ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» - NMD
Προσεχώς αιχμάλωτοι του τρόμου

Ο «οραματισμός» του μέλλοντος από τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ως μία «φιλεύσπλαχνη» προέκταση του σήμερα, προϋποθέτει το ελάχιστο: Βαθιά γνώση και δεξιότητα. Τίποτα από τα δύο δε φαίνεται να διαθέτει το «βρέφος» Μπους, αν και σε ένα ήταν απολύτως σωστός και συνεπής, από τη δική του οπτική γωνία εννοείται. Οπως ο ίδιος είχε δηλώσει προεκλογικά, μπορεί... ο ίδιος να μη γνωρίζει, ωστόσο η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται από εξαιρετικά ικανά στελέχη.

Ετσι, όταν ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Ράμσφελντ για τη θέση του υπουργού Αμυνας, έγινε απολύτως κατανοητό ότι ο βετεράνος του Πενταγώνου είχε ως μοναδικό στόχο να φέρει σε πέρας την αποστολή υλοποίησης κατ' αρχάς αλλά και πώλησης προς τους συμμάχους και τους ενδιαφερόμενους του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος» (ΝΜD) ή όπως στο παρελθόν ονομαζόταν «Πόλεμος των άστρων».

Επισήμως, το πρόγραμμα ονομάζεται «Εθνικό Αντιπυραυλικό Σύστημα» και σκοπός του, διά στόματος Μπους, είναι η υλοποίηση και η ανάπτυξη μίας «αμυντικής ασπίδας ικανής να προστατεύσει και τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, τους φίλους και συμμάχους μας, καθώς και όλες τις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί υπερατλαντικά». Δηλαδή θα έχει την ικανότητα να εντοπίζει και να καταστρέφει βαλλιστικούς πυραύλους. Εχει βαφτιστεί ως «υιός του Πολέμου των άστρων», καθώς εμφανίζεται ότι είναι ενδεχομένως μία πιστή αντιγραφή του «πρωτότυπου» προγράμματος, «Πρωτοβουλία Στρατηγικής Αμυνας», που προσπάθησε να εφαρμόσει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν.

«Σύννεφα καπνού»

Ομως, το «όραμα» του Μπους του νεότερου δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί απολύτως, παρά αιωρείται και δέχεται πολλαπλές ερμηνείες, αν και αναλυτές επί των στρατηγικών θεμάτων υποστηρίζουν ότι το σχεδιαζόμενο νέο αντιβαλλιστικό πρόγραμμα δεν είναι ούτε τόσο περίπλοκο ούτε τόσο εκτεταμένο. Σύμφωνα πάντα με τις υπάρχουσες ελάχιστες πληροφορίες, η Ουάσιγκτον ευελπιστεί - βάσει του συστήματος που προσπάθησε να θέσει σε εφαρμογή κατά τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του και ο προκάτοχος του Μπους, Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον - ότι τα ραντάρ και τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα, σε βάσεις στις ΗΠΑ αλλά και στη Γροιλανδία, σε συνδυασμό με δορυφόρους στο Διάστημα, θα μπορούν να παρέχουν τις αρχικές προειδοποιήσεις για μία πιθανή επίθεση. Τότε, οι πύραυλοι που έχουν εκτοξευτεί θα καταστρέφονται στην ατμόσφαιρα από τους αναχαιτιστικούς πυραύλους αλλά και άλλα οχήματα υψηλής τεχνολογίας, που θα εκτοξεύονται από βάσεις στην επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η διαφορά του νέου προγράμματος με το παλιό είναι ότι το αρχικό, «Πρωτοβουλία Στρατηγικής Αμυνας», είχε σχεδιαστεί ώστε να «σταθμεύουν» σε ετοιμότητα αμυντικά οπλικά συστήματα στο Διάστημα, όπως και ένας μεγάλος αριθμός ανάλογων οπλικών συστημάτων θα εγκαθίσταται και επί εδάφους. Αντιθέτως, το NMD προβλέπει την ανάπτυξη «μικρού» αριθμού αμυντικών οπλικών συστημάτων επί εδάφους. Εντούτοις, το νέο πρόγραμμα εμπεριέχει και κάποια επιτεύγματα της νέας τεχνολογίας, όπως το «Εξωατμοσφαιρικό Φονικό Οχημα» (EKV) ή ένα κινητικό ενεργειακό όπλο, το ΤΗΑΑD.

Αυτό είναι το πρόγραμμα όπως έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, και μάλιστα έχει δοκιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Κλίντον, όπου και απέτυχε στις δύο από τις τρεις δοκιμές. Πάντως, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αν το πρόγραμμα υπό τον Μπους θα έχει ακριβώς την ίδια μορφή και σχεδιασμό, αλλά και τους ίδιους «αμυντικούς σκοπούς» όπως αρχικά είχαν τεθεί. Δηλαδή, τα «δόλια κράτη, όπως το Ιράκ, το Ιράν, η Βόρειος Κορέα κλπ.».

Κρίνοντας από τον τρόπο που έχουν τεθεί στην υπηρέτηση αυτού ακριβώς του «οράματος» οι αρμόδιοι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, Ράμσφελντ και Κόλιν Πάουελ, αντίστοιχα, και από την πυρετώδη προετοιμασία - ψυχολογική και πραγματική αφού άμεσα η πρώτη επίπτωση θα είναι κλονισμός της Συμφωνίας ΑΒΜ του 1972, που είχε υπογραφεί μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ - της οικουμένης για την αποδοχή της υλοποίησης του «οράματος» Μπους και την υλοποίηση του σχεδίου του «υιού του Πολέμου των άστρων» ή «Πόλεμος των άστρων, η επόμενη γενιά», μάλλον πολύ περισσότερα διακυβεύονται. Η βιάση και η θέρμη είναι μεγάλη, παρά το γεγονός ότι έχουν πυροδοτήσει εδώ και καιρό ποικίλες διεθνείς αντιδράσεις, πρωτίστως από την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές δυνάμεις, που αντιτίθενται μέχρι στιγμής μόνο σε λεκτικό επίπεδο στην υλοποίησή του.


Χ. Μ.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Μια «απίστευτη» ναυτική τραγωδία

 Αδιευκρίνιστες είναι οι αιτίες του δυστυχήματος, που προκάλεσε το εικονιζόμενο «Γκρίνβιλ»

Associated Press

Αδιευκρίνιστες είναι οι αιτίες του δυστυχήματος, που προκάλεσε το εικονιζόμενο «Γκρίνβιλ»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ - ΤΟΚΙΟ.- Μια εντελώς απροσδόκητη ναυτική τραγωδία συγκλόνισε την Ιαπωνία το πρωί του Σαββάτου, όταν, 10 μίλια έξω από τη Χονολουλού, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Γκρίνβιλ», αναδυόμενο, χτύπησε με το κύτος του και βύθισε το αλιευτικό «Εχίμε Μάρου», 499 τόνων, στο οποίο επέβαιναν 35 άνθρωποι, καθηγητές και μαθητές μιας σχολής επαγγελματιών αλιέων. 9 άνθρωποι από τους 35 αγνοούνταν χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με το εθνικό ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Το αμερικανικό υποβρύχιο, κλάσης «Λος Αντζελες», μήκους 108 μέτρων και με δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων τύπου «Τόμαχοκ», δεν υπέστη καμία ζημιά και, μάλιστα, προχώρησε άμεσα στην περισυλλογή όσων ναυαγών τα μέλη του πληρώματός του μπορούσαν να δουν. Συνολικά, ανασύρθηκαν 26 διασωθέντες, πέντε από τους οποίους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Οι τέσσερις ήταν σε «σταθερή» κατάσταση, ενώ η κατάσταση του πέμπτου δεν έγινε γνωστή, σύμφωνα με το CNN. Στη γιγαντιαία σωστική προσπάθεια, που άρχισε αμέσως μετά, συμμετείχαν δύο ελικόπτερα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ένα της ακτοφυλακής, δύο περιπολικά πλεούμενα και πολλά παραπλέοντα σκάφη. Η ιαπωνική κυβέρνηση, μετέδωσε το Associated Press, «έστησε» ένα κέντρο ενημέρωσης και βοήθειας των συγγενών των επιβαινόντων στο αλιευτικό.

Από τους αγνοούμενους, τέσσερις είναι φοιτητές και δύο καθηγητές της σχολής επαγγελματιών αλιέων, σύμφωνα με ιαπωνικές πηγές.

Το γεγονός, για το οποίο ενημερώθηκε αμέσως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ενδέχεται να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Τόκιο - Ουάσιγκτον, σύμφωνα με αναλυτές.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Αρση της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης»

KITO.-

Με την υπογραφή μίας κατ' αρχήν συμφωνίας, που αποτελείται από 23 σημεία, ήρθη την Παρασκευή το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο είχε κηρύξει ο Πρόεδρός της Γουστάβο Νομπόα, για να αντιμετωπιστούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ιθαγενών και αγροτών, που κρατούν από τα τέλη του Δεκέμβρη και που κορυφώθηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες με την «κατάληψη» της πρωτεύουσας, αλλά και όλων των νευραλγικών συγκοινωνιακών σημείων της χώρας.

Η συμφωνία υπεγράφη στο κυβερνητικό «παλάτι» μεταξύ του ηγέτη των ιθαγενών, αλλά και προέδρου της «Συνομοσπονδίας των Ιθαγενών Εθνοτήτων του Εκουαδόρ» - (CONAIE), Αντόνιο Βάργας - που εν τω μεταξύ αποφυλακίστηκε, μετά από απαίτηση των εξεγερμένων, προκειμένου να υπάρξουν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση - και του Νομπόα, και, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εκ των κρίσιμων σημείων, αλλά και αιτημάτων των κινητοποιημένων ικανοποιήθηκαν σχεδόν όλα. Ετσι, οι αυξήσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση ακυρώνονται: Μειώνεται η τιμή των καυσίμων για οικιακή χρήση από 2 δολάρια σε 1,60, παγώνει η τιμή των καυσίμων για ένα χρόνο τουλάχιστον, η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των δημόσιων συγκοινωνιών παραμένει, αλλά μειώνεται η τιμή του εισιτηρίου για διάφορες κοινωνικές κατηγορίες, όπως μαθητές, φοιτητές, απόρους και ηλικιωμένους. Παράλληλα, συμφωνήθηκε η άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, η αποφυλάκιση όλων των ηγετών των εξεγερμένων συνδικαλιστών, αλλά και διαδηλωτών, που είχαν συλληφθεί αυτό το διάστημα κατά τις κινητοποιήσεις, που πολλές φορές, εξαιτίας της κατασταλτικής κρατικής μηχανής, κατέληγαν σε βίαιες συγκρούσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ