Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Κατηγορώ» της «Χαμάς» προς ΗΠΑ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Δριμύτατη επίθεση κατά της Ουάσιγκτον εξαπέλυσε, χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Ο Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις και απειλές, τη μεταφορά οικονομικών πόρων από τις αραβικές ηγεσίες και τον Αραβικό Σύνδεσμο προς τα παλαιστινιακά εδάφη, με αποτέλεσμα να μην έχει ακόμη επιλυθεί το φλέγον ζήτημα της καταβολής των μισθών των περισσοτέρων από 165.000 δημοσίων υπαλλήλων, που παραμένουν απλήρωτοι από το Μάη.

Τις ΗΠΑ και το Ισραήλ είχαν ως στόχο και τα βέλη που εξαπέλυσε, από τη Δαμασκό όπου εδρεύει, ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, ο οποίος κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι «αφήνουν τον παλαιστινιακό λαό αποκλεισμένο και πεινασμένο», δημιουργώντας συνθήκες ενός «πραγματικού Ολοκαυτώματος». Ο Μασχάαλ επανέλαβε ότι η «Χαμάς» δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει από τις θέσεις της.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος, απευθύνοντας έκκληση προς τη «διεθνή κοινότητα» να φροντίσει έτσι ώστε διά μέσου της Παγκόσμιας Τράπεζας, τουλάχιστον, τα χρήματα της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων να καταβληθούν. Ο Σιράκ τόνισε ότι η τιμωρία συλλήβδην του παλαιστινιακού λαού και η καταδίκη του σε πείνα δε βοηθά στην πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση της «Χαμάς».

Η δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση έχει εντείνει περαιτέρω και τα ήδη οξυμένα πνεύματα μεταξύ των οργανώσεων «Φατάχ» και «Χαμάς». Χτες, αξιωματούχος της δεύτερης, από τη Δαμασκό, ο Μουχάμαντ Ναζάλ, δήλωνε ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί αυτή η διαρχία στην εξουσία των παλαιστινιακών εδαφών» συμπληρώνοντας ότι η «Χαμάς» σκέφτεται τρόπους απομάκρυνσης του Μαχμούντ Αμπάς από την Προεδρία.

Η δήλωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη «Φατάχ», ενώ συνεργάτες του Αμπάς κατηγορούσαν τη «Χαμάς» ότι εντός των παλαιστινιακών εδαφών μιλά για ενότητα, ενώ εκτός απεργάζεται ύπουλα σχέδια. Η ένταση μεταξύ των δύο οργανώσεων είναι τέτοια, που τα ένοπλα τμήματά τους μαζί με τα παρακλάδια τους βρίσκονται σε διαρκή στρατιωτικά γυμνάσια, και ορισμένοι αναλυτές δεν απέκλειαν κανένα ενδεχόμενο.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ γιόρταζε, χτες, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας την 58η επέτειο ίδρυσής του. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν τεθεί σε πολεμικό συναγερμό για το φόβο επιθέσεων, ενώ η Δυτική Οχθη παρέμενε σε αυστηρότατο αποκλεισμό, όπως ισχύει από τις 11 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ