ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Φωτιά στα μπατζάκια ανάβει το πετρέλαιο

Ασήκωτο οικονομικό βάρος ο διπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης για τα λαϊκά στρώματα.  Ρεπορτάζ του "Ρ" στην πόλη και σε χωριά του νομού, συζητήσεις με εργαζόμενους και αγρότες

Η "ελεύθερη" αγορά καθόρισε και η κυβέρνηση επέβαλε αύξηση 115% στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης! Η δικαιολογία, γνωστή: Φταίνε οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που αυξάνουν την τιμή της πρώτης ύλης και η τεράστια ανατίμηση του δολαρίου έναντι της δραχμής. Η αλήθεια, εντελώς διαφορετική: Από την αύξηση της τιμής πετρελαίου ωφελούνται κυρίως και περισσότερο οι πολυεθνικές που επεξεργάζονται και διακινούν τον "μαύρο χρυσό" και το κράτος που, μέσω της υψηλής φορολογίας στα υγρά καύσιμα, αυξάνει τα έσοδά του.

Ούτως ή άλλως, πάντως - κι ανεξαρτήτως ποιος φταίει και ποιος περισσότερο ωφελείται από τον διπλασιασμό της τιμής πετρελαίου - ο Ελληνας καταναλωτής υφίσταται μια ακόμα αφαίμαξη στο εισόδημά του, προκειμένου να προμηθευτεί το πετρέλαιο για το χειμώνα.

Κι όπως συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις, το πρόσθετο αυτό οικονομικό βάρος νιώθει ασήκωτο στις πλάτες του ο φτωχός Ελληνας. Ο εργαζόμενος που πληρώνεται με βάση τη βασική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο άνεργος, ο μικροκληρούχος αγρότης, ο μικροεπαγγελματίας, ο μικρέμπορας, ο βιοτέχνης της πόλης και του χωριού, ο συνταξιούχος του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και, προπάντων, του ΟΓΑ.

Ανθρωποι των λαϊκών στρωμάτων από τις πόλεις και χωριά της Λάρισας που πλήττονται βαριά από την τεράστια αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και γενικώς στα υγρά καύσιμα, μιλούν σήμερα στον "Ρ". Εκπρόσωποι των εργαζομένων πουν κατοικούν σε διαμερίσματα της πόλης και ιδρώνουν όταν σκέφτονται πόσα περισσότερα πρέπει να πληρώσουν φέτος, για να γεμίζουν με πετρέλαιο τις δεξαμενές των πολυκατοικιών.

Εκπρόσωποι των αγροτών που κατοικούν στα χωριά και αναγκάζονται να ξαναβάλουν ξυλόσομπες - αν και τα ξύλα είναι κι αυτά ακριβά - για να ζεσταθούν το χειμώνα,

Εκπρόσωποι ειδικών επαγγελμάτων που η αύξηση στα υγρά καύσιμα αδειάζει τα πορτοφόλια τους.

Ολοι αυτοί καταγγέλλουν την κυβέρνηση που με το ένα χέρι τούς "κλέβει χοντρά", αυξάνοντας την τιμή του πετρελαίου και με τ' άλλο τούς πετάει μερικές πενταροδεκάρες, σαν ελεημοσύνη στους φτωχούς, προκειμένου - όπως ισχυρίζεται - να καλύψει μέρος των αυξημένων εξόδων των φτωχών για τη θέρμανση.


Ελένη ΤΖΗΚΑ

Επιστροφή στην ξυλόσομπα και στην κουβέρτα

Ακόμα πιο δύσκολα θα βγάλουν φέτος το χειμώνα οι αγρότες, ιδιαίτερα των ορεινών χωριών, όπου το κρύο είναι αφόρητο και κρατάει πολύ περισσότερο διάστημα, απ' ό,τι στον κάμπο και στις πόλεις. Πολλοί είναι αυτοί που, χωρίς υπερβολή, κάνουν λόγο για «επιστροφή στην εποχή της κουβέρτας». Αλλοι από τα καλοριφέρ επιστρέφουν στις σόμπες πετρελαίου, και άλλοι «πετάνε» ακόμα κι αυτές και χρησιμοποιούν ξυλόσομπες.

Στο «Ρ» μιλάει η Αννέτα Ψωμιάδου, αγρότισσα, από το χωριό Καλλιθέα Ελασσόνας που τονίζει: «Είμαστε πενταμελής οικογένεια και όπως καταλαβαίνετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και θ' αντιμετωπίσουμε από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, φέτος, θα βάλουν φωτιά στις "τσέπες μας", δεδομένου ότι ζούμε και σε ένα χωριό, κοντά στον Ολυμπο και το κρύο άρχισε ήδη να γίνεται τσουχτερό. Τι να κάνουμε, να μείνουμε χωρίς ζέστη; Να μην ανάβουμε τις σόμπες; Αν δεν ήταν τα παιδιά θα το κάναμε κι αυτό. Η κόρη μου, για παράδειγμα, είναι στη Γ' Τάξη του Λυκείου και πρέπει να 'χει το δικό της χώρο για να διαβάζει, όπου θα καίει τις περισσότερες ώρες τις ημέρας μια σόμπα. Και βεβαίως, ακόμα μια σόμπα καίει για να ζεσταθούν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Πέρσι ξοδέψαμε συνολικά περίπου 300.000 δραχμές όλο το χρόνο για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης και φέτος θ' αναγκαστούμε να πληρώσουμε περίπου 600.000 δραχμές. Είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλουμε πέρα. Είμαστε αγροτική οικογένεια και όπως ξέρετε το εισόδημα των αγροτών κάθε χρόνο μειώνεται όλο και περισσότερο, οι απαιτήσεις για τις σπουδές των παιδιών, είναι μεγάλες και τα έξοδα πολλαπλασιάζονται. Η κυβέρνηση πρέπει να μας απαντήσει. Πού θα βρούμε εμείς τόσα χρήματα για να ζήσουμε, αφού έχουμε μόνο "ψίχουλα". Μπορεί βεβαίως και να μας πει και να κυκλοφορούμε σπίτια μας και με μια κουβέρτα στην πλάτη...».

Η οικογένεια του Κώστα Αλεξίου, από τη Γεράνεια Ελασσόνας, φέτος αποφάσισε να πετάξει τις σόμπες πετρελαίου και να επιστρέψει και πάλι στις ξυλόσομπες. Οπως ο ίδιος τονίζει, θα «γλιτώσει» περίπου, 200.000 δραχμές. «Μη νομίζετε, όμως - μας λέει - ότι και με την ξυλόσομπα είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα. Πώς μπορούν, άλλωστε, να είναι εύκολα αφού είμαστε καπνοπαραγωγοί και με χίλια ζόρια επιβιώνουμε. Ετσι, λοιπόν, μπορεί η αγορά πετρελαίου για ορισμένους, να είναι, πλέον, ακατόρθωτη, αλλά και η αγορά ξύλου επιβαρύνει ιδιαίτερα τις τσέπες μας, αφού ένας τόνος ξύλου κοστίζει 27 χιλιάδες δραχμές, ενώ καταναλώνουμε περίπου 5 τόνους το χρόνο. Ζούμε μάλλον στο «χειμώνα» της ΟΝΕ και της ξυλόσομπας και πολύ φοβόμαστε ότι με τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα θα ζήσουμε και χειμώνες της κουβέρτας. Φανταστείτε πώς νιώθει ένας συνταξιούχος του ΟΓΑ που καλείται με τις 40.000 δραχμές τη σύνταξη που παίρνει να βρει λεφτά για ν' αγοράσει είτε πετρέλαιο, είτε ξύλα. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα, δίνουν ακόμα ένα "χτύπημα" στο αγροτικό εισόδημα, καθώς γίνεται πιο δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής των προϊόντων. Γι' αυτό και πρέπει ν' αντιδράσουμε άμεσα, όλοι όσοι πλήττονται από τις ανατιμήσεις».

«Τσουχτερή» η μετακίνηση

Ιδιαίτερα πλήττονται από τις αυξήσεις στα υγρά καύσιμα οι εργαζόμενοι που καθημερινά χρησιμοποιούν αυτοκίνητο για να πάνε στη δουλιά τους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται σε πολύ μακρινές αποστάσεις από τα σπίτια τους. Η Ελένη Τσαούση, κάτοικος Λάρισας, είναι δασκάλα και διδάσκει σε σχολείο του χωριού Αραδοσίβια. Καθημερινά διανύει με το αυτοκίνητό της περίπου 120 χιλιόμετρα για να πάει στη δουλιά της και να επιστρέψει στη συνέχεια στο σπίτι της. Μιλώντας στο «Ρ» υπογραμμίζει: «Πέρσι το κόστος μετακίνησης, ανερχόταν στις 45.000 δρχ. μηνιαίως και φέτος στις 60.000 δρχ, εξαιτίας των ανατιμήσεων στα καύσιμα. Αν συνυπολογιστούν και τα έξοδα για τη συντήρηση του αυτοκινήτου, το κόστος αυτό φτάνει και στις 70.000 δρχ το μήνα. Και βεβαίως, όλοι μας επιβαρυνόμαστε τις αυξήσεις - "φωτιά" της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Είναι πολλές οι οικογένειες, δε, που καλούνται να πληρώσουν πολύ ακριβά τις ανατιμήσεις των καυσίμων, καθώς το χειμώνα πρέπει να δουλεύει ένα μέλος της οικογένειας μόνο για να πληρώσει τα καύσιμα».

«Φωτιά» για τα ταξί

Ακριβά πληρώνουν τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και οι αυτοκινητιστές ΤΑΧΙ, καθώς το κόστος μετακίνησης και συντήρησης έχει φτάσει στα ύψη. Πολλοί, μάλιστα, αναγκάζονται να δουλεύουν διπλοβάρδιες για να καλύψουν τα έξοδά τους και να μείνει και ένα μεροκάματο για να μπορούν να επιβιώσουν οι οικογένειές τους. Μιλώντας στο «Ρ» ο Αιμίλιος Γίτσης, αυτοκινητιστής ταξί στη Λάρισα και στέλεχος της παράταξης «Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία Αυτοκινητιστών ΤΑΞΙ» τονίζει: «Πέρσι το κόστος αγοράς πετρελαίου για τα ταξί έφτανε στις 12 με 13 δραχμές το χιλιόμετρο και φέτος έφτασε στις 30. Δηλαδή, χρειαζόμαστε περίπου 6 χιλιάδες δραχμές την ημέρα μόνο για πετρέλαιο και άλλα τόσα για τη συντήρηση των αυτοκινήτων. Δεν πρέπει να κρύψουμε το γεγονός ότι μειώνονται συνεχώς και οι πελάτες μας, που στην πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι και γενικότερα άνθρωποι του μόχθου, οι οποίοι ζουν με ισχνά εισοδήματα. Θα περάσουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα. Οι αυτοκινητιστές ταξί είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι και έχουν τη θέληση ν' αγωνιστούν. Ομως, η Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Ταξί, σε πλήρη αναντιστοιχία με την αγωνιστική τους διάθεση, αφού έριξε κάποιες τουφεκιές στον αέρα, δε λαμβάνει καμία απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιώντας, εμμένοντας στην τακτική της συναίνεσης με την κυβερνητική πολιτική. Γι' αυτό και πρέπει ν' αναλάβει τις ευθύνες της».

Ανεργος και παγωμένος

Ιδιαίτερα δύσκολος ο χειμώνας για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, καθώς σε όλα τ' άλλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν - με το πενιχρό μεροκάματο, το λειψό επίδομα ανεργίας ή την εξευτελιστική σύνταξη, θα πρέπει να πληρώσουν την ακρίβεια στα τρόφιμα, στην ένδυση, στο νοίκι, στο τηλέφωνο, στο νερό, στο ρεύμα, στα φροντιστήρια των παιδιών κ.ά. - θα προστεθεί φέτος κι αυτό του πετρελαίου. Ενα νέο δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος, που όλοι θα δυσκολευτούν και πολλοί δε θα μπορέσουν καν να το σηκώσουν.

Μιλώντας στο «Ρ» η Δήμητρα Κυριώτου, άνεργη και πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού και Δέρματος Λάρισας, υπογραμμίζει: «Φέτος, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα περάσουν ένα πολύ δύσκολο και βαρύ χειμώνα και δε θα είναι λίγοι αυτοί που θα στερηθούν τη ζέστη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μια εργατική οικογένεια, που μένει σ' ένα τριάρι σπίτι, χρειάζεται περίπου στις 80 χιλιάδες το μήνα για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Τι θα κάνουν όλες αυτές οι οικογένειες, δεδομένου ότι οι περισσότερες έχουν παιδιά που σπουδάζουν, πηγαίνουν σχολείο, φροντιστήριο. Και πολύ περισσότερο όταν οι περισσότερες απ' αυτές τις οικογένειες έχουν κι έναν άνεργο στο σπίτι. Πρέπει να ξεσηκωθούμε, διαφορετικά αυτή η πολιτική θα μας παγώσει στην κυριολεξία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ