Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Ρωσικές προειδοποιήσεις, αλλά και συνεργασία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έθεσε το ζήτημα της παραπέρα συνεργασίας της χώρας του με το ΝΑΤΟ σε εξάρτηση με τα σχέδια επέκτασης αυτού του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τα λόγια του Σ. Λαβρόφ η συνεργασία της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ «θα εξαρτηθεί από το πού θα οδηγήσει η διαδικασία αλλαγής και διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και γενικά αν σ' αυτήν την πορεία διαφυλαχτούν οι αρχές του διεθνούς δικαίου και ληφθούν υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα της Ρωσίας, σε συνδυασμό με τις αλλαγές της γεωπολιτικής κατάστασης στον κόσμο».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Β. Πούτιν, όπου εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της συνόδου του Συμβουλίου Ρωσίας - ΝΑΤΟ στη Σόφια.

Σύμφωνα με ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές, στη διάρκεια της Συνόδου η ΝΑΤΟική πλευρά άσκησε σφοδρή κριτική στη Ρωσία για την καθυστέρηση της απομάκρυνσης των ρωσικών βάσεων από τη Γεωργία και την Υπερδνειστερία, καθώς και για τα ζητήματα της Λευκορωσίας. Από τη μεριά της η Ρωσία έθεσε τα ζητήματα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της εγκατάστασης των νέων αμερικανικών βάσεων στη Βουλγαρία.

Αυτά δε στάθηκαν εμπόδιο για να υπογραφεί ένα ακόμη «κείμενο εργασίας» ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπου περιγράφονται κοινές δραστηριότητες «κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», μεταξύ άλλων και στρατιωτικών γυμνασίων, όπως και συνεργασίας στα ζητήματα των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, ελέγχου του εναέριου χώρου κλπ.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία, όπως έχει ανακοινωθεί, θα συμμετέχει στα στρατιωτικά γυμνάσια που ετοιμάζει το επόμενο διάστημα στη Μεσόγειο το ΝΑΤΟ, ενώ από τη μεριά του το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή στη Ρωσία, την περίοδο 11-23 Μάη, μια τεράστια προπαγανδιστική καμπάνια «εξαγνισμού» του στη συνείδηση των Ρώσων.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ