Σάββατο 9 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ κυκλοφόρησε το βιβλίο «Απόφαση του 18ου Συνεδρίου (18-22 Φλεβάρη 2009). Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα, με επίκεντρο την ΕΣΣΔ - Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό». Η έκδοση περιλαμβάνει την τελική ομιλία της ΚΕ και τις σχετικές ομιλίες των συνέδρων.

-- Νίκος Μανιάς (Νικοτσάρας) σμηναγός ε.α. «Στον ασύρματο της Ρούμελης». (Αναμνήσεις του αεροπόρου, πρωτοπόρου κομμουνιστή στη γενέτειρά του Μενδενίτσα Λοκρίδας, επικεφαλής του Εφεδρικού ΕΛΑΣ της περιοχής, μέλους της Περιφερειακής Επιτροπής του ΚΚΕ στη Λοκρίδα κατά την Κατοχή, συνεργάτη του περιοδικού της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά» και επί τρία χρόνια ασυρματιστή στο Αρχηγείο του ΔΣΕ στη Ρούμελη και στη 2η Μεραρχία του θρυλικού Διαμαντή). Μετά την ήττα του ΔΣΕ ο Ν. Μανιάς βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου σπούδασε ηλεκτρονικός και βραβεύθηκε για τη δουλειά του του από το Υπουργείο Βιομηχανίας της ΕΣΣΔ. Μετά τον επαναπατρισμό του και μέχρι το θάνατό του, το 1999, συνέχισε τον αγώνα του από τις γραμμές του ΚΚΕ. (Τις αναμνήσεις του Ν. Μανιά επιμελήθηκε και προλόγισε ο συμπατριώτης και συναγωνιστής του Γιώργης Μωραΐτης).

-- «Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη»: «Διά του γένους τον φωτισμόν (Αγγελίες προεπαναστατικών εντύπων, 1734-1821. Από τα κατάλοιπα του Φίλιππου Ηλιού)». Πρόκειται για τον 5ο τόμο της σειράς «Ιστορία», που εκδίδει η «Βιβλιοθήκη Μουσείου Μπενάκη». Ο τόμος αυτός, που εκδόθηκε σε συνεργασία με το «Βιβλιολογικό Εργαστήρι Φ. Ηλιού», σε επιμέλεια των Πόπης Πολέμη - Αννας Ματθαίου - Ειρήνης Ριζάκη, περιλαμβάνει 337 αγγελίες προεπαναστατικών βιβλίων, περιοδικών και δημοσιευμάτων εφημερίδων, που έγραψαν, μετέφρασαν και εξέδωσαν κορυφαίοι του ελληνικού διαφωτισμού, λ.χ. οι Ρήγας και Κοραής, για τον επαναστατικό διαφωτισμό των Ελλήνων).

-- «Εστία»: Γιώργος Θεοτοκάς «Δοκίμιο για την Αμερική» (εισαγωγή Ν. Κ. Αλιβιζάτος, επίμετρο Ιωάννα Λαλιώτου - Βασίλης Λαμπρόπουλος. Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα σε εφημερίδες και ντοκουμέντα κατά την περίοδο παραμονής του πεζογράφου και θεατρικού συγγραφέα στις ΗΠΑ, στη δεκαετία του 1950). Θανάσης Βαλτινός «Εθισμός στη νικοτίνη» (διηγήματα). Ρόμπερ Αντελμ «Το ανθρώπινο είδος» (μετάφραση Τερέζα Βεκιαρέλλη - Σάρα Μπενεβίστε. Βιωματικό μυθ-ιστόρημα για το ναζιστικό στρατόπεδο Μπούχενβαλντ ή Αουσβιτς ΙΙ). Ααρόν Απελφελντ «Απρόσμενη αγάπη» (μετάφραση Μάγκυ Κοέν, μυθιστόρημα). Μαρίνα Τσβετάγιεβα «Μια ζωή μέσα στη φωτιά (εξομολογήσεις)» (παρουσίαση - επιμέλεια Τσβετάν Τοντόροφ, μετάφραση Μάρω Κάτσικα - Ανδριάνα Χαλκιά. Το βιβλίο αφορά σε βιώματα της Ρωσίδας συγγραφέα).

-- «Περίπλους»: Τζον Φρίλι «Μικρά Ασία -Ταξίδι στην ιστορία της» (μετάφραση Αλεξάνδρα Λυμπεροπούλου. Το βιβλίο ιστορεί τη Μ. Ασία από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα, μέσα και από τα τεκμήρια των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν σ' αυτήν).

-- «Αγρα»: «Τα θεωνύμια του σοφότατου βασιλέων κυρίου Θεοδώρου Δούκα του Λάσκαρι - λόγος τέταρτος περί θεωνυμίας» (εισαγωγή - επιμέλεια Αλέξανδρος Κοσματόπουλος. Το βιβλιαράκι περιλαμβάνει 700 σύντομες ρήσεις που συνέλεξε από θεολογικά κείμενα ο Νικαίας Θεόδωρος Β' Λάσκαρις, το 13ο αιώνα). Πέρι Αντερσον «Οι διαιρέσεις της Κύπρου» (μετάφραση Κώστας Ράπτης. Ανασκόπηση της ιστορίας της Κύπρου). Ανδρέας Εμπειρίκος «Γράμματα στον πατέρα, τον αδελφό του Μαράκη και την μητέρα (1921 - 1935)» (εισαγωγή, φιλολογική επιμέλεια Γιώργη Γιατρομανωλάκη. Συλλογή 33 επιστολών του δημιουργού, στους δικούς του).

-- Γεράσιμος Α. Πάγκαλης «Αιματολογία στην κλινική πράξη» (πρωτότυπο βιβλίο, που παρά τον επιστημονικό χαρακτήρα του δεν απευθύνεται μόνο στο γιατρό, αλλά και στον ασθενή και τους συγγενείς του. Δίνει επαρκείς πληροφορίες για την κάθε νόσο και τρόπους προσέγγισης του ασθενούς, που επιτρέπουν στον ίδιο και τους συγγενείς του να γνωρίζουν και να μειώνουν το φόβο και το άγχος τους. Εκδόσεις «Π. Χ. Πασχαλίδης»).

-- «Αρχιπέλαγος»: Ορέστης Γιωτάκος - Μαρία Τσιλιάκου «Ο κύκλος της κακοποίησης (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση, trafficking, bullying)» και «Βιασμός» (δύο μελέτες για τις εγκληματολογικές, νομικές και ψυχολογικές διαστάσεις αυτών των μορφών κακοποίησης του ανθρώπου).

-- «Οδός Πανός» Γουίλιαμ Μαστοσιμόνε «Ακρότητες» (μετάφραση Αλέξανδρος Κοέν. Θεατρικό έργο που παίχθηκε φέτος στο «Θέατρο επί Κολωνώ»).

-- «Αιώρα»: Γιώργος Βαλασιάδης «Χαμάμ» (μυθιστόρημα).

-- «Ιστορία εικονογραφημένη» (περιοδικό ποικίλης ιστορικής ύλης. Τεύχος 488).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ