Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πανελλαδική απάντηση στα ανθυγιεινά σχέδια

Πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση και πορείες των εργαζομένων και των γιατρών. Στην Αθήνα απ' την πλατεία Μαβίλη και στη Θεσσαλονίκη απ' την Καμάρα, ώρα 10 π.μ.

Με απεργίες και πορείες απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία στα άκρως ανθυγιεινά σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία θα προωθηθούν σε δυο φάσεις σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου (25.10.2000).

Το κύριο βάρος των κινητοποιήσεων φέρνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) της οποίας η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα για σήμερα 6ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και24ωρη απεργίαστα νοσοκομεία της υπόλοιπης Ελλάδας.

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 10 π.μ. και πορεία διαμαρτυρίας στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών. Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν την ίδια ώρα στην Καμάρα και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την απόσυρση έξι σημείων απ' τα σχέδια της κυβέρνησης.

Οι γιατροί

Την απόφαση για πανελλαδική απεργία στις 31.10.2000 πήρε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καλώντας τις τοπικές ενώσεις να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση με το διεκδικητικό πλαίσιο που αποφασίστηκε στο έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Ωστόσο μεγάλες Ενώσεις υπερβαίνουν αυτό το πλαίσιο και συντάσσονται με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε 24ωρη απεργία και συμμετοχή στην πορεία της ΠΟΕΔΗΝ, ενώ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Αν οι 200 προτάσεις γίνουν νόμος και ο νόμος υλοποιηθεί, τίποτε δε θα είναι στο χώρο της υγείας όπως σήμερα. Η όλη φιλοσοφία του συστήματος θα ανατραπεί πλήρως. Θα ορθωθούν εμπόδια στην πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, θα μπουν ποσοτικά και ποιοτικά όρια στην παροχή υγειονομικών φροντίδων και θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι περισσότερα».

Συμμετοχή στη συγκέντρωση στην Καμάρα, στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Τριήμερη απεργία στο Πατησίων

Τριήμερη απεργία από το τακτικό ωράριο και τις εφημερίες από σήμερα έως και τις 2 Νοέμβρη, αλλά και συμμετοχή στη σημερινή απεργία, εξήγγειλε ο Σύλλογος Ειδικευόμενων Γιατρών του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Πατησίων.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου Πατησίων διεκδικούν ασφαλή προγράμματα εφημεριών με ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς.

Συμπαράσταση των συνταξιούχων

Την αγωνιστική της συμπαράσταση στους υγειονομικούς εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία επισημαίνει: «Κύρια κατεύθυνση των μέτρων της κυβέρνησης, είναι η όλο και μικρότερη συμμετοχή του κράτους στις δαπάνες για την υγεία.

Η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε μονάδες που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ παράλληλα αφαιρεί κάθε κοινωνικό έλεγχο από τους εργαζόμενους σε αυτά, αφού αναθέτει τη διοίκηση του νοσοκομείου σε ανθρώπους πλήρους εξαρτημένους από την κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ