Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Φωτιά στα μπατζάκια ανάβει το πετρέλαιο

Ασήκωτο οικονομικό βάρος ο διπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης για τα λαϊκά στρώματα.  Ρεπορτάζ του "Ρ" στην πόλη και σε χωριά του νομού, συζητήσεις με εργαζόμενους και αγρότες

Η "ελεύθερη" αγορά καθόρισε και η κυβέρνηση επέβαλε αύξηση 115% στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης! Η δικαιολογία, γνωστή: Φταίνε οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες που αυξάνουν την τιμή της πρώτης ύλης και η τεράστια ανατίμηση του δολαρίου έναντι της δραχμής. Η αλήθεια, εντελώς διαφορετική: Από την αύξηση της τιμής πετρελαίου ωφελούνται κυρίως και περισσότερο οι πολυεθνικές που επεξεργάζονται και διακινούν τον "μαύρο χρυσό" και το κράτος που, μέσω της υψηλής φορολογίας στα υγρά καύσιμα, αυξάνει τα έσοδά του.

Ούτως ή άλλως, πάντως - κι ανεξαρτήτως ποιος φταίει και ποιος περισσότερο ωφελείται από τον διπλασιασμό της τιμής πετρελαίου - ο Ελληνας καταναλωτής υφίσταται μια ακόμα αφαίμαξη στο εισόδημά του, προκειμένου να προμηθευτεί το πετρέλαιο για το χειμώνα.

Κι όπως συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις, το πρόσθετο αυτό οικονομικό βάρος νιώθει ασήκωτο στις πλάτες του ο φτωχός Ελληνας. Ο εργαζόμενος που πληρώνεται με βάση τη βασική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο άνεργος, ο μικροκληρούχος αγρότης, ο μικροεπαγγελματίας, ο μικρέμπορας, ο βιοτέχνης της πόλης και του χωριού, ο συνταξιούχος του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και, προπάντων, του ΟΓΑ.

Ανθρωποι των λαϊκών στρωμάτων από τις πόλεις και χωριά της Λάρισας που πλήττονται βαριά από την τεράστια αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης και γενικώς στα υγρά καύσιμα, μιλούν σήμερα στον "Ρ". Εκπρόσωποι των εργαζομένων πουν κατοικούν σε διαμερίσματα της πόλης και ιδρώνουν όταν σκέφτονται πόσα περισσότερα πρέπει να πληρώσουν φέτος, για να γεμίζουν με πετρέλαιο τις δεξαμενές των πολυκατοικιών.

Εκπρόσωποι των αγροτών που κατοικούν στα χωριά και αναγκάζονται να ξαναβάλουν ξυλόσομπες - αν και τα ξύλα είναι κι αυτά ακριβά - για να ζεσταθούν το χειμώνα,

Εκπρόσωποι ειδικών επαγγελμάτων που η αύξηση στα υγρά καύσιμα αδειάζει τα πορτοφόλια τους.

Ολοι αυτοί καταγγέλλουν την κυβέρνηση που με το ένα χέρι τούς "κλέβει χοντρά", αυξάνοντας την τιμή του πετρελαίου και με τ' άλλο τούς πετάει μερικές πενταροδεκάρες, σαν ελεημοσύνη στους φτωχούς, προκειμένου - όπως ισχυρίζεται - να καλύψει μέρος των αυξημένων εξόδων των φτωχών για τη θέρμανση.


Ελένη ΤΖΗΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ