ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ
Ενας ακόμη «νεκρός της ζωής μας»...

«Εφυγε» χτες τα χαράματα και κηδεύεται την Παρασκευή (4 μ.μ.), από το Α` Νεκροταφείο, ο μεγάλος ποιητής

Στη «χώρα» της ποιητικής αθανασίας πέρασε χθες (29/3) τα χαράματα ο σπουδαίος, βραβευμένος το 2003 με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (για το σύνολο του έργου του), ποιητής Μίλτος Σαχτούρης, ο οποίος εδώ και μερικά χρόνια ζούσε σε ίδρυμα. Ο δισέγγονος του Υδραίου ναυάρχου, καπετάνιου στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, Γιώργη Σαχτούρη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή (1/4), στις 4 μ.μ., από το Α` Νεκροταφείο, με δαπάνη του ΥΠΠΟ, η ηγεσία του οποίου εξέφρασε τη θλίψη της για το θάνατό του. Να σημειώσουμε ότι επιθυμία της οικογένειας του ποιητή είναι, αντί στεφάνων, να ενισχυθούν διάφορα ιδρύματα.

Ο Μίλτος Σαχτούρης, το 1937, εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά το 1940 τα εγκατέλειψε, και λόγω του πολέμου, και για να αφοσιωθεί στην ποίηση. Στα χρόνια της φασιστικής κατοχής, εντάχθηκε στο ΕΑΜ Λογοτεχνών. Το Μάη του 1944, έκανε την πρώτη επίσημη ποιητική του εμφάνιση από το περιοδικό «Τα Νέα Γράμματα». Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Τα Νέα Γράμματα», «Τα Νέα Ελληνικά» και «Νέα Εστία». Παράλληλα με την ποίηση μετέφρασε Μπρεχτ. Τιμήθηκε με τρία κρατικά βραβεία. Το 1956 τιμήθηκε με το Α` Βραβείο «Νέοι Ευρωπαίοι Ποιητές» της ιταλικής ραδιοτηλεόρασης για τη συλλογή του «Οταν σας μιλώ». Το 1962 με το Β` Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή «Τα Στίγματα». Το 1987 με το Α` Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τα «Εκτοπλάσματα».

Εργα του, μεταξύ άλλων, είναι: «Η μουσική των νησιών μου» (ιδιωτική έκδοση, 1941). «Η λατρεία», «Natura», «Η συννεφιά», «Η πολυθρόνα», «Ξυλογραφία σε πλάγιο ξύλο», «Χριστούγεννα '43» (έξι ποιήματα που δημοσιεύτηκαν στα «Νέα Γράμματα», τεύχος 3, Μάιος 1944). «Οι λησμονημένοι» (1945). «Η ηρωίδα», «Η πληγωμένη», «Ο θάνατος», «Η μάχη» (δημοσιεύτηκαν στο «Μικρό Τετράδιο», 1947). «Παραλογαίς» (ιδιωτική έκδοση, 1948). «Με το πρόσωπο στον τοίχο» (ιδιωτική έκδοση, 1952). «Οταν σας μιλώ» (1956, Α` Βραβείο της ιταλικής ραδιοτηλεόρασης). «Μίμνερπος»(1985). «Τα φάσματα ή η χαρά στον άλλο δρόμο» (ιδιωτική έκδοση, 1958). «Ο περίπατος», (με εξώφυλλο του Αλέκου Φασιανού, ιδιωτική έκδοση, 1960). «Τα στίγματα» (1962, Β` Κρατικό Βραβείο Ποίησης). «Σφραγίδα ή η όγδοη σελήνη» (ιδιωτική έκδοση, 1964). «Το σκεύος», «Κείμενα» (1971). «Ποιήματα (1945-1971)» (συγκεντρωτική έκδοση,1977). Η εταιρία «Λύρα» ηχογραφεί στη σειρά «Διόνυσος» ένα δίσκο με απαγγελία 43 ποιημάτων από τον ποιητή, σε επιμέλεια του ποιητή Μάνου Ελευθερίου. «Χρωμοτραύματα» (1980). «Εκτοπλάσματα» (1989, Α` Κρατικό Βραβείο Ποίησης). «Καταβύθιση» (1990). «Ποιήματα (1941-1972)» (συγκεντρωτική έκδοση, 1991). «Εκτοτε» (1996). «Φωνή από την άλλη ακρογιαλιά» (1997). «Ανάποδα γυρίσαν τα ρολόγια» (1998, η τελευταία, προφητική για το τέλος της ζωής του, ποιητική συλλογή του). Πολλά έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Ο Σαχτούρης εντάσσεται στους μεγάλους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Ανήκει σε εκείνους από αυτή τη γενιά, που με πολλά τραύματα και διώξεις «ανταμείφθηκαν» για τα οράματα και τον ΕΑΜικό απελευθερωτικό αγώνα.

Ο ποιητής δε μένει πια εδώ... αλλά η ποίησή του «μας καλεί να ψαύσουμε τα τραύματα και τις πληγές του», όπως τονίζει σε μια εργασία του για τον Μ. Σαχτούρη, ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.


Ετήσιος απολογισμός της ΕΕΛ

Την Ημέρα της Ποίησης (21/3/05) πραγματοποίησε η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) την ετήσια γενική συνέλευσή της. Οπως εκτιμήθηκε από τους συμμετέχοντες, η συνέλευση επέτυχε, διεξήχθη κανονικά, αν και δεν έλειψαν κάποιες αντεγκλήσεις.

Τον απολογισμό δράσης (Σεπτέμβρης 2004 - Μάρτης 2005) διάβασε ο αντιπρόεδρος Π. Μπήκος, λόγω αναγκαστικής απουσίας του προέδρου, Π. Ναθαναήλ. Τον οικονομικό απολογισμό ο ταμίας Β. Ασημακόπουλος. Την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής ο πρόεδρός της Αν. Δρίλιας. Ολα τα απολογιστικά στοιχεία εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Η εισήγηση αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις για τα 70χρονα της ΕΕΛ, «γεγονός που υπενθύμισε σε πολλούς εκτός ΕΕΛ ότι συνεχίζει την πορεία της», σε άλλες δραστηριότητες του ΔΣ και σε προβλήματα. Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του ΥΠΠΟ απέναντι στην ΕΕΛ, σε αντίθεση με την εύνοιά του προς την Εταιρεία Συγγραφέων. Ενώ σημείωσε την καλή ατμόσφαιρα στη λειτουργία του ΔΣ.

Ακολούθησε συζήτηση με εποικοδομητικές κριτικές παρατηρήσεις, γνώμες και προτάσεις, με ομιλητές τους Α. Γονιδέλη (μέλος του ΔΣ), Ε. Τζαβάρα (γγ), Ν. Κυτόπουλο, Τ. Σαριγούλη, Σ. Μαλτέζου και Γιώργη Μωραΐτη (μέλος του ΔΣ, εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Παράταξης Λογοτεχνών - Συνεργαζομένων»).

Ο Γιώργης Μωραΐτης θύμισε τη «δέσμευση» της ΑΠΕΛ-Σ στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση (22/9/2004) ότι «μετά τις εκλογές, απ' όποια θέση κι αν βρεθούμε σαν παράταξη, θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας για να πάει η ΕΕΛ μπροστά. Στο εξάμηνο που πέρασε, αυτή η υπόσχεση επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Το αναγνωρίζει και η εισήγηση του προέδρου».

Ο ομιλητής σημείωσε την αλλαγή του «κλίματος» στο ΔΣ, «με την προσπάθεια όλων» για «καλές σχέσεις, συνεργασία, δημιουργική συζήτηση, αμοιβαία κατανόηση, πράγμα που συνέβαλε στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων». Οσον αφορά στον απολογισμό δράσης, ο Γ. Μωραΐτης είπε: «Συμφωνούμε με ό,τι θετικό έγινε, παρά τις αδυναμίες και ελλείψεις. Κάναμε παρατηρήσεις και συμπληρώσεις. Κύρια για τις εκδηλώσεις για τα 70χρονα της ΕΕΛ. Ας μου επιτραπούν κάποιες επισημάνσεις, εκ των υστέρων. Ηθελαν καλύτερη προετοιμασία. Η συμμετοχή μελών δεν ήταν ικανοποιητική. Επρεπε να παραστούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των κομμάτων, πνευματικών ιδρυμάτων, ΜΜΕ, λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών σωματείων. Περιορισμένη, συνεπώς, ήταν η απήχηση».

Για το ΥΠΠΟ και τη γενικότερη συμπεριφορά της πολιτείας ο Γ. Μωραΐτης επισήμανε ότι η ΕΕΛ δεν πρέπει να αρκεστεί σε «υποσχέσεις ή φιλοφρονήσεις. Το κατεστημένο δε "σπάει" έτσι. Χρειάζονται αγώνες. Το ΔΣ πρέπει να επεξεργαστεί πρόγραμμα συγκεκριμένων ενεργειών. Με δράση, σε συνεργασία με άλλα λογοτεχνικά σωματεία, παραστάσεις, διαμαρτυρίες, δημοσιεύσεις. Το βιβλίο, τα πνευματικά δικαιώματα, οι τιμητικές συντάξεις δικαιούνται προσοχής. Και μπορούν να τύχουν καλύτερης μοίρας. Να αναδείξουμε αυτά τα προβλήματα και να ενταχθούμε στη γενικότερη πάλη που διεξάγουν οι εργαζόμενοι, αλλά και ο πνευματικός - καλλιτεχνικός κόσμος, με τις οργανώσεις του. Η ΕΕΛ, που έχει μεγάλη ιστορία, όχι μόνο πρέπει να συμμετέχει σ' αυτή την πάλη για τα δικά της προβλήματα, να συμβάλει στην πάλη για την εθνική ανεξαρτησία, πρόοδο, ειρήνη, αλλά και να πρωτοστατεί, όπως στα χρόνια της κατοχής και της χούντας. Για όλα αυτά όμως, προϋπόθεση είναι: Η συμμετοχή όλων των μελών στη δράση της ΕΕΛ. Ιδιαίτερα των νέων μελών. Μόνο έτσι θ' ανέβει η ΕΕΛ στο ύψος των περιστάσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ