Κυριακή 11 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ «ΦΑΤΑΧ» - « ΧΑΜΑΣ»
Μια «εξαιρετικά συγκρατημένα αισιόδοξη» συμφωνία

Προκαλεί το Ισραήλ με τις εργασίες στην πλατεία των Τεμενών

Η ισραηλινή αστυνομία, ενώ καταστέλλει Παλαιστίνιους στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ

Associated Press

Η ισραηλινή αστυνομία, ενώ καταστέλλει Παλαιστίνιους στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ
Μετά από μήνες, τα πυρά στη Λωρίδα της Γάζας ήταν πυρά χαράς. Παλαιστίνιοι από όλες τις οργανώσεις πανηγύρισαν έξαλλα την είδηση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των «Φατάχ» - «Χαμάς» για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο παλαιστινιακός Τύπος υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τη συμφωνία και φιλοξένησε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις περί «τέλους των δύσκολων ημερών, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό μέτωπο». Η κατάσταση, όμως, δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη.

Αναμφιβόλως, είναι εξαιρετικά θετική ως προς την ενδο-παλαιστινιακή ένταση η απόφαση των πολιτικών ηγεσιών των δύο μεγαλύτερων οργανώσεων, και μάλιστα με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος Αμπάς εκπροσωπεί και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, όπου συμμετέχουν όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις, πλην των «Χαμάς» και «Τζιχάντ». Οι Αμπάς και Κχαλέντ Μασχάαλ (το ισχυρό πρόσωπο της «Χαμάς») μοίρασαν, μάλιστα, και υπουργεία: 9 θα ελέγχει η «Χαμάς», 6 η «Φατάχ», 4 άλλες οργανώσεις της ΟΑΠ, 3 ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Αυτά τα τρία είναι και τα κρισιμότερα, καθώς είχαν οδηγήσει και στη, μεταξύ τους, αντιπαράθεση. Πρόκειται για το υπουργείο Εξωτερικών, που αναλαμβάνει ο Ζιαντ Αμπού Αμρ, ανεξάρτητος σύμβουλος μέχρι σήμερα του Αμπάς και το υπουργείο Οικονομικών, που αναλαμβάνει ο Σαλάμ Φαγιάντ, ηγέτης του κόμματος «Τρίτος Δρόμος» και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην υπουργός Οικονομικών, ιδιαίτερα αγαπητός στην Ουάσιγκτον.

Εκκρεμεί η ανάληψη του υπουργείου Εσωτερικών, όπου υπάγονται όλες οι δυνάμεις ασφαλείας. Εφόσον όλα οδεύσουν θετικά, η «Χαμάς» θα προτείνει κάποιο πρόσωπο που θα πρέπει να εγκρίνει ο Αμπάς. Η πρωθυπουργία παραμένει στον Ισμαήλ Χανίγια, που θα συνεργαστεί, όμως, και με αντιπρόεδρο που θα ορίσει η «Φατάχ».

«Θολό τοπίο» το πολιτικό πρόγραμμα

Εκτός, όμως, από τη διανομή υπουργικών θώκων, οι δύο πλευρές δε φαίνεται να κατέληξαν σε σαφές πολιτικό πρόγραμμα. Αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι θα ακολουθήσουν τις βασικές αρχές της πρότασης, που κατέθεσαν, στις αρχές καλοκαιριού, φυλακισμένα στελέχη όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, στη συμφωνία δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά. Απλώς, ο Πρόεδρος Αμπάς κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να «σεβαστεί τις αποφάσεις που υπέγραψε η ΟΑΠ». Συνεργάτες του Αμπάς εκτιμούσαν ότι η όλη διαδικασία έχει μέλλον: Ο Χανίγια θα κληθεί να παρουσιάσει πολιτικό πρόγραμμα μαζί με τη σύνθεση της κυβέρνησης προς έγκριση στο Κοινοβούλιο, και σε περίπτωση που δε συνάδει με τις θέσεις της ΟΑΠ, τότε θα υπάρξει «νέος γύρος διαβουλεύσεων».

Εκτιμούσαν, επίσης, πως είναι προφανές ότι Ισραήλ και ΗΠΑ, κατ' αρχάς, και πιθανότατα ΕΕ ακολούθως, δε θα αποδεχτούν τη νέα κυβέρνηση, αφού δεν υπάρχει ρητή δέσμευση της «Χαμάς» στους 3 όρους που έχει θέσει το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία): Αναγνώριση του Ισραήλ, αναγνώριση των συμφωνιών, αποκήρυξη της βίας. Το Κουαρτέτο θα συνεδριάσει σχετικώς στις 21 Φλεβάρη.

Παρ' όλα αυτά, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι «ακόμη και μετ' εμποδίων, η συμφωνία της Μέκκας ανοίγει ένα δρόμο για την άρση, μελλοντικά, του εμπάργκο και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Από την άλλη, ο ισραηλινός Τύπος εκτιμούσε ότι «ακόμη και έτσι, η ισραηλινή ηγεσία έρχεται σε δύσκολη θέση: Μπορεί να προβάλλει τα συνήθη επιχειρήματά της (για τους όρους), αλλά γεγονός είναι ότι η νέα κυβέρνηση αποτελείται και από άλλα στελέχη που σίγουρα θα επηρεάσουν την πολιτική που θα ακολουθηθεί».

Νέα πρόκληση η αντίδραση του Ισραήλ

Την ίδια στιγμή που οι παλαιστινιακές παρατάξεις επιχειρούν την προσέγγιση, το Ισραήλ δείχνει το πρόσωπό του με μια νέα πρόκληση. Χωρίς σχετική συνεννόηση, ξεκίνησε διάφορες εργασίες στην πλατεία των Τεμενών στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου και βρίσκεται το ιερό μέρος για τους μουσουλμάνους, τέμενος Αλ Ακσα, όπου κανονικά δεν επιτρέπεται η είσοδος σε εβραίους, πράγμα που προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, τόσο στην Παλαιστίνη, όσο και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. Και με αυτό το γεγονός, είναι σαφές ότι η κατάσταση απέχει πολύ από μια βιώσιμη αποκλιμάκωση.


Ε. ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση για συνεργασία «Φατάχ» - «Χαμάς» (2011-12-23 00:00:00.0)
«Σήματα » για διάλογο... (2007-08-09 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις ενόψει της εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης (2007-02-14 00:00:00.0)
Αιματηρές οδομαχίες και αλληλοκατηγορίες (2006-12-20 00:00:00.0)
Διαφωνούν όλοι με όλους (2006-09-23 00:00:00.0)
«Κατηγορώ» της «Χαμάς» προς ΗΠΑ (2006-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ