Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Δολοφονιών συνέχεια

ΟΑΧΑΚΑ.--

Πάνφιλο Ερνάντες, δάσκαλος. Απεργός. Νεκρός από πυρά «αγνώστων». Μια πανομοιότυπη δολοφονία με αυτήν του περασμένου Σαββάτου, όπου σε οδόφραγμα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ένας ακόμη απεργός δάσκαλος, για να αποκαλυφθεί λίγο αργότερα ότι οι «άγνωστοι» δεν ήταν άλλοι από στρατιώτες ντυμένοι πολιτικά.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συνέλευσης της «Οαχάκα», Φλορεντίνο Λόπες είπε ότι ο άνδρας δέχτηκε τρεις σφαίρες από αγνώστους που κινούνταν με ένα αυτοκίνητο, ενώ έφευγε από μια συνάντηση του ΑΡΡΟ στην Ελ Πόσο στη συνοικία Χαρντίν. Πάντως, μια στρατιωτική επέμβαση στην Οαχάκα, που τελεί υπό εξέγερση εδώ και πέντε μήνες, είναι πάντα πιθανή (αφού πανίσχυρη δύναμη των 20.000 μελών των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν περικυκλώσει την πόλη) παρ' όλο που ο εκπρόσωπος της προεδρίας του Μεξικού απέρριψε την εκδοχή επέμβασης και καταστολής της εξέγερσης.

Την ίδια στιγμή, ο Αλφόνσο Σεπέδα, εκπρόσωπος της Εθνικής Διδασκαλικής Ενωσης, έδωσε εκβιαστικό τελεσίγραφο στους περίπου 80.000 απεργούς δασκάλους της Οαχάκα, καλώντας να συμβιβαστούν με τη μεσοβέζικη συμφωνία που τους προσφέρει η κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι η Γερουσία αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημα των εξεγερμένων για απομάκρυνση του αντιδραστικού κυβερνήτη Ρουίς Ουλίσες, αλλά υποσχέθηκε κάποια κονδύλια για τη βελτίωση των υποδομών εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ