ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Καρλόβασι δεν τον ξεχνά

Ο Γιάννης Ρίτσος με τη γυναίκα και την κόρη του στο Καρλόβασι
Ο Γιάννης Ρίτσος με τη γυναίκα και την κόρη του στο Καρλόβασι
Ασφυκτικά γέμισε το Δημαρχείο Καρλοβάσου, στην εκδήλωση (3/5) της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ, προς τιμήν του Γιάννη Ρίτσου.

Στην εκδήλωση προβλήθηκαν αποσπάσματα της κινηματογραφημένης από τους Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη αυτοβιογράφησης του Γ. Ρίτσου. Για τη ζωή, τους αγώνες και το πολύπλευρο έργο του, μίλησε η Ρίτα Καρβούνη. Ο κεντρικός ομιλητής, Κώστας Τζίχας (μέλος της ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ), αναφέρθηκε στην υποκρισία της πολιτείας, επισημαίνοντας:

«Ετος Ρίτσου, ανακηρύχθηκε το 2009 από την πολιτεία, η οποία όσο ζούσε δεν στήριξε ούτε μια από τις πολλές προτάσεις που έγιναν για τη βράβευσή του με "Νόμπελ". Ο Πάμπλο Νερούδα, παίρνοντας, το 1972, το "Νόμπελ", δήλωσε: "Ξέρω κάποιον άλλο με περισσότερα προσόντα γι' αυτήν τη τιμή: τον Γιάννη Ρίτσο". Αντίθετα, τον "τίμησε" με φυλακίσεις και εξορίες. Σήμερα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεδιπλώνεται μια επιχείρηση κακοποίησης και διαστρέβλωσης οτιδήποτε πολύτιμου και ωφέλιμου μας κληροδότησαν οι μεγάλοι διανοητές και δημιουργοί. Απ' αυτόν τον παραμορφωτικό φακό, περνά και το έργο του Γ. Ρίτσου. Σήμερα, με απόντα τον ποιητή, εξελίσσεται μια συστηματική προσπάθεια να αφαιρεθεί το Α και το Ω της ποίησής του. Η αστική τάξη και οι αστοί κριτικοί του έργου του - με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις - δεν του συγχώρεσαν ποτέ την ιδεολογική και πολιτική ένταξή του. Δεν του συγχωρούν και σήμερα ότι δεν αμφέβαλε γι' αυτήν την ένταξή του και ότι "στράτευσε" το μεγαλύτερο μέρος της ποίησης με τις επαναστατικές ιδέες και αξίες».

Ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων του από τον Στέλιο Γιαννικάκη. Η «Συντροφιά» (Μαν. Βαγιανός, Χρήστος Ηλιάδης, Μανώλης Καραβασίλης, Σταύρος και Χριστίνα Κουτράκη, Γιάννης Λουλουργάς, Γιώργος Μάρκου, Διονύσης Μαστρογιάννης, Δημήτρης Σοφιανός) ερμήνευσε μελοποιημένο Ρίτσο. Η Ελσα Χίου (λογοτέχνης) μίλησε για τα γεγονότα που ενέπνευσαν τα μελοποιημένα ποιήματα του Ρίτσου. Χαιρετισμό έκανε ο Σταύρος Κουτράκης. Τέλος, εκτέθηκαν εικαστικά έργα του ποιητή και δύο πορτρέτα του, φιλοτεχνημένα από τους ζωγράφους Γ. Κομινόζογλου και Στ. Κουτράκη.

  • Αφιερωμένη στον ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο, είναι η εκδήλωση, που πραγματοποιείται αύριο (8.30 μ.μ.) στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικάλων. Θα μιλήσει ο Ηλίας Κεφάλας. Την εκδήλωση πλαισιώνει η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων.
ΡΩΣΙΑ
Αριθμητική ... της καταστροφής

Ο τρούλος του ναού της Αγ. Τριάδας στην Αγ. Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ) το 2006 στις φλόγες. Ο ναός χτίστηκε το 1835 και αποτελεί αρχιτεκτονικό μνημείο. Ο κατεστραμμένος τρούλος ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος ξύλινος τρούλος στην Ευρώπη
Ο τρούλος του ναού της Αγ. Τριάδας στην Αγ. Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ) το 2006 στις φλόγες. Ο ναός χτίστηκε το 1835 και αποτελεί αρχιτεκτονικό μνημείο. Ο κατεστραμμένος τρούλος ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος ξύλινος τρούλος στην Ευρώπη
Πάνω από 2,5 χιλιάδες ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Ρωσίας καταστράφηκαν την τελευταία 10ετία! Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας (σ.σ. γεγονός που υπονοεί ότι η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη) και αποτελεί μια ακόμη συνέπεια της αντεπανάστασης.

Φυσικά, το ρωσικό ΥΠΠΟ δεν ερμηνεύει έτσι τα στοιχεία. Αντίθετα, τα χρησιμοποιεί για να ενισχύσει, εμμέσως, τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Πολιτισμού, Αλεξάντρ Αβντέγιεφ, μιλώντας για τις αιτίες, ανέφερε, πρώτη - πρώτη ...την «απουσία χρηστών των μνημείων»! Αποψη γενικά σωστή (ό,τι δε χρησιμοποιείται ή δε συντηρείται καταστρέφεται), αλλά συνδυασμένη με τη γενικότερη πολιτιστική πολιτική του σημερινού ρωσικού κράτους, δεν αφήνει περιθώρια «παρερμηνειών». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση των μισών από τα μνημεία που βρίσκονται υπό κρατική προστασία «χαρακτηρίζεται μη ικανοποιητική», ενώ μεγάλο μέρος τους χρήζει άμεσης διάσωσης. Πρόσθεσε ότι αν δεν παρθούν μέτρα, «τότε αναπόφευκτα αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει στην απώλεια της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρωσίας». Οσο για τα αρχαία μνημεία, είπε ότι έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα 155 καταστροφές από «ανθρωπογενή αίτια».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ρωσικού ΥΠΠΟ, την 1η Γενάρη 2009 η χώρα διέθετε πάνω από 80.000 αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς (13 είναι ενταγμένα στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ). Από αυτά τα 25,7 χιλιάδες είναι χαρακτηρισμένα ως «ομοσπονδιακής σημασίας» και 62,3 χιλιάδες ως «περιφερειακής».


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ κυκλοφόρησε το βιβλίο «Απόφαση του 18ου Συνεδρίου (18-22 Φλεβάρη 2009). Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα, με επίκεντρο την ΕΣΣΔ - Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό». Η έκδοση περιλαμβάνει την τελική ομιλία της ΚΕ και τις σχετικές ομιλίες των συνέδρων.

-- Νίκος Μανιάς (Νικοτσάρας) σμηναγός ε.α. «Στον ασύρματο της Ρούμελης». (Αναμνήσεις του αεροπόρου, πρωτοπόρου κομμουνιστή στη γενέτειρά του Μενδενίτσα Λοκρίδας, επικεφαλής του Εφεδρικού ΕΛΑΣ της περιοχής, μέλους της Περιφερειακής Επιτροπής του ΚΚΕ στη Λοκρίδα κατά την Κατοχή, συνεργάτη του περιοδικού της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά» και επί τρία χρόνια ασυρματιστή στο Αρχηγείο του ΔΣΕ στη Ρούμελη και στη 2η Μεραρχία του θρυλικού Διαμαντή). Μετά την ήττα του ΔΣΕ ο Ν. Μανιάς βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου σπούδασε ηλεκτρονικός και βραβεύθηκε για τη δουλειά του του από το Υπουργείο Βιομηχανίας της ΕΣΣΔ. Μετά τον επαναπατρισμό του και μέχρι το θάνατό του, το 1999, συνέχισε τον αγώνα του από τις γραμμές του ΚΚΕ. (Τις αναμνήσεις του Ν. Μανιά επιμελήθηκε και προλόγισε ο συμπατριώτης και συναγωνιστής του Γιώργης Μωραΐτης).

-- «Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη»: «Διά του γένους τον φωτισμόν (Αγγελίες προεπαναστατικών εντύπων, 1734-1821. Από τα κατάλοιπα του Φίλιππου Ηλιού)». Πρόκειται για τον 5ο τόμο της σειράς «Ιστορία», που εκδίδει η «Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη». Ο τόμος αυτός, που εκδόθηκε σε συνεργασία με το «Βιβλιολογικό Εργαστήρι Φ. Ηλιού», σε επιμέλεια των Πόπης Πολέμη - Αννας Ματθαίου - Ειρήνης Ριζάκη, περιλαμβάνει 337 αγγελίες προεπαναστατικών βιβλίων, περιοδικών και δημοσιευμάτων εφημερίδων, που έγραψαν, μετέφρασαν και εξέδωσαν κορυφαίοι του ελληνικού διαφωτισμού, λ.χ. οι Ρήγας και Κοραής, για τον επαναστατικό διαφωτισμό των Ελλήνων).

-- «Εστία»: Γιώργος Θεοτοκάς «Δοκίμιο για την Αμερική» (εισαγωγή Ν. Κ. Αλιβιζάτος, επίμετρο Ιωάννα Λαλιώτου - Βασίλης Λαμπρόπουλος. Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα σε εφημερίδες και ντοκουμέντα κατά την περίοδο παραμονής του πεζογράφου και θεατρικού συγγραφέα στις ΗΠΑ, στη δεκαετία του 1950). Θανάσης Βαλτινός «Εθισμός στη νικοτίνη» (διηγήματα). Ρόμπερ Αντελμ «Το ανθρώπινο είδος» (μετάφραση Τερέζα Βεκιαρέλλη - Σάρα Μπενεβίστε. Βιωματικό μυθ-ιστόρημα για το ναζιστικό στρατόπεδο Μπούχενβαλντ ή Αουσβιτς ΙΙ). Ααρόν Απελφελντ «Απρόσμενη αγάπη» (μετάφραση Μάγκυ Κοέν, μυθιστόρημα). Μαρίνα Τσβετάγιεβα «Μια ζωή μέσα στη φωτιά (εξομολογήσεις)» (παρουσίαση - επιμέλεια Τσβετάν Τοντόροφ, μετάφραση Μάρω Κάτσικα - Ανδριάνα Χαλκιά. Το βιβλίο αφορά σε βιώματα της Ρωσίδας συγγραφέα).

-- «Περίπλους»: Τζον Φρίλι «Μικρά Ασία -Ταξίδι στην ιστορία της» (μετάφραση Αλεξάνδρα Λυμπεροπούλου. Το βιβλίο ιστορεί τη Μ. Ασία από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, μέσα και από τα τεκμήρια των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν σ' αυτήν).

-- «Αγρα»: «Τα θεωνύμια του σοφότατου βασιλέων κυρίου Θεοδώρου Δούκα του Λάσκαρι - λόγος τέταρτος περί θεωνυμίας» (εισαγωγή - επιμέλεια Αλέξανδρος Κοσματόπουλος. Το βιβλιαράκι περιλαμβάνει 700 σύντομες ρήσεις που συνέλεξε από θεολογικά κείμενα ο Νικαίας Θεόδωρος Β' Λάσκαρις, το 13ο αιώνα). Πέρι Αντερσον «Οι διαιρέσεις της Κύπρου» (μετάφραση Κώστας Ράπτης. Ανασκόπηση της ιστορίας της Κύπρου). Ανδρέας Εμπειρίκος «Γράμματα στον πατέρα, τον αδελφό του Μαράκη και την μητέρα (1921 - 1935)» (εισαγωγή, φιλολογική επιμέλεια Γιώργη Γιατρομανωλάκη. Συλλογή 33 επιστολών του δημιουργού, στους δικούς του).

-- Γεράσιμος Α. Πάγκαλης «Αιματολογία στην κλινική πράξη» (πρωτότυπο βιβλίο, που παρά τον επιστημονικό χαρακτήρα του δεν απευθύνεται μόνο στο γιατρό, αλλά και στον ασθενή και τους συγγενείς του. Δίνει επαρκείς πληροφορίες για την κάθε νόσο και τρόπους προσέγγισης του ασθενούς, που επιτρέπουν στον ίδιο και τους συγγενείς του να γνωρίζουν και να μειώνουν το φόβο και το άγχος τους. Εκδόσεις «Π. Χ. Πασχαλίδης»).

-- «Αρχιπέλαγος»: Ορέστης Γιωτάκος - Μαρία Τσιλιάκου «Ο κύκλος της κακοποίησης (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση, trafficking, bullying)» και «Βιασμός» (δύο μελέτες για τις εγκληματολογικές, νομικές και ψυχολογικές διαστάσεις αυτών των μορφών κακοποίησης του ανθρώπου).

-- «Οδός Πανός» Γουίλιαμ Μαστοσιμόνε «Ακρότητες» (μετάφραση Αλέξανδρος Κοέν. Θεατρικό έργο που παίχθηκε φέτος στο «Θέατρο επί Κολωνώ»).

-- «Αιώρα»: Γιώργος Βαλασιάδης «Χαμάμ» (μυθιστόρημα).

-- «Ιστορία εικονογραφημένη» (περιοδικό ποικίλης ιστορικής ύλης. Τεύχος 488).

Μουσικοί Δήμου Πάτρας

Το αίτημα των 37 μουσικών στην Ορχήστρα του Δήμου Πάτρας (ΠΑΣΟΚ) για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη έφερε στις 6/5 στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας η ΔΑΣ «Πάτρα - Μπροστά». Το αίτημα καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία, η οποία μεθοδεύει την απόλυση των μουσικών. Μάλιστα ο δήμαρχος Πάτρας, Αντρέας Φούρας, είπε πως «οι εργάτες είναι κόστος»!!! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 37 μουσικοί δουλεύουν στη δημοτική μπάντα ανασφάλιστοι εδώ και δώδεκα χρόνια.

Στο πλευρό των εργαζόμενων μουσικών βρίσκεται και η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει τον αγώνα τους, σημειώνει πως διεκδικούν το αυτονόητο - σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και υπογραμμίζει: «Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ μίλησαν σαν γνήσιοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της ΝΔ και του κεφαλαίου, αναπαράγοντας τα ιδεολογήματα της πλουτοκρατίας ότι τάχα οι εργάτες κοστίζουν, παραπέμποντας το θέμα στις ελληνικές καλένδες, διαιωνίζοντας το καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα που έχουν επιβάλει, κρατώντας τους εργαζόμενους ομήρους, εκβιάζοντας και "απειλώντας"».

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Σπαθάρης

Συνεχίζει να νοσηλεύεται στο ΚΑΤ, ο σημαντικός δημιουργός του Θεάτρου Σκιών, Ευγένιος Σπαθάρης, τραυματισμένος στο κεφάλι μετά από ατύχημα που είχε. Ο 85χρονος δάσκαλος καραγκιοζοπαίκτης έχει υποστεί αιμάτωμα στο κεφάλι και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς εξαιρετικά κρίσιμη. Τη συμπαράστασή της στην οικογένειά του εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με συγγενικά του πρόσωπα, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης στο νοσοκομείο τον Ευγένιο Σπαθάρη, που δίνει σκληρή μάχη, επισκέφτηκε ο Στρατής Κόρακας, στέλεχος του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ