ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δραστήρια παρουσία

Ο αξέχαστος κιθαρίστας Δημήτρης Φάμπας
Ο αξέχαστος κιθαρίστας Δημήτρης Φάμπας
Μια ιδιαίτερα αξιόλογη δραστηριότητα στο χώρο της μουσικής και της κιθάρας ειδικότερα, χαρακτηρίζει το Σύλλογο Φίλων της κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας». Συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής μουσικής και κυρίως στην ενίσχυση και προώθηση του έργου του μεγάλου, αξέχαστου δάσκαλου, συνθέτη και κιθαρίστα Δ. Φάμπα, ο σύλλογος, μέσα σε δύσκολους καιρούς, ξεδιπλώνει ένα έργο που περιλαμβάνει συναυλίες νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών, συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ κ.ά. Στις 19 Γενάρη εκλέχτηκε το νέο ΔΣ του συλλόγου, μέλη του οποίου είναι οι: Εύα Φάμπα (καθηγήτρια και σολίστ κιθάρας), Κωνσταντίνος Ρόγκας (δικηγόρος), Ιωάννα Πολυζώη (σοπράνο και καθηγήτρια τραγουδιού), Αθανάσιος Βαβλίδας (οικονομολόγος, λογοτέχνης), Πέτρος Αλιφραγκής (επιχειρηματίας), Φρόσω Καπετανάκη (ιδ. υπάλληλος), Γιάννης Μανιατόπουλος (μουσικός, καθηγητής κιθάρας).

Στους άμεσους στόχους του συλλόγου για τη φετινή χρονιά περιλαμβάνεται η καλλιτεχνική παρουσία του στο Β' Βαλκανικό Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας, στο Velingrad (Βουλγαρίας) τον Απρίλη, το οποίο θα τιμήσει την προσωπικότητα και τη μουσική του Ελληνα καλλιτέχνη. Οι νικητές του διαγωνισμού θα βραβευτούν με ρεσιτάλ στην Ελλάδα, παρτιτούρες και δίσκους με μουσική του συνθέτη παιγμένη από Ελληνες καλλιτέχνες. Στο Φεστιβάλ έχουν προσκληθεί να μετέχουν καθηγητές και σολίστ από όλες τις βαλκανικές χώρες, ανάμεσά τους και η κιθαρίστρια Εύα Φάμπα. Ο σύλλογος, επίσης θα συμμετάσχει στην παρουσίαση της έκδοσης «Μελωδίες» για νέους κιθαρίστες, που ολοκληρώνει την εκπαιδευτική σειρά έργων του συνθέτη (επιμελείται η κόρη του Εύα Φάμπα). Τα μελλοντικά σχέδια του συλλόγου αφορούν σειρές συναυλιών, αλλά και αναθέσεις γραφής έργων, ενισχύοντας έτσι και άλλες πλευρές της κιθαριστικής και μουσικής τέχνης και καλλιτεχνικής επικοινωνίας.

Εξι πρόσωπα... αναζητούν (;)

Το έργο «Εξι Πρόσωπα Ζητούν Συγγραφέα» του Λουίτζι Πιραντέλο ανεβαίνει την Πέμπτη, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου. Το έργο ανεβαίνει για δεύτερη φορά στο Εθνικό Θέατρο μετά την παράσταση του Αλέξη Σολομού (1959). Τα σκηνικά είναι του Δημήτρη Πολυχρονιάδη, τα κοστούμια της Ελένης Μανωλοπούλου, οι χορογραφίες της Βάλιας Παπαχρήστου, η μουσική του Στάθη Σκουρόπουλου. Παίζουν: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Γιάννης Βογιατζής, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κώστας Ζαχαράκης, Ολγα Τουρνάκη, Λύδια Φωτοπούλου, Βαγγέλης Ψωμάς κ.ά.

Μία εξαμελής οικογένεια εισβάλλει ξαφνικά στη σκηνή ενός θεάτρου όπου θα παιχτεί το έργο του Πιραντέλο «Το παιχνίδι των ρόλων». Η οικογένεια διακόπτει την πρόβα των ηθοποιών, ζητώντας απ' αυτούς και το θιασάρχη να τη βοηθήσουν για να ολοκληρώσει την ατελή υπόσταση που τους έδωσε ο συγγραφέας τους. Τα πρόσωπα αυτά ξέφυγαν ανολοκλήρωτα, μισοτελειωμένα από την πένα κάποιου συγγραφέα. Περιφέρονται αναζητώντας μια ευκαιρία για να υπάρξουν έστω και για μια στιγμή, να ζήσουν άρτια το δράμα τους και να αποκτήσουν υπόσταση μέσα από τη θεατρική τέχνη.

Η παράσταση του Δ. Μαυρίκιου στηρίζεται σε μια ιδέα που ο Λουίτζι Πιραντέλο είχε εξομολογηθεί στον Κώστα Ουράνη και τον Αλέκο Λιδωρίκη. Η δράση δεν εκτυλίσσεται στην Ιταλία του μεσοπολέμου, αλλά στη σύγχρονη Ελλάδα και οι ηθοποιοί δεν κάνουν πρόβα στο «Παιχνίδι των ρόλων» του Πιραντέλο, αλλά στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Η άφιξη στο θέατρο των έξι προσώπων γνωστοποιείται στο σκηνοθέτη μέσω κινητού τηλεφώνου και η μάνα, το τραγικό πρόσωπο της οικογένειας, κάνει την εμφάνισή της από τη θέση που βρίσκεται το σκηνικό κουφάρι της Κλυταιμνήστρας, σαν να ανασταίνεται με αυτόν τον τρόπο το θύμα της μητροκτονίας του Ορέστη.

Γυναίκες ζωγράφοι της Μεσογείου

Η «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθήνας (Πειραιώς 100, Γκάζι) από χτες φιλοξενεί την έκθεση «Αποκαλύπτοντας το πρόσωπο. Γυναίκες ζωγράφοι από τον ισλαμικό κόσμο», η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Ρόδο, στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Γυναικών Δημιουργών της Μεσογείου. Την έκθεση, την οποία εγκαινίασε (8μ.μ.) η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, οργάνωσαν και παρουσίασαν με συνέντευξη Τύπου, χτες το μεσημέρι, το Μουσείο Μπενάκη, η Βασιλική Εταιρεία Καλών Τεχνών Ιορδανίας και το Παμμεσογειακό Δίκτυο Γυναικών Δημιουργών (FΑΜ).

Η έκθεση περιλαμβάνει 70 έργα ζωγραφικής, που φιλοτέχνησαν 51 γυναίκες από 21 ισλαμικές χώρες: Αλγερία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λίβανος, Μαλαισία, Μαρόκο, Ομάν, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Συρία, Τυνησία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Υεμένη. Οι πίνακες, που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης στο Αμάν της Ιορδανίας, εκφράζουν την ποικίλη και ενδιαφέρουσα δημιουργία γυναικών διαφόρων θρησκειών και πολιτισμών, δημιουργία που συμβάλλει στην πολιτιστική πολυμορφία της ανθρωπότητας και μεταφέρει το πανανθρώπινο μήνυμα της ειρήνης, της συνεργασίας και των πολιτισμικών ανταλλαγών μεταξύ των λαών.

Η έκθεση, που συνοδεύεται και με εικονογραφημένο (αγγλόφωνο) κατάλογο των παρουσιαζόμενων έργων, θα λειτουργεί καθημερινά -εκτός Σαββάτου και Κυριακής - 10π.μ.-10μ.μ. Είσοδος δωρεάν.

Ακαρπη συνάντηση

Δε συμφώνησαν τελικά στη χτεσινή συνάντηση, οι εκπρόσωποι των ηθοποιών και του ΣΕΗ με τη διοίκηση του ΚΘΒΕ και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Β. Αρδίτη. Ετσι το πρόβλημα με τις συλλογικές συμβάσεις που οδήγησαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, παραμένει. Ο Β. Αρδίτης είπε ότι θα μεταφέρει, σήμερα, τη συζήτηση και στα μέλη του ΔΣ του ΚΘΒΕ και θα ξαναέρθουν σε επαφή με τους ηθοποιούς. Από την πλευρά του το ΣΕΗ σήμερα προτίθεται να στείλει εξώδικο με την προειδοποίηση της συνέχισης των κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας.

Στο μεταξύ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι στάσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία ενώ αγκαλιάστηκαν από το θεατρικό κοινό της Θεσσαλονίκης που στέκεται στο πλευρό των ηθοποιών.

Μουσειολογική ημερίδα

Τα αισθητικά και τεχνικά προβλήματα που καλούνται να λύσουν στο πλαίσιο των σύγχρονων μουσειολογικών αντιλήψεων οι επιστήμονες του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας, στην προσπάθειά τους να οργανώσουν τη μόνιμη έκθεση στις νέες πτέρυγες του μουσείου, θα απασχολήσουν την ημερίδα με θέμα «Συντήρηση και έκθεση συντηρημένων έργων, προβλήματα τεχνικά - προβλήματα αισθητικά», που θα πραγματοποιηθεί (29/1) στο μουσείο.

Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η αντιμετώπιση των παλιών επεμβάσεων συντήρησης στα έργα τέχνης. Στον προβληματισμό αυτό συμμετέχουν συντηρητές, αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι, ιστορικοί τέχνης και αρχιτέκτονες, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετάσχουν στην ημερίδα με επιστημονικές ανακοινώσεις. Στόχος της ημερίδας είναι «να ανιχνεύσει τις γενικότερες αρχές προσέγγισης του θέματος που θα ξεπερνούν στερεότυπα, φοβίες και προκαταλήψεις, αλλά ταυτόχρονα θα λαμβάνουν υπόψη τα έργα και τις αντιλήψεις του παρελθόντος».

Στον εκθεσιακό χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών αύριο (8μμ) το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και η ελβετική πρεσβεία θα εγκαινιάσουν την έκθεση «A Matter of art - Σύγχρονη Ελβετική Αρχιτεκτονική». Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 17/2, καθημερινά 10πμ-10μμ, εκτός Κυριακής.

Στον Φρίντριχ Χόλντερλιν τον «ένθεο λυρικό» αφιερώθηκε το 14ο «Ποιητικό Βήμα» - η σειρά εκδηλώσεων που οργανώνει στη «Στοά του Βιβλίου» η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία - το οποίο πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ, με ομιλητές τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιο Μπουγά («Ο Χόλντερλιν και το ελληνικό πνεύμα») και τον μουσικολόγο Κώστα Κακαβελάκη («Ο Χόλντερλιν στη μουσική του 20ού αιώνα»). Ποιήματα του Χόλντερλιν διάβασε ο Κώστας Καστανάς.

Η ταινία του Νίκου Κούνδουρου, «Οι Φωτογράφοι» θα προβληθεί στις 30/1, 8 μμ, στον κινηματογράφο «Τριανόν», στο πλαίσιο του αφιερώματος της Ταινιοθήκης της Ελλάδας με το γενικό τίτλο, «Πρόσωπα της Αρχαίας Τραγωδίας». Πριν την προβολή, ο σκηνοθέτης θα αφηγηθεί τις περιπέτειες των γυρισμάτων της ταινίας, η οποία, ενώ προγραμματιζόταν να γυριστεί στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν, τελικά γυρίστηκε στο στρατόπεδο των προσφύγων στο Λαύριο.

Συζήτηση με θέμα «Ξαναβλέποντας το έργο του Φριτς Λανγκ» διοργανώνουν το Ινστιτούτο «Γκαίτε», το ΥΠΠΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στις 30/1, 8.30 μμ, στο «Γκαίτε» (Ομήρου 14-16). Η συζήτηση διοργανώνεται με αφορμή το Φεστιβάλ Φριτς Λανγκ και θα επικεντρωθεί στην ανάλυση του έργου του κορυφαίου και αντιφασίστα Γερμανού δημιουργού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ