Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Να δυναμώσει το κίνημα αλληλεγγύης στους Τσέχους κομμουνιστές

Την Πέμπτη 26 Οκτώβρη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΚΝΕ

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην τσέχικη πρεσβεία στην Αθήνα
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στην τσέχικη πρεσβεία στην Αθήνα
Μέσα σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό κλίμα, η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας για την απαγόρευσή της, προχωρά σε μια σειρά επαφές με άλλες νεολαιίστικες οργανώσεις, κοινωνικούς φορείς και μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόσο στην Τσεχία όσο και στο εξωτερικό, ενώ έχει συγκροτηθεί ομάδα νομικών που θα προσβάλουν τη συγκεκριμένη απόφαση στο δικαστήριο.

Πάντως, χαρακτηριστικό της αντιδραστικής στάσης της τσέχικης κυβέρνησης, είναι και το γεγονός ότι την επόμενη της κοινοποίησης της απαγόρευσης των νέων κομμουνιστών, στις 17 Οκτώβρη, ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μίρεκ Τοπολάνεκ, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει την πρόσβαση σε «ευαίσθητα» ντοκουμέντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε άπαντες πλην 5 ατόμων: του πρωθυπουργού, του προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών και των προέδρων της Βουλής και της Γερουσίας. Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εγκαταστήσουν βάσεις στη χώρα για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική προστασία» τους, κάτι για το οποίο η ΚΕΝ Τσεχίας έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δράση, συγκεντρώνοντας μεταξύ άλλων πάνω από 50.000 υπογραφές ενάντια σ' αυτήν και με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Νέα διαμαρτυρία στις 26 Οκτώβρη - Διευθύνσεις για την έκφραση αλληλλεγγύης

Η ΚΝΕ μετά την πρώτη παράσταση διαμαρτυρίας στην Τσέχικη Πρεσβεία καλεί σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη 26 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας.

Αμεση ήταν και η αντίδραση μιας σειράς νεολαιίστικων οργανώσεων, κομμάτων, μαζικών φορέων, και η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http:4ksm.kke.gr, αλλά και ηλεκτρονικά μηνύματα μπορούν να αποσταλούν και στο radim.gonda@kscm.cz. Επίσης, οποιαδήποτε ψηφίσματα και διαμαρτυρίες συνδικάτων, συλλόγων, μαθητικών κοινοτήτων, επιστημονικών φορέων μπορούν να αποστέλλονται στην τσέχικη πρεσβεία στο φαξ 210.6710.675 ή στο athens@embassy.mzv.cz, καθώς και στο υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας info@mzv.cz.

Το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα με ανακοίνωσή του εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του στην ΚΕΝ Τσεχίας και επισημαίνει ότι «καταδικάζουμε όλες τις ενέργειες για απαγόρευση και ποινικοποίηση της οργάνωσης» και απαιτεί από την κυβέρνηση «να ακυρώσει την απόφαση» και να «επιτρέψει τη δράση της ΚΕΝ». Παράλληλα, ενημερώνει πως προγραμματίζονται μια σειρά ενέργειες διαμαρτυρίας, και προσθέτει ότι απέστειλε γράμματα καταγγελίας τόσο στον Τσέχο πρέσβη στην Ουγγαρία, όσο και στον Τσέχο πρωθυπουργό Μίρεκ Τοπολάνεκ.

Η Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία (SDAJ), με δήλωση του υπευθύνου για τις διεθνείς σχέσεις, Μπιερν Μπλαχ, τονίζει ότι η απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας αποτελεί το προσωρινό αποκορύφωμα του κυνηγιού των μαγισσών κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας, ενός σημαντικού πολιτικού παράγοντα της Τσεχίας, που είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, με πάνω από 100.000 μέλη.

«Κατά τη γνώμη μας δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη ενέργεια της τσέχικης κυβέρνησης», αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αντικομμουνιστικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογραμμίζεται στη δήλωσή του, που δημοσιεύεται στη «Γιούνγκε Βελτ» (18/10). «Ως SDAJ καλούμε σε αλληλεγγύη στην ΚΕΝ όχι μόνο επειδή είναι αδελφική οργάνωσή μας, αλλά επειδή πρόκειται βασικότατα για το γεγονός ότι οι νέοι πρέπει να μπορούν να αγωνίζονται και μελλοντικά για τα δικαιώματά τους».

Η ίδια εφημερίδα σε χτεσινή ανταπόκρισή της με τίτλο «Αλληλεγγύη στους νέους κομμουνιστές» δημοσίευσε ρεπορτάζ από την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η ΚΝΕ στην πρεσβεία της Τσεχίας στην Αθήνα. Ενώ στο ίδιο θέμα, η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (19/10), ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει ότι η απαγόρευση της ΚΕΝ αποβλέπει και στο ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, δεδομένου ότι σήμερα και αύριο διεξάγονται στην Τσεχία δημοτικές εκλογές και εκλογές για τη Γερουσία.

Να πάρει θέση η γαλλική κυβέρνηση σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας, ζήτησε με ερώτησή του στο Κοινοβούλιο ο Ζορζ Αζ, βουλευτής του Γαλλικού ΚΚ και επίτιμος πρόεδρος του Πόλου για την Κομμουνιστική Αναγέννηση στη Γαλλία, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια πράξη παραβίασης της ελευθερίας και των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων σε μια χώρα - μέλος της ΕΕ.

  • Το ΔΣ της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ), με ανακοίνωση - καταγγελία του καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης της Τσεχίας και εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τους νέους κομμουνιστές. Μεταξύ άλλων τονίζει πως «τέτοιες διώξεις εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών» και συνεχίζει: «Η περίπτωση της Τσεχίας δεν είναι μοναδική στην ΕΕ. Πέρα από τις αντιλαϊκές συνθήκες, αποφάσεις και κατευθύνσεις, καταφανέστατη είναι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών σε αρκετές χώρες της ΕΕ και ιδίως στις Βαλτικές. Πραγματικός στόχος τέτοιων αποφάσεων είναι κάθε εργαζόμενος άνθρωπος, καθένας που αμφισβητεί την κυρίαρχη ιδεολογία και τα δεινά που επιφέρει αυτή στους λαούς». Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «χρέος όλων μας είναι εκτός από την καταδίκη της απόφασης, να συμβάλλουμε στην κατάργησή της και την απόδοση πλήρων δικαιωμάτων και ελευθεριών στον τσέχικο και τους άλλους λαούς της Ευρώπης».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ