Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Και το 2007 «διαπραγματευτής» ο Αχτισαάρι...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Ως τον Ιούνιο του 2007 πήρε χτες παράταση η «θητεία» του Μάρτι Αχτισαάρι στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για τον καθορισμό του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο. Ωστόσο, με τη δημοσιοποίηση της είδησης η εκπρόσωπος του Αχτισαάρι έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί παράτασης και της διαδικασίας καθορισμού του καθεστώτος του προτεκτοράτου, λέγοντας πως αυτό αποφασίστηκε μόνο για «διαδικαστικούς λόγους»... Ετσι επέμενε πως το χρονοδιάγραμμα «εκπνέει» τέλος του τρέχοντος έτους.

Παράλληλα, ο Σέρβος πρωθυπουργός Β. Κοστούνιτσα χαρακτήρισε «καθαρή αποτυχία» την έως τώρα μεσολάβηση του Αχτισαάρι στις συνομιλίες για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, απορρίπτοντας παράλληλα τα σχέδια για περάτωση των συνομιλιών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στη Βιέννη ως το τέλος του 2006. Επανέλαβε δε πως η όποια λύση για το «πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να είναι συμφωνημένη και όχι επιβεβλημένη»....

Ζήτησε επιπλέον απ' το σερβικό λαό να ψηφίσει μαζικά στο δημοψήφισμα της 28ης-29ης Οκτώβρη για το νέο Σύνταγμα της χώρας, όπου το Κοσσυφοπέδιο αναφέρεται ως «αναπόσπαστο τμήμα» της Σερβίας. «Χρειαζόμαστε βιώσιμη λύση για το Κοσσυφοπέδιο και σταθερότητα στην περιοχή χωρίς επαναχάραξη των συνόρων» κατέληξε ο Κοστούνιτσα.

  • Τον ελαφρύ τραυματισμό 20 ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές προκάλεσε η πυρκαγιά που σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα για άγνωστους λόγους σε στρατιωτική βάση της πόλης Πάρατσιν στην Κεντρική Σερβία, όπου ήταν αποθηκευμένοι 3,5 μετρικοί τόνοι πυρομαχικών και όπλων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ