ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ «ΦΑΤΑΧ» - « ΧΑΜΑΣ»
Μια «εξαιρετικά συγκρατημένα αισιόδοξη» συμφωνία

Προκαλεί το Ισραήλ με τις εργασίες στην πλατεία των Τεμενών

Η ισραηλινή αστυνομία, ενώ καταστέλλει Παλαιστίνιους στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ

Associated Press

Η ισραηλινή αστυνομία, ενώ καταστέλλει Παλαιστίνιους στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ
Μετά από μήνες, τα πυρά στη Λωρίδα της Γάζας ήταν πυρά χαράς. Παλαιστίνιοι από όλες τις οργανώσεις πανηγύρισαν έξαλλα την είδηση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των «Φατάχ» - «Χαμάς» για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο παλαιστινιακός Τύπος υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τη συμφωνία και φιλοξένησε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις περί «τέλους των δύσκολων ημερών, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό μέτωπο». Η κατάσταση, όμως, δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη.

Αναμφιβόλως, είναι εξαιρετικά θετική ως προς την ενδο-παλαιστινιακή ένταση η απόφαση των πολιτικών ηγεσιών των δύο μεγαλύτερων οργανώσεων, και μάλιστα με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος Αμπάς εκπροσωπεί και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, όπου συμμετέχουν όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις, πλην των «Χαμάς» και «Τζιχάντ». Οι Αμπάς και Κχαλέντ Μασχάαλ (το ισχυρό πρόσωπο της «Χαμάς») μοίρασαν, μάλιστα, και υπουργεία: 9 θα ελέγχει η «Χαμάς», 6 η «Φατάχ», 4 άλλες οργανώσεις της ΟΑΠ, 3 ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Αυτά τα τρία είναι και τα κρισιμότερα, καθώς είχαν οδηγήσει και στη, μεταξύ τους, αντιπαράθεση. Πρόκειται για το υπουργείο Εξωτερικών, που αναλαμβάνει ο Ζιαντ Αμπού Αμρ, ανεξάρτητος σύμβουλος μέχρι σήμερα του Αμπάς και το υπουργείο Οικονομικών, που αναλαμβάνει ο Σαλάμ Φαγιάντ, ηγέτης του κόμματος «Τρίτος Δρόμος» και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην υπουργός Οικονομικών, ιδιαίτερα αγαπητός στην Ουάσιγκτον.

Εκκρεμεί η ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών, όπου υπάγονται όλες οι δυνάμεις ασφαλείας. Εφόσον όλα οδεύσουν θετικά, η «Χαμάς» θα προτείνει κάποιο πρόσωπο που θα πρέπει να εγκρίνει ο Αμπάς. Η πρωθυπουργία παραμένει στον Ισμαήλ Χανίγια, που θα συνεργαστεί, όμως, και με αντιπρόεδρο που θα ορίσει η «Φατάχ».

«Θολό τοπίο» το πολιτικό πρόγραμμα

Εκτός, όμως, από τη διανομή υπουργικών θώκων, οι δύο πλευρές δε φαίνεται να κατέληξαν σε σαφές πολιτικό πρόγραμμα. Αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι θα ακολουθήσουν τις βασικές αρχές της πρότασης, που κατέθεσαν, στις αρχές καλοκαιριού, φυλακισμένα στελέχη όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά. Απλώς, ο Πρόεδρος Αμπάς κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να «σεβαστεί τις αποφάσεις που υπέγραψε η ΟΑΠ». Συνεργάτες του Αμπάς εκτιμούσαν ότι η όλη διαδικασία έχει μέλλον: Ο Χανίγια θα κληθεί να παρουσιάσει πολιτικό πρόγραμμα μαζί με τη σύνθεση της κυβέρνησης προς έγκριση στο Κοινοβούλιο, και σε περίπτωση που δε συνάδει με τις θέσεις της ΟΑΠ, τότε θα υπάρξει «νέος γύρος διαβουλεύσεων».

Εκτιμούσαν, επίσης, πως είναι προφανές ότι Ισραήλ και ΗΠΑ, κατ' αρχάς, και πιθανότατα ΕΕ ακολούθως, δε θα αποδεχτούν τη νέα κυβέρνηση, αφού δεν υπάρχει ρητή δέσμευση της «Χαμάς» στους 3 όρους που έχει θέσει το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία): Αναγνώριση του Ισραήλ, αναγνώριση των συμφωνιών, αποκήρυξη της βίας. Το Κουαρτέτο θα συνεδριάσει σχετικώς στις 21 Φλεβάρη.

Παρ' όλα αυτά, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι «ακόμη και μετ' εμποδίων, η συμφωνία της Μέκκας ανοίγει ένα δρόμο για την άρση, μελλοντικά, του εμπάργκο και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Από την άλλη, ο ισραηλινός Τύπος εκτιμούσε ότι «ακόμη και έτσι, η ισραηλινή ηγεσία έρχεται σε δύσκολη θέση: Μπορεί να προβάλλει τα συνήθη επιχειρήματά της (για τους όρους), αλλά γεγονός είναι ότι η νέα κυβέρνηση αποτελείται και από άλλα στελέχη που σίγουρα θα επηρεάσουν την πολιτική που θα ακολουθηθεί».

Νέα πρόκληση η αντίδραση του Ισραήλ

Την ίδια στιγμή που οι παλαιστινιακές παρατάξεις επιχειρούν την προσέγγιση, το Ισραήλ δείχνει το πρόσωπό του με μια νέα πρόκληση. Χωρίς σχετική συνεννόηση, ξεκίνησε διάφορες εργασίες στην πλατεία των Τεμενών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου και βρίσκεται το ιερό μέρος για τους μουσουλμάνους, τέμενος Αλ Ακσα, όπου κανονικά δεν επιτρέπεται η είσοδος σε εβραίους, πράγμα που προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, τόσο στην Παλαιστίνη, όσο και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. Και με αυτό το γεγονός, είναι σαφές ότι η κατάσταση απέχει πολύ από μια βιώσιμη αποκλιμάκωση.


Ε. ΜΑΥΡΟΥΛΗ


ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σκληρότερα παζάρια σε λίγο...

Δε φτάνει στα αυτιά του Αχτισαάρι το βροντερό «όχι» των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στο σχέδιό του...

Associated Press

Δε φτάνει στα αυτιά του Αχτισαάρι το βροντερό «όχι» των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στο σχέδιό του...
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Σε τακτικό ελιγμό της τελευταίας στιγμής μέχρι την επόμενη κλιμάκωση των πιέσεων και των παζαριών για την επιβολή του νέου καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο προέβη προχτές ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάρτι Αχτισαάρι. Αναγκάστηκε (ελλείψει νέας σερβικής κυβέρνησης και σύγκλησης της νέας σερβικής Βουλής) να αναβάλει για την 21η (αντί της 13ης) Φλεβάρη τις δήθεν «νέες διαπραγματεύσεις» Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στη Βιέννη. Το έκανε, ενώ και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «κανένας χρόνος δεν αρκεί», για να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών. Οχι, βεβαίως, επειδή εννοούσε πως οι λαοί της περιοχής δεν επιθυμούν την ειρήνη, αλλά επειδή (και ο ίδιος πρόθυμος υπηρέτης ιμπεριαλιστικών συμφερόντων) γνωρίζει καλά πως και το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου προσκρούει σε έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, που έγιναν ορατές και την περασμένη Παρασκευή. Πώς; Αφ' ενός, με τις επισημάνσεις των Ρώσων υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας για «αλυσιδωτές αντιδράσεις που ίσως ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας για τις διεκδικήσεις αυτονομιστικών κινημάτων σε δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ και αλλού στην Ευρώπη». Αφ' ετέρου με την ταυτόχρονη (και μάλλον «κουραστική»...) προσπάθεια Αμερικανών και Ευρωενωσιακών αξιωματούχων να ασκούν πιέσεις στις κυβερνήσεις χωρών της περιοχής, προκειμένου αυτές να προβούν μία μία - ή και όλες μαζί ει δυνατόν... - σε δήλωση «επιδοκιμασίας» του τάχα «δίκαιου» σχεδίου Αχτισαάρι για το Κοσσυφοπέδιο. Ηδη, τέτοιες δηλώσεις «επιδοκιμασίας» έχουν κάνει ΠΓΔΜ και Αλβανία. Αντίθετα, δυσκολίες συναντούν χώρες όπως η Ρουμανία και η Σλοβενία με την τελευταία, μάλιστα, πρόσφατα να χαρακτηρίζει το σχέδιο Αχτισαάρι «επικίνδυνο», κρίνοντας πως θα μπορούσε να πυροδοτήσει αυτονομιστικές διαθέσεις μεταξύ της ουγγρικής κοινότητας της χώρας.

Παρά τα όποια προβλήματα, είναι βέβαιο ότι ο Αχτισαάρι και οι εντολοδότες του σε ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα εντείνουν τις πιέσεις τους, προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους για περαιτέρω αναμόχλευση γεωπολιτικών και συνοριακών «ανακατατάξεων» στα Βαλκάνια. Ηδη, ο Μάρτι Αχτισαάρι έχει φροντίσει να προειδοποιήσει ότι «τίποτε» (;) δε θα τον σταματήσει απ' το να παρουσιάσει εντός του Μάρτη το («βελτιωμένο» ή όχι) σχέδιό του για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να έχει «επιλυθεί» το ζήτημα μέχρι το τέλος Ιούνη. Παράλληλα, η ΝΑΤΟική στρατιά, KFOR, των 16.500 στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο ανακοινώνει «σαν έτοιμη από καιρό» να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε «βίαιο» σενάριο, δίνοντας στίγμα του ρόλου που καλείται να παίξει στο υποτιθέμενο «ανεξάρτητο» Κοσσυφοπέδιο που προτείνει ο Αχτισαάρι...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ