Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Αιματηρές οδομαχίες και αλληλοκατηγορίες

Ενοπλοι της «Χαμάς» και «Φατάχ» εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους της Γάζας

Associated Press

Ενοπλοι της «Χαμάς» και «Φατάχ» εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους της Γάζας
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Σφοδρές συγκρούσεις και οδομαχίες μαίνονταν, μέχρι αργά χτες βράδυ, σε διάφορα σημεία της πόλης της Γάζας μεταξύ ενόπλων και ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας που πρόσκεινται στη «Χαμάς» και τη «Φατάχ». Τα σχολεία παρέμειναν, χτες, κλειστά μετά τον τραυματισμό 5 μαθητών που βρέθηκαν σε διασταυρούμενα πυρά. Κλειστά παρέμειναν και πολλά καταστήματα, ενώ σχεδόν ανύπαρκτη ήταν η κυκλοφορία πολιτών στους δρόμους, αφού η πόλη είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Εξαιτίας των εξελίξεων αυτών, στο περιθώριο πέρασε ο θάνατος 2 μαχητών των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» στη Νάμπλους και 1 13χρονης στην Τουλκαρέμ από ισραηλινά πυρά.

Συνολικά, από την περασμένη βδομάδα μέχρι χτες έχουν σκοτωθεί στις ενδο-παλαιστινιακές συγκρούσεις 14 άνθρωποι. Οι 5 σκοτώθηκαν, χτες, ενώ τουλάχιστον 18 τραυματίστηκαν. Τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το νοσοκομείο Σίφα, όπου ένοπλοι της «Χαμάς» εμπόδισαν τραυματισμένο ένοπλο της «Φατάχ» να εισέλθει, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σύρραξη και κλήση «ενισχύσεων». Στόχος επιθέσεων με όλμους έγιναν γραφεία της «Φατάχ», αλλά και η έδρα υπηρεσιών πληροφοριών που πρόσκειται στον Πρόεδρο Αμπάς.

Στο διάλειμμα των συγκρούσεων, ένοπλοι των δύο πλευρών έστηναν σημεία ελέγχου σε διάφορα σημεία και πραγματοποιούσαν περιπολίες. Συνεχόμενη ήταν και η εκατέρωθεν ανταλλαγή κατηγοριών για το ποιος ευθύνεται για το ένα ή το άλλο αιματηρό επεισόδιο, όπως και για αλλεπάλληλες εκατέρωθεν απαγωγές και απελευθερώσεις στελεχών.

Εκκλήσεις αλλά και κατηγορίες

Εκκληση για «άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων» και επίτευξη «εθνικής ενότητας απέναντι στο μοναδικό εχθρό της κατοχής», απηύθυνε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, όμως, ο Ισμαήλ Χανίγια, στην 90λεπτη τηλεοπτική ομιλία του, επέρριψε την ευθύνη για τον οικονομικό αποκλεισμό, το πολιτικό αδιέξοδο και τη βία στον Πρόεδρο Αμπάς και τη στάση του, επαναλαμβάνοντας ότι η «Χαμάς» θεωρεί αντισυνταγματικές τις πρόωρες εκλογές και προτίθεται να τις μποϊκοτάρει, χαρακτηρίζοντάς τες «πραξικόπημα αμερικανικής έμπνευσης».

Τάχτηκε, επίσης, υπέρ της επίτευξης «μακρόχρονης εκεχειρίας με το Ισραήλ, προκειμένου να ιδρυθεί προσωρινό παλαιστινιακό κράτος στα όρια του 1967», κάτι που σημαίνει ότι η «Χαμάς» επιμένει στη μη αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. Κλείνοντας, πάντως, ο Χανίγια υποστήριξε ότι είναι εφικτός ο διάλογος που άλλωστε είναι και ο μοναδικός τρόπος επίλυσης της κρίσης.

Ανάλογη έκκληση για άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων απηύθυνε και ο Πρόεδρος Αμπάς, που επέμεινε και στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αργά το βράδυ, στελέχη των δύο οργανώσεων υποστήριζαν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποσύρουν τους ενόπλους τους από τους δρόμους, κάτι, όμως, που δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρει αποτελέσματα, αφού στις συγκρούσεις έχουν εμπλακεί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που ελέγχονται εκατέρωθεν.

Σε μια απόπειρα παρέμβασης, ο προεδρεύων του 57μελούς Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, κάλεσε τους Αμπάς - Χανίγια σε συνάντηση στο Αμμάν. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση. Στα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκεται, ήδη, ο Γραμματέας της οργάνωσης που έχει διαδοχικές επαφές και με τις δύο πλευρές.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, η Παλαιστίνια εκπρόσωπος στην ΕΕ, Λέιλα Σαχίντ, υποστήριξε ότι «ξεπεράστηκε ένα σημείο ταμπού: αυτό των εμφύλιων συγκρούσεων, έστω και τώρα πρόκειται μόνο για ενόπλους. Χρειάζεται μια πραγματική διεθνής πρωτοβουλία άμεσα», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ