Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΚ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΚΝ
Στο πλευρό της ΚΕΝ Τσεχίας

Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας να θέσει εκτός νόμου την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) στις 12 Οκτώβρη του 2006 και η απαίτηση η νεολαιίστικη οργάνωση να απαρνηθεί την κομμουνιστική της ταυτότητα και τις αρχές του Μαρξισμού -Λενινισμού έχει προκαλέσει τη σοβαρή αντίδραση και τις διαμαρτυρίες μιας σειράς νεολαιίστικων οργανώσεων, κομμάτων, προσωπικοτήτων, συνδικάτων, οι οποίοι απαιτούν την ακύρωση της απόφασης. Μεταξύ αυτών είναι και η Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία (JCP), η οποία πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη 13 Δεκέμβρη, στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης στην ΚΕΝ από τη Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε μια σειρά πόλεις της χώρας, καθώς και μπροστά στην πρεσβεία της Τσεχίας στη Λισαβόνα, ενώ σχεδιάζει παρόμοιες συγκεντρώσεις και την επόμενη βδομάδα.

Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα παρουσίασε πρόσφατα πρόταση διαμαρτυρίας στο κοινοβούλιο της χώρας, όπου καταδίκαζε την απόφαση της τσέχικης κυβέρνησης και ζητούσε την ακύρωσή της. Την πρόταση αυτή υπέγραψαν οι κομμουνιστές βουλευτές, αλλά και μέλη του κοινοβουλίου του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» και του «Αριστερού Μπλοκ». Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» αποφάσισε να καταψηφίσει την πρόταση, συμβαδίζοντας με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDS-PP), μπλοκάροντας έτσι την υιοθέτηση της πρότασης.

Με ανακοίνωσή του στις 15 Δεκέμβρη, το Πολιτικό Γραφείο της Εθνικής Ηγεσίας της Κομμουνιστικής Νεολαίας καταδικάζει το γεγονός ότι τα κόμματα αυτά «απέρριψαν ένα ντοκουμέντο που στόχο είχε να καταδικαστούν οι επιθέσεις στη δημοκρατία και οι πολιτικές διώξεις».

«Η επίθεση αυτή ενάντια στην ΚΕΝ προκύπτει από την εντατική καμπάνια ενάντια στο κομμουνιστικό κίνημα στην Τσεχία και την Ανατολική Ευρώπη, που βρίσκει καταφύγιο από την ΕΕ», επισημαίνει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι η αντιδημοκρατική και αντικομμουνιστική εκστρατεία «στοχεύει στην ποινικοποίηση των κομμουνιστών και της δράσης τους, συγκρίνοντάς τους με τα εγκλήματα των Ναζί - φασιστών». Η ανακοίνωση επίσης τονίζει ότι «αρνούμαστε κάθε προσπάθεια να γυρίσουμε πίσω στην περίοδο της φασιστικής δικτατορίας. Ετσι, δε θα επιτρέψουμε αυτές τις φασιστικές επιθέσεις να πραγματοποιηθούν ενάντια σε ένα νεολαιίστικο κομμουνιστικό κίνημα, οπουδήποτε στον πλανήτη» και υπογραμμίζει πως «οι κυβερνήσεις της ΕΕ ανησυχούν για την απήχηση των σοσιαλιστικών και κομμουνιστικών ιδεών, επειδή, μέσω αυτών, οι Ευρωπαίοι νεολαίοι γνωρίζουν τα εγκλήματα του καπιταλισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει! (2010-10-21 00:00:00.0)
Πολυάριθμη και σημαντική διεθνής συμμετοχή (2008-09-21 00:00:00.0)
«Οχι» στην απαγόρευση της δράσης της ΚΕΝ Τσεχίας (2006-10-25 00:00:00.0)
Να δυναμώσει το κίνημα αλληλεγγύης στους Τσέχους κομμουνιστές (2006-10-20 00:00:00.0)
Σταθερά στην πάλη για το σοσιαλισμό (2006-10-19 00:00:00.0)
Μεγάλη η διεθνής απήχηση (2006-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ