ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
«Φέσι» του ΥΠΠΟ στο Δήμο Βόλου

Χαρακτηριστική περίπτωση για το τι εννοεί ο δικομματισμός, όταν μιλά για ...«ενίσχυση του πολιτισμού» αποτελεί ο Δήμος Βόλου. Σήμερα, το ΥΠΠΟ οφείλει στο Δήμο, για διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ!

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε σχετική τους Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, το ΥΠΠΟ οφείλει: 250.859 ευρώ στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Βόλου από την έναρξη των προγραμματικών συμβάσεων που υπέγραψε από 9/1/1998 - 1/10/2004 150.000 ευρώ στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου από 1/1/2003 - 30/9/2004 και άλλα 20.542 ευρώ επίσης στην ορχήστρα, «η οποία στις 25/7/2001 έπαιξε στο Μιλάνο, με την απόφαση Νο 419/5 - 7 - 2002 της επιτροπής του άρθρου 13 του Ν. 2539/97, ένταξη στο ΕΠΤΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας χρηματοδοτούμενο από το ΥΠΠΟ».

Οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν ότι «ο πολιτισμός ενός λαού είναι η ταυτότητά του, ενώ το πολιτιστικό έργο είναι η πνευματική τροφή του λαού, ιδίως όταν απευθύνεται στις πολιτιστικές ανάγκες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων». Ωστόσο, «οι έως τώρα κυβερνήσεις χρηματοδοτούν και ενισχύουν πολιτιστικές δραστηριότητες για την "ελίτ" της κοινωνίας μας. Από την άλλη, η όποια οικονομική συμμετοχή του κράτους, που γίνεται μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων με την ΤΑ για πολιτιστικές δραστηριότητες, μένουν ουσιαστικά κενό γράμμα».

Τέλος, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ΥΠΠΟ στο Δήμο Βόλου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Β. ΚΥΠΡΟΥ
Συνεχίζεται η λεηλασία της

Σύμβολα κυπρομινωικής γραφής (13ος αιών. π.Χ.) από τον κατεχόμενο αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής Εγκώμης
Σύμβολα κυπρομινωικής γραφής (13ος αιών. π.Χ.) από τον κατεχόμενο αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής Εγκώμης
Συνεχίζονται συστηματικά και ανεμπόδιστα οι παράνομες ανασκαφές στην κατεχόμενη Κύπρο, παραβιάζοντας, ταυτόχρονα, κάθε διεθνή επιστημονική δεοντολογία και πρακτική και τη Συμφωνία της Χάγης για τη διεξαγωγή αρχαιολογικών ανασκαφών σε κατεχόμενες χώρες.

Αυτό προκύπτει και από την ανακοίνωση της Επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου, η οποία παρουσίασε νέα στοιχεία για την πολιτισμική λεηλασία της Β. Κύπρου, μετά την ενημέρωση που είχε από τον διαπρεπή Κύπριο αρχαιολόγο, καθηγητή Β. Καραγιώργη.

Από την ενημέρωση ξεχωρίζει η περίπτωση της Μονής του Αγ. Παντελεήμονα στη Μύρτου, η οποία κινδυνεύει από ολοσχερή κατάρρευση, ενώ, για πολλοστή φορά, ο καθηγητής Ozgunel του Πανεπιστημίου της Αγκυρας συνέχισε τις παράνομες ανασκαφές του στη Σαλαμίνα της Κύπρου. Η Επιτροπή σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η παρέμβαση "τρίτων" σε έναν αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος ανεσκάπτετο συστηματικά επί δεκαετίες από Γάλλους και Κύπριους αρχαιολόγους (σε συνεργασία) μέχρι το 1974, οπότε και διεκόπησαν βιαίως οι εργασίες μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή, αποτελεί πρωτοφανή παραβίαση της διεθνούς επιστημονικής δεοντολογίας και πρακτικής και κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας της Χάγης, σχετικά με τη διεξαγωγή αρχαιολογικών ανασκαφών σε κατεχόμενες περιοχές».

Κι άλλο βραβείο

H Δέσπω Διαμαντίδου στην ταινία της Ειρ. Βαχλιώτη
H Δέσπω Διαμαντίδου στην ταινία της Ειρ. Βαχλιώτη
Ακόμη ένα βραβείο προστέθηκε στην περσινή πολυβραβευμένη στο Φεστιβάλ της Δράμας ταινία της Ειρήνης Βαχλιώτη «Skipper Straad».

Η ταινία απέσπασε το «Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής» στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Ταγγέρης του Μαρόκου (21-25/9/2004). Η ταινία, που είναι αφιερωμένη στον ποιητή Νίκο Καββαδία, έχει ήδη προβληθεί σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, ενώ τον Νοέμβρη θα προβληθεί και στο φεστιβάλ της Villeurbanne, στη Γαλλία.

Πρωταγωνιστούν: η Δέσπω Διαμαντίδου, η τελευταία της κινηματογραφική ερμηνεία, και οι ηθοποιοί Νίκος Μελέτης, Μιχάλης Γιαννάτος και Μαρίνα Καλαφάτη.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ κυκλοφόρησε την πολύτιμη εργασία του Εμμανουήλ Κριαρά «Γράμματα Ψυχάρη προς Νικόλαο Γ. Πολίτη». (Πρόκειται για δημοσίευση 43 επιστολών του Ψυχάρη (1854-1929) στον φίλο του επίσης, δημοτικιστή, «πατέρα» της λαογραφικής επιστήμης στην Ελλάδα Ν. Γ. Πολίτη, τις οποίες έδωσε στον Εμ. Κριαρά ο Λίνος Ν. Πολίτης. Τα γράμματα καλύπτουν τριάντα χρόνια και αναφέρονται στα βιβλιογραφικά ενδιαφέροντα του Ψυχάρη και σε θέματα του γλωσσικού μας προβλήματος).

- «Ερμής»: Βάσος Βαρίκας «Συγγραφείς και κείμενα (1955-1959)». Το βιβλίο, σε εισαγωγή και επιμέλεια του κριτικού λογοτεχνίας Αλέξη Ζήρα, αποτελεί τον τέταρτο τόμο της σειράς «Συγγραφείς και κείμενα» και περιλαμβάνει βιβλιοκριτικές του Βάσου Βαρίκα από το 1955-1959 στο «Βήμα», για βιβλία πολλών ποιητών και πεζογράφων της προπολεμικής και μεταπολεμικής γενιάς. Οι άλλοι τρεις τόμοι της σειράς αφορούν στις περιόδους 1961-1965, 1966-1968 και 1969-1971).

- Η Ενωση Φίλων της Ακρόπολης κυκλοφόρησε το βιβλίο της πρώην εφόρου Ακροπόλεως Α΄ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Εβης Τουλούπα «Από την Πνύκα στο Παγκράτι (Επιφυλλίδες)». Το βιβλίο - εικονογραφημένο με αρχαιότητες - περιλαμβάνει μικρά κείμενα - περιδιαβάσεις της αρχαιολόγου μεταξύ Πνύκας και Παγκρατίου, στα οποία η αρχαιότητα «δένεται» με το σήμερα.

- «Ροδακιό»: Ελένη Γ. Ζαχαριάδου «Γλυκά του κουταλιού» (πέντε ρεαλιστικά διηγήματα, με πρόσωπα που μονολογούν για πικρά γεγονότα της ζωής τους. Κοινό σημείο των ιστοριών η γεύση ισάριθμων γλυκών του κουταλιού, των οποίων η γλύκα μπερδεύεται με την πίκρα των προσώπων).

- «Γαβριηλίδης»: «Ακροατής οριζόντων (προσεγγίσεις στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη)» (κριτικά κείμενα των Νατάσας Κεσμέτη, Νένας Ι. Κοκκινάκη, Ευτυχίας - Αλεξάνδρας Λουκίδου και Χρύσας Σπυροπούλου για την ποίηση του Ο. Αλεξάκη). Δημήτρης Γαβαλάς «ποιήματα (1973 - 2003)» (επιλογή ποιημάτων των τελευταίων τριάντα χρόνων). Μαρία Παναγοπούλου «Ημερολόγια ευδαιμονίας και οδύνης» (ημερολόγιο ποιητικής διάθεσης). Γιάννης Σ. Κωτσαδάμ «Της οδύνης και του έρωτα» (ποιήματα). Παναγιώτης Κατσαρός «Χειμερινό ηλιοστάσιο» (ποιήματα). Βασίλης Αμανατίδης «Τριαντατρία» (ποιήματα).

- «Κέδρος»: Στη σειρά «Θέατρο» κυκλοφόρησε το έργο του μεγάλου Αμερικανού δραματουργού Εντουαρντ Αλμπι «Η γίδα» (μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ). Αλέξανδρος Κοσματόπουλος «Ο αγρός του αίματος» (μυθιστόρημα). Λεονάρντο Σάσα «Η μέρα της κουκουβάγιας» (μετάφραση Αντωνία Τσίτσοβιτς - Ραντίν. Μυθιστόρημα για τη σικελική μαφία).

- «Απόπειρα»: Χίλντα Παπαδημητρίου «The Beatles: here, there and everywhere» (η πορεία των «Μπιτλς») και «The Clash: the only band that matters» (η πορεία των «The Clash»).

- «Ιδμων»: Θάνος Ασίκης «Διάφανη αγάπη». (Η 22η συλλογή του καταξιωμένου ποιητή, εικονογραφημένη με σχέδιά του).

- «Κριτική»: Στέλλα Βεργή «Γλωσσολογία (επιστήμη της γλώσσας ή της γραφής;)» (ενδιαφέρουσα μελέτη της καθηγήτριας Γενικής Γλωσσολογίας στο ΑΠΘ, η οποία επισημαίνει ότι η γλωσσολογία ως επιστήμη αφορά αποκλειστικά στη γλώσσα και όχι στη γραφή, όσο κι αν και η δεύτερη προϋποθέτει την ύπαρξη της γλώσσας). Μαρία Οικονόμου «Μουσείο: Αποθήκη ή ζωντανός οργανισμός; (Μουσικολογικοί προβληματισμοί και ζητήματα)» (μελέτη της καθηγήτριας μουσειολογίας, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το χαρακτήρα και το ρόλο ενός μουσείου).

- Το Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών και οι εκδόσεις «Εικών» (Ζωοδ. Πηγής 57, 10681, 210-3303200) κυκλοφόρησαν το βιβλίο «Τηλεόραση και ελληνική κοινωνία». Συγγραφείς του βιβλίου οι: Στάθης Βαλούκας (σεναριογράφος, συγγραφέας), Γιώργος Δαρεμάς (λέκτορας Κοινωνιολογίας - Επικοινωνίας), Νίκος Δεμερτζής, Μαρία Παϊδούση (καθηγητές Πανεπιστημίου Αθηνών), Ευαγγελία Κούρτη (καθηγήτρια Ψυχολογίας). Επιμέλεια Διαμάντη Λεβεντάκου (σκηνοθέτης).

- «Κοχλίας»: Αντριου Ρόμπερτς «Χίτλερ και Τσόρτσιλ (Τα μυστικά της ηγεσίας)». (Μετάφραση Αθηνά Σίμογλου. Ο συγγραφέας ιστορεί το πώς οι δύο ηγέτες με το δημόσιο λόγο τους και το «παιχνίδι» με την ψυχολογία των μαζών, οικειοποιούνταν ο καθένας τη νίκη κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Ντέιβιντ Οουεν «Εργαστήριο εγκληματολογίας» (Μετάφραση Δήμος Αυγερινός. Εικονογραφημένο βιβλίο για τις ιατροδικαστικές μεθόδους στην εξιχνίαση εγκλημάτων και δραστών).

- «Αδελφοί Βλάσση»: Ο οίκος που επανέκδοσε όλο το έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου, κυκλοφόρησε δύο παιδικές ιστορίες - ανθολόγηση από τη «Διάπλαση των Παίδων». Η μία ιστορία είναι του Γρ. Ξενόπουλου με τίτλο «Οι γάτες της Δανάης» και η άλλη της Ζιζέλ Βαλερί, σε μετάφραση Ξενόπουλου, με τίτλο «Η Λιλή και ο Παυλής». Επίσης κυκλοφόρησαν το διάσημο παραμύθι της Σέλμα Λάγκερλερ «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον», το οποίο κυκλοφορεί σε 30 γλώσσες και γυρίστηκε και σε κινούμενα σχέδια. Μετάφραση Κίρας Σίνου.

Τέλος... «Πανόραμα» - Λέσχη

Η τελευταία εκδήλωση της Λέσχης Κινηματογράφου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΘ, όπου θα γίνει η τελετή απονομής βραβείων στις διαγωνιζόμενες ταινίες του 6ου Διεθνούς «Πανοράματος» Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο και του 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στον Θεσσαλονικιό κινηματογραφιστή Νίκο Μπιλιλή, με τίτλο «Χαρούμενη Θεσσαλονίκη» (κινηματογραφικά επίκαιρα από τη Θεσσαλονίκη στη δεκαετία του 1960).

Στο 6ο Διεθνές «Πανόραμα» Ανεξαρτήτων Δημιουργών συμμετείχαν 203 σκηνοθέτες από 46 χώρες και διοργανώθηκε από τη Λέσχη Κινηματογράφου του Τομέα Πολιτισμού του ΕΚΘ, σε συνεργασία με το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Αγκυρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ