Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες καθυστερήσεις στο σχηματισμό «κυβέρνησης»

Κατοχικοί στρατιώτες έχουν εισβάλει σε σπίτι Ιρακινών

Associated Press

Κατοχικοί στρατιώτες έχουν εισβάλει σε σπίτι Ιρακινών
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την τρίτη του συνεδρίαση μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη πραγματοποίησε, χτες, το Ιρακινό Κοινοβούλιο. Το σώμα αποφάσισε, και πάλι, να αναβάλει τη σύσταση επιτροπής που θα επανεξετάσει το κείμενο του Συντάγματος, όπως είχε συμφωνηθεί πριν τις εκλογές, παραπέμποντας το θέμα μετά το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, όμως, σιίτης Νούρι αλ Μαλίκι φέρεται να αντιμετωπίζει προβλήματα στις προσπάθειές του για σχηματισμό κυβέρνησης. Προβληματισμός επικρατεί για το ποιος θα αναλάβει τα κρίσιμα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας, δηλαδή τα υπουργεία εκείνα που διαθέτουν πολλά σώματα ασφαλείας, στα οποία, τους τελευταίους μήνες, έχει αποδοθεί η κατηγορία ότι λειτουργούν σαν «τάγματα θανάτου» κυρίως κατά σουνιτών, πυροδοτώντας περαιτέρω έξαρση της ενδοκοινοτικής βίας.

Κατά τα άλλα, στόχος καμικάζι αυτοκτονίας έγινε, το πρωί, κέντρο στρατολόγησης αστυνομικών στη Φαλούτζα. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 18 άτομα, κυρίως νεοσύλλεκτοι και αστυνομικοί, και τραυματίστηκαν άλλοι 30. Ακολούθησε κύμα ελέγχων των κατοχικών δυνάμεων στα σπίτια της πόλης. Επίσης, στη Βαγδάτη, σε 4 διαφορετικές τοποθεσίες εντοπίστηκαν οι σοροί 36 νεαρών ανδρών, που έφεραν σημάδια βασανισμού και είχαν εκτελεστεί. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για σουνίτες. Ταυτόχρονα, άγνωστοι εκτέλεσαν στη συνοικία Ντούρα 4 σιίτες φοιτητές.

Τα βρετανικά κατοχικά στρατεύματα ανακοίνωσαν ότι κοντά στη Νασιρίγια σκοτώθηκε 1 Αμερικανός πολίτης και τραυματίστηκαν άλλοι 2, χωρίς να διευκρινίζεται η ιδιότητά τους. Είθισται όταν υπάρχει η συγκεκριμένη αναφορά να πρόκειται για μισθοφόρους ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας. Ο ιρακινός στρατός, από την άλλη, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 72ωρο «σκότωσε 28 τρομοκράτες και συνέλαβε 176». Τέλος, στις κουρδικές περιοχές οι δημοσιογράφοι έχουν αρχίσει εκστρατεία κατά της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης, κατηγορώντας τη για καταπίεση της ελευθερίας του Τύπου και παρέμβαση στο έργο τους ακόμη και με φυλακίσεις συναδέλφων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ