Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Θα ακολουθήσουν και άλλες εθνικοποιήσεις...

Στρατιώτες έξω από τη βραζιλιάνικη Πέτρομπρας

Associated Press

Στρατιώτες έξω από τη βραζιλιάνικη Πέτρομπρας
ΛΑ ΠΑΣ.--

Ο αναβρασμός είναι επιεικής ως χαρακτηρισμός αναφορικά με τις αντιδράσεις ξένων κυβερνήσεων και πολυεθνικών απέναντι στην ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βολιβίας για εθνικοποίηση των φυσικών της πόρων, με το διάταγμα 28701 της 1ης Μάη.

Ομως, η κυβέρνηση του Εβο Μοράλες, που μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο υπέγραψε με την Κούβα και τη Βενεζουέλα την Εναλλακτική Μπολιβαριανή Συμφωνία για την Αμερική (ALBA), και αφού ουσιαστικά τίμησε με εξαιρετικό κουράγιο και διορατικότητα τη δέσμευσή της για εθνικοποίηση των φυσικών της πόρων, συνεχίζει. Την ίδια ημέρα με ομιλία του ο πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν τα ορυχεία τα δάση και όλοι οι φυσικοί πόροι...

Ενώ χτες ο πρόεδρος Μοράλες και ο αντιπρόεδρος Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα με δηλώσεις τους τόνισαν ότι η ανάκτηση των σιδηροδρόμων, οι αλλαγές στη νομοθεσία όσον αφορά τα ορυχεία, αλλά και άμεσες και δραστικές ενέργειες ανάκτησης και αναδιανομής της γης συνιστούν μέρος του ορίζοντα της διαδικασίας ανάκτησης της κυριαρχίας, χωρίς όμως να δώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες του σχεδίου ή ημερομηνίες, αλλά τονίζοντας ότι θα είναι στο άμεσο μέλλον, όπως εξάλλου προγράφεται και στο πρόγραμμα του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» (ΜΑS). «Συνεχίζουμε δίχως φόβο» τόνισε ο Μοράλες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρένσα Λατίνα», ότι ήδη κυβερνητική επιτροπή μελετά το σχέδιο επανάκτησης του σιδηροδρομικού δικτύου από τη χιλιάνικων συμφερόντων εταιρία, Το οποίο αποτελεί νευραλγικό στοιχείο για την οικονομία, καθώς συνδέει τη χώρα με τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Και ενώ ξένες πολυεθνικές αλλά και κυβερνήσεις εξετάζουν με προσοχή τα δεδομένα και κυρίως το τι μέλλει γενέσθαι στη Βολιβία, εκφράζοντας τις «ανησυχίες τους για την κίνηση αυτή που αντίκειται στους νόμους της αγοράς», πιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, δηλώνοντας ότι «ο βολιβιανός λαός θα έχει πάντα την Ισπανία στο πλευρό του, πέραν της επιμέρους αυτής διαμάχης», αποκλείοντας συνάμα οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική βοηθείας της Ισπανίας προς τη χώρα αυτή.

Τετραμερής συνάντηση αναζήτησης «μορφών ενεργειακής ολοκλήρωσης»

Από την άλλη πλευρά, ως «ενθαρρυντικό σημάδι» για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής χαρακτήρισε η Κούβα την απόφαση του προέδρου της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, να εθνικοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της χώρας. «Πρόκειται για ένα δίδαγμα ιδιαίτερα σημαντικό για όλους μας», τόνισε ο πρόεδρος της κουβανικής Βουλής, Ρικάρντο Αλαρκόν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του λαού της Κούβας στην κυβέρνηση της Βολιβίας. Μάλιστα ο Ρ. Αλαρκόν δηλώνοντας ότι «η απόφαση της κυβέρνησης της Βολιβίας υπερβαίνει τα σύνορα της χώρας», κάλεσε όλες τις προοδευτικές κυβερνήσεις των κρατών της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν την κίνηση αυτή του προέδρου Μοράλες.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, ανακοίνωσε προχτές, 2 του Μάη, την πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης με τους ομολόγους του Νέστορ Κίρσνερ της Αργεντινής, Λουίς Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα της Βραζιλίας και Εβο Μοράλες της Βολιβίας, σήμερα, στο Πουέρτο Ιγουασού της Αργεντινής. Σκοπός της συνάντησης δε θα είναι, όπως τόνισε ο πρόεδρος Τσάβες, η πρόσφατη εθνικοποίηση των υδατανθράκων στη Βολιβία, αφού αυτό είναι γεγονός και αφορά την εθνική κυριαρχία της χώρας, αλλά η αναζήτηση «μορφών ενεργειακής ολοκλήρωσης» στη Νότια Αμερική.

Ο Τσάβες κατήγγειλε διεθνή Μέσα που προσπαθούν να χειραγωγήσουν με «μισές αλήθειες» την εθνικοποίηση των υδατανθράκων στη Βολιβία, με σκοπό να εκφοβίσουν τον κόσμο και να ισχυριστούν ότι ο ίδιος έχει μετατραπεί σε «μέντορα» του Βολιβιανού προέδρου. Ανέφερε, ακόμα, ότι συνομίλησε με μερικούς ομολόγους του στον κόσμο, στους οποίους τόνισε ότι ο Μοράλες είναι ένας «άνθρωπος του διαλόγου», ενώ τους διαβεβαίωσε ότι η εθνικοποίηση των υδατανθράκων θα «ευεργετήσει τους πάντες», γιατί θα επιτρέψει στον Μοράλες να προωθήσει σχέδια ανάπτυξης στη Βολιβία, ένα από τα πιο φτωχά έθνη του ημισφαιρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ