνιά για το «Κ. Γ. Καρυωτάκης - Η αντοχή μιας αδέσποτης τέχνης», Νίκος Σεβαστάκης για την «Αλχημεία της ευτυχίας» και Λίζυ Τσιριμώκου για την «Εσωτερική ταχύτητα».

Στην κατηγορία της Μαρτυρίας οι: Κώστας Μαυρουδής για το βιβλίο του «Οι κουρτίνες του Γκαριμπάλντι», Μαρία Ρεζάν για το βιβλίο της «Με νοσταλγία... Μια ζωή έτσι χωρίς πρόγραμμα», Νικόλ Ρούσου για τα «Στοιχήματα με τους θεούς», Δημήτρης Σταμέλος για τον «Νικηταρά» και Πέτρος Μακρής - Στάικος για το βιβλίο του «Κίτσος Μαλτέζος - Ο αγαπημένος των θεών».

Προετοιμασία θεατρικού χειμώνα

Σκηνή από παλαιότερη «Φαύστα» στη «Στοά» (1987)
Σκηνή από παλαιότερη «Φαύστα» στη «Στοά» (1987)
Η Φαύστα, η Μήδεια, η Μαρία Πενταγιώτισσα, παρέα με το Ριτσάκι, τον Πατέρα Αμβρόσιο, τον Κολόμβο και άλλα πρόσωπα από την πινακοθήκη των ηρώων του Μποστ, θα παρελάσουν από τη σκηνή της «Στοάς» που γιορτάζει τα τριάντα της χρόνια.

Η παράσταση με τίτλο «Ακούω ήχον κώδωνος» - η πρώτη φράση της «Φαύστας» - είναι μια σύνθεση σκηνών από τα θεατρικά έργα του Μποστ, από πεζά του, λεζάντες γελοιογραφιών, στίχους τραγουδιών και νούμερα από επιθεωρησιακά κείμενα που δημιούργησε ο Θανάσης Παπαγεωργίου ο οποίος και θα σκηνοθετήσει την παράσταση.

Δέκα έξι ηθοποιοί θα ερμηνεύσουν είκοσι πέντε πρόσωπα του Μποστ, θα δημιουργήσουν μια αυτοσχέδια ζωντανή ορχήστρα από πέντε όργανα, ένα ροζ μπαλέτο και όλοι θα τραγουδήσουν τα τραγούδια που έχουν γραφεί πάνω σε στίχους του, στα οποία προστεθήκανε τρία καινούρια γραμμένα όλα από τον Βασίλη Δημητρίου. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Λέας Κούση, οι χορογραφίες της Μαρίας Αλβανού. Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Ηλίας Κατέβας, Παύλος Ορκόπουλος, Νίκη Χαντζίδου, Ευδοκία Σουβατζή, Δημήτρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Θεοδώρου, Βέρα Χατζηιακώβου, Αντώνης Ταμβακάς, Ειρήνη Χέλιου, Δέσποινα Γιαννοπούλου.

Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 7 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια των «Δημητρίων» και η αθηναϊκή πρεμιέρα στις 12 Οκτώβρη στο Θέατρο «Στοά».

  • Με γοργούς ρυθμούς έχει αρχίσει η προετοιμασία του χειμερινού ρεπερτορίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ενόψει της νέας θεατρικής περιόδου. Μερικές από τις παραστάσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στο ρεπερτόριο και έχουν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν στις σκηνές του ΚΘΒΕ είναι οι εξής: Παιδική Σκηνή: «Ο Παπουτσωμένος Γάτος» του Brian Way σε σκηνοθεσία Χρήστου Βαλαβανίδη, μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, σκηνικά - κοστούμια Χρύσας Μάντακα, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, χορογραφία Μαργαρίτας Μάντακα. Βασιλικό Θέατρο (Νοέμβρης): «Οδυσσέα, γύρισε σπίτι» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά. Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών (Δεκέμβρης): «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου. Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών: «Saved» ("Οσοι Σώζονται") του Εντουαρντ Μποντ σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού, σκηνικά Λίλας Καρακώστα, κοστούμια Χρήστου Μπρούφα, μουσική Κώστα Βόμβολου. Οπερα Δωματίου, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Δεκέμβρης): «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσίνι με την Ορχήστρα της Οπερας Βελιγραδίου σε μουσική διεύθυνση Ντέγιαν Σάβιτς, σκηνοθεσία Πλάμεν Καρτάλοφ, σκηνικά - κοστούμια Ιωάννας Μανωλεδάκη. Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Νοέμβρης), το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει την «Ωραία κοιμωμένη» του Σαρλ Περό σε σκηνοθεσία και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου.
Ιάκωβος Καμπανέλλης (έργο του θα ανέβει στο ΚΘΒΕ)
Ιάκωβος Καμπανέλλης (έργο του θα ανέβει στο ΚΘΒΕ)
Συμπαράσταση με «Ζορμπά»

Μια κίνηση αγάπης προς το συνάδελφό τους Γιώργο Μελογιαννίδη, κάνουν οι χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Με πρωτοβουλία τους διοργανώνουν μια παράσταση του μπαλέτου «Ζορμπάς» του Μ. Θεοδωράκη, στον πρωταγωνιστικό ρόλο του οποίου είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία ο Γ. Μελογιαννίδης, υποδυόμενος το ρόλο του Τζον. Η παράσταση θα δοθεί στο «Ολύμπια», την Κυριακή (14/10, 8.30μμ). Τα έσοδά της θα διατεθούν για την αποκατάσταση της υγείας του. Στην παράσταση αυτή χορεύουν οι: Κυριάκος Κοσμίδης (Ζορμπάς), Στράτος Παπανούσης (Τζον), Αλίνα Στεργιανού (Μαρίνα), Σύνθια Φρυδά (Ορτανς), Γιώργος Βαρβαριώτης (Μανωλιός). Η χορογραφία είναι του Λόρκα Μασίν. Τιμή πρόσκλησης: 5.000 δρχ.

Πηγή έμπνευσης η Θεσσαλία

«Οι εικόνες ως ιδέες και ως εικονογραφήσεις» ονομάζεται η έκθεση που εγκαινιάζεται το Σάββατο και φιλοξενείται έως τις 18 του Νοέμβρη στο Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας. Περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εικαστικής φωτογραφίας, εγκαταστάσεων και περιβάλλοντα, καλλιτεχνών που κατάγονται, ζουν, εργάζονται ή εμπνέονται από τη Θεσσαλία. Δημιουργίες των Σ. Αναγνωστόπουλου, Λ. Γεωργουλά, Α. Κρατίδη, Απ. Λαχανά, Λ. Μαράβα, Τζ. Μπαμπαλή, Ν. Σαμαρά, Ντ. Σαπουνά, Β. Τσιόγκα κ.ά. Την επιλογή των έργων, από τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Εικαστικού Κέντρου, έκανε ο ιστορικός τέχνης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εμ. Μαυρομμάτης, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση.

Οπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου: «Οι εικαστικοί Θεσσαλοί καλλιτέχνες της δεκαετίας '80 - '90, δηλώνουν ένα ζωντανό "παρών" περίσκεψης, φαντασίας και σύγχρονων προβληματισμών. Η έκθεση συμπεριλαμβάνει έργα 34 δημιουργών της γενιάς του '80 - '90, οι οποίο με κοινής αφετηρίας γεωπολιτισμικές ιδιαιτερότητες και συμπεριφορές χώρου, θέτουν με πλουραλισμό ιδεών, τεχνικής και μέσων έκφρασης τις βάσεις ενός γόνιμου διαλόγου».

Από τη Δράμα στην Αθήνα

Εδώ και 6 χρόνια «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει» με ελληνικές ταινίες μικρού μήκους σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, της Κύπρου αλλά και στις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού (Αίγυπτο, Γερμανία). Πέρυσι ταξίδεψε σε περισσότερες από 30 πόλεις.

Φέτος «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει» ξεκινώντας από την Αθήνα», από τον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ και με την ομπρέλα του FILMCENTER 2000, που σχεδιάζει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στη μικρού μήκους ταινία. Η βδομάδα, που είναι αφιερωμένη στο Φεστιβάλ Δράμας, ξεκινά στις 12 του Οκτώβρη και συμπεριλαμβάνει όλες τις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες του φετινού φεστιβάλ, αλλά και ένα μεγάλο αφιέρωμα στη γερμανική μικρού μήκους ταινία. Στο αφιέρωμα αυτό, που γίνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, θα προβληθούν όλες οι ταινίες του αντίστοιχου αφιερώματος στη Δράμα, αλλά και επιπλέον ταινίες που θα έχουμε την τύχη να δούμε μόνο στην Αθήνα. Το Σάββατο μάλιστα, στις 13 του Οκτώβρη, το FILMCENTER 2000 και το Ινστιτούτο Γκαίτε θα συνδιοργανώσουν μια γιορτή - έκπληξη στο φουαγιέ του κινηματογράφου ΤΡΙΑΝΟΝ.

Στο Μάριμπορ της Σλοβενίας θα παρουσιαστεί (28-30/9) το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας «Mediaterra», ολοκληρώνοντας το «ταξίδι» του στα Βαλκάνια που ξεκίνησε από το Λαύριο και συνεχίστηκε στη Σόφια και το Βελιγράδι. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, το φεστιβάλ έχει «συμπυκνωθεί» σε ένα ψηφιακό μουσείο, στο οποίο περιλαμβάνονται 200 έργα τέχνης και το οποίο μεταφέρεται από ένα φορτηγό, με τελικό προορισμό τη Γερμανία. Το «Mediaterra» εντάσσεται στην «Πολιτιστική Ολυμπιάδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ