Πέμπτη 4 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Με διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Αργά χτες θα άρχιζε, κεκλεισμένων των θυρών, η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η διαδικασία προβλεπόταν τεταμένη, καθώς στην πρώτη διερευνητική συνάντηση των διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, στο Παρίσι, διαπιστώθηκε η διαφωνία των συμμετεχόντων.

Μετά το τέλος της συνάντησης στο Παρίσι, όλοι συμφώνησαν, μόνο, ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «δεν είναι συμβατό με τις διεθνείς αξιώσεις». ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία και Γερμανία δεν κατάφεραν να πείσουν την Κίνα και τη Ρωσία για την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός ψηφίσματος που θα εμπεριέχει αναφορά στο άρθρο 7 του Καταστατικού του ΟΗΕ, που προβλέπει άμεση εφαρμογή κυρώσεων ή ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Ιράν.

Εμφανής ήταν η αλλαγή στάσης του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς. Πριν από τη συνάντηση, ο Μπερνς δήλωνε πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Εκ των υστέρων, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ούτως ή άλλως η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων θα συζητηθεί μετά από μήνες».

Μετά από αυτό, εκβιαστική προδιαγράφεται η στάση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωνε, μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας, ότι «η Ουάσιγκτον, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, θα το πράξει η ίδια», συμπληρώνοντας κυνικά ότι θα ασκηθούν πιέσεις σε χώρες προκειμένου να συμβαδίσουν με τις αμερικανικές επιλογές, τακτική που, προς στιγμήν τουλάχιστον, δε φαίνεται να αποδίδει καρπούς, αφού ούτε Βρετανία - Γαλλία μοιάζουν διατεθειμένες για οποιαδήποτε ενέργεια εκτός Συμβουλίου.

Προκλητικός ο Μπόλτον

Ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, πάντως, κατάφερε να προκαλέσει την οργή και των συμπατριωτών του, Δημοκρατικών Γερουσιαστών. Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα του «Νιου Γιόρκερ», όπου αναφέρεται ότι ένοπλες ομάδες των αμερικανικών μυστικών δυνάμεων δρουν, ήδη, στο Ιράν, γεγονός που, όπως τόνιζαν οι Γερουσιαστές, δείχνει ότι «υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις», ο Μπόλτον μίλησε για «μυθεύματα» και αρνήθηκε ακόμη και να κοιτάξει το δημοσίευμα.

Το θέμα του Ιράν αναμενόταν να κυριαρχήσει και στη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ.

Από την άλλη, ο Ιρανός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζανί, επισκεπτόμενος τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ότι είναι «ευπρόσδεκτη» κάθε διαμεσολάβηση των αραβικών χωρών, διαβεβαιώνοντάς τες ότι το Ιράν «είναι έτοιμο για διπλωματία και δεν αποτελεί απειλή». Επίσης, ο ιρανικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά δηλώσεις διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με τις οποίες στόχος του θα είναι το Ισραήλ, αν δεχτεί το Ιράν αμερικανική επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ