Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ετήσιος απολογισμός της ΕΕΛ

Την Ημέρα της Ποίησης (21/3/05) πραγματοποίησε η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) την ετήσια γενική συνέλευσή της. Οπως εκτιμήθηκε από τους συμμετέχοντες, η συνέλευση επέτυχε, διεξήχθη κανονικά, αν και δεν έλειψαν κάποιες αντεγκλήσεις.

Τον απολογισμό δράσης (Σεπτέμβρης 2004 - Μάρτης 2005) διάβασε ο αντιπρόεδρος Π. Μπήκος, λόγω αναγκαστικής απουσίας του προέδρου, Π. Ναθαναήλ. Τον οικονομικό απολογισμό ο ταμίας Β. Ασημακόπουλος. Την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής ο πρόεδρός της Αν. Δρίλιας. Ολα τα απολογιστικά στοιχεία εγκρίθηκαν ομόφωνα.

Η εισήγηση αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις για τα 70χρονα της ΕΕΛ, «γεγονός που υπενθύμισε σε πολλούς εκτός ΕΕΛ ότι συνεχίζει την πορεία της», σε άλλες δραστηριότητες του ΔΣ και σε προβλήματα. Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του ΥΠΠΟ απέναντι στην ΕΕΛ, σε αντίθεση με την εύνοιά του προς την Εταιρεία Συγγραφέων. Ενώ σημείωσε την καλή ατμόσφαιρα στη λειτουργία του ΔΣ.

Ακολούθησε συζήτηση με εποικοδομητικές κριτικές παρατηρήσεις, γνώμες και προτάσεις, με ομιλητές τους Α. Γονιδέλη (μέλος του ΔΣ), Ε. Τζαβάρα (γγ), Ν. Κυτόπουλο, Τ. Σαριγούλη, Σ. Μαλτέζου και Γιώργη Μωραΐτη (μέλος του ΔΣ, εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Παράταξης Λογοτεχνών - Συνεργαζομένων»).

Ο Γιώργης Μωραΐτης θύμισε τη «δέσμευση» της ΑΠΕΛ-Σ στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση (22/9/2004) ότι «μετά τις εκλογές, απ' όποια θέση κι αν βρεθούμε σαν παράταξη, θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας για να πάει η ΕΕΛ μπροστά. Στο εξάμηνο που πέρασε, αυτή η υπόσχεση επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Το αναγνωρίζει και η εισήγηση του προέδρου».

Ο ομιλητής σημείωσε την αλλαγή του «κλίματος» στο ΔΣ, «με την προσπάθεια όλων» για «καλές σχέσεις, συνεργασία, δημιουργική συζήτηση, αμοιβαία κατανόηση, πράγμα που συνέβαλε στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων». Οσον αφορά στον απολογισμό δράσης, ο Γ. Μωραΐτης είπε: «Συμφωνούμε με ό,τι θετικό έγινε, παρά τις αδυναμίες και ελλείψεις. Κάναμε παρατηρήσεις και συμπληρώσεις. Κύρια για τις εκδηλώσεις για τα 70χρονα της ΕΕΛ. Ας μου επιτραπούν κάποιες επισημάνσεις, εκ των υστέρων. Ηθελαν καλύτερη προετοιμασία. Η συμμετοχή μελών δεν ήταν ικανοποιητική. Επρεπε να παραστούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των κομμάτων, πνευματικών ιδρυμάτων, ΜΜΕ, λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών σωματείων. Περιορισμένη, συνεπώς, ήταν η απήχηση».

Για το ΥΠΠΟ και τη γενικότερη συμπεριφορά της πολιτείας ο Γ. Μωραΐτης επισήμανε ότι η ΕΕΛ δεν πρέπει να αρκεστεί σε «υποσχέσεις ή φιλοφρονήσεις. Το κατεστημένο δε "σπάει" έτσι. Χρειάζονται αγώνες. Το ΔΣ πρέπει να επεξεργαστεί πρόγραμμα συγκεκριμένων ενεργειών. Με δράση, σε συνεργασία με άλλα λογοτεχνικά σωματεία, παραστάσεις, διαμαρτυρίες, δημοσιεύσεις. Το βιβλίο, τα πνευματικά δικαιώματα, οι τιμητικές συντάξεις δικαιούνται προσοχής. Και μπορούν να τύχουν καλύτερης μοίρας. Να αναδείξουμε αυτά τα προβλήματα και να ενταχθούμε στη γενικότερη πάλη που διεξάγουν οι εργαζόμενοι, αλλά και ο πνευματικός - καλλιτεχνικός κόσμος, με τις οργανώσεις του. Η ΕΕΛ, που έχει μεγάλη ιστορία, όχι μόνο πρέπει να συμμετέχει σ' αυτή την πάλη για τα δικά της προβλήματα, να συμβάλει στην πάλη για την εθνική ανεξαρτησία, πρόοδο, ειρήνη, αλλά και να πρωτοστατεί, όπως στα χρόνια της κατοχής και της χούντας. Για όλα αυτά όμως, προϋπόθεση είναι: Η συμμετοχή όλων των μελών στη δράση της ΕΕΛ. Ιδιαίτερα των νέων μελών. Μόνο έτσι θ' ανέβει η ΕΕΛ στο ύψος των περιστάσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ