Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαψεύσεις, διαπιστώσεις και ... ληστείες

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ από τον Αύγουστο μέχρι τα τέλη Νοέμβρη διαπιστώνει η τριμηνιαία έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου. Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, υπογραμμίζεται ότι τα επεισόδια βίας αυξήθηκαν, στο διάστημα αυτό, κατά 22%, ενώ υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των νεκρών. Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε την ώρα που εντείνεται η συζήτηση στις ΗΠΑ για την αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής, ενώ ο Πρόεδρος Μπους φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον στρατευμάτων.

Εντός Ιράκ, πάντως, χθες, η διάπραξη μιας μεγάλης ένοπλης ληστείας, όπου οι δράστες φορούσαν στολές της αστυνομίας, ήρθε να επιβεβαιώσει το χάος που επικρατεί. Στόχος έγινε τράπεζα, όπου δινόταν η μισθοδοσία των υπαλλήλων Βιομηχανίας και εκλάπησαν 1,25 δισ. δηνάρια (800.000 ευρώ). Μόλις πριν από ένα 24ωρο είχε αποδράσει από τη φυλακή ο πρώην υπουργός Ενέργειας Αϊμάν αλ Σαμαράιε, που έχει καταδικαστεί για διαφθορά. Στην απόδραση μέσα από την Πράσινη Ζώνη φέρονται να εμπλέκονται Αμερικανοί πράκτορες, καθώς ο Σαμαράιε έχει και αμερικανική υπηκοότητα.

Χθες, επιθέσεις, μικρής εμβέλειας, σημειώθηκαν σε Βαγδάτη, Σαμάρα, Μοσούλη, Μπαακούμπα, ενώ ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός ακόμη Αμερικανού στρατιώτη. Επίσης, έγινε γνωστό ότι εκτελέστηκαν 13 καταδικασθέντες για επιθέσεις και απαγωγές. Την ίδια ώρα, η πολωνική κυβέρνηση ζητούσε από τον Πρόεδρο να εγκρίνει την παράταση της παραμονής των στρατευμάτων της στο Ιράκ μέχρι τα τέλη του 2007.

Από την πλευρά του, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ προσπάθησε να δώσει τέλος στην έντονη φημολογία περί προετοιμασίας του Ριάντ να παρέμβει, υπέρ των σουνιτών, στο Ιράκ σε περίπτωση κλιμάκωσης της εμφύλιας σύρραξης. Ο αλ Φαϊσάλ επέμεινε ότι τηρούνται ίσες αποστάσεις απέναντι σε όλες τις κοινότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ