ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μοναστήρι διεκδικεί νησί!

Το ότι οι σχέσεις κράτους - εκκλησίας στην Ελλάδα θυμίζουν Μεσαίωνα δεν είναι είδηση. Από αυτό, όμως, μέχρι το - ενθαρρημένο από την ανοχή της πολιτείας - θράσος της εκκλησίας να διεκδικεί ακόμη και νησιά, η απόσταση (νομική, ηθική, πολιτική) είναι πολύ μεγάλη.

Με αφορμή την αίτηση, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Ορους για επισκευές στο μοναστήρι της Θεοτόκου και σε κτίσματα του κάμπου του Αγίου Πέτρου στο νησάκι της Κυρα-Παναγιάς των Βορείων Σποράδων, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο βρέθηκε προχτές στη δύσκολη θέση να προσπαθεί να «διαλευκάνει» το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο νησί!

Το... «κυριαρχικό» καθεστώς στο νησάκι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή της Μονής Μεγίστης Λαύρας ενάντια στον, αναγκαίο, καθορισμό Α΄ Ζώνης Προστασίας (αδόμητη) από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Αναγκαίο, διότι στην Κυρα-Παναγιά αποκαλύφθηκαν ίχνη νεολιθικών οικισμών, ενώ κατοικήθηκε συνεχώς μέχρι την κλασική εποχή και υπάρχουν υπολείμματα αρχαίας πόλης. Και, βέβαια, η βυζαντινή παρουσία έπεται, με την ανέγερση μοναστηριού τον 12ο αιώνα.

Σ' αυτόν τον πλούσιο ιστορικά τόπο, η Μονή θέλει, ούτε λίγο ούτε πολύ, να κατασκευάσει δρόμους, δεξαμενές πυρόσβεσης, ακόμη και... «λιμενικές διευκολύνσεις», δηλαδή λιμάνι! Το θράσος των «κυβερνώντων» τη Μονή είναι τέτοιο, που προσέφυγαν στο ΣτΕ και κατά του ΠΔ του 1992 για ίδρυση Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου στις Βόρειες Σποράδες, μεταξύ αυτών και της Κυρα-Παναγιάς. Η κήρυξη προέκυψε από το γεγονός ότι αυτό το νησιωτικό σύμπλεγμα αποτελεί σημαντικό σημείο αναπαραγωγής πολλών και σημαντικών ειδών πτηνών.

Το ΣτΕ απέρριψε (1995) εκείνη την προσφυγή για εξαίρεση του νησιού από το ΠΔ, όχι μόνο γιατί το μοναστήρι δεν κατέθεσε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι το νησί ήταν δικό του, αλλά και γιατί το δικαστήριο εκτίμησε ότι δεν προκύπτει κανένας δεσμός της Μεγίστης Λαύρας, με τη νησίδα Κυρα-Παναγιά.

Τελικά το ΚΑΣ ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος, μέχρι να δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ στη νέα προσφυγή του μοναστηριού για τη Ζώνη Α', αλλά και μέχρι «να διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς»! Δηλαδή, υπάρχει πιθανότητα να είναι το νησί «ιδιοκτησία» της Μονής; Επιτέλους, πότε θα τολμήσουν οι κυβερνήσεις να υπερασπιστούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη δημόσια γη;

Αρχίζει το 31ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Η αφίσα της έκθεσης
Η αφίσα της έκθεσης
Με το σύνθημα, «Σχολικές βιβλιοθήκες: ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να στηρίξουμε» αρχίζει αύριο το 31ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως (διάρκεια έως τις 29/9).

Η μεγάλη, ετήσια βιβλιογιορτή, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, θα μετατρέψει το Πεδίον του Αρεως σε τεράστιο βιβλιοπωλείο (έκτασης 2.500 τ.μ.), με 255 περίπτερα που θα στεγάσουν πάνω από 300 εκδότες, οι οποίοι προτείνουν στο αναγνωστικό κοινό πλέον των 45.000 τίτλων.

Το υπαίθριο θέατρο «Αλίκη» θα στεγάσει μέρος των παράλληλων εκδηλώσεων, που θα είναι μουσικές. Από 23-25/9, η «Αθηναϊκή Φιλαρμονία», η «Big band» και το «Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής» του Δήμου Αθηναίων θα προσφέρουν δωρεάν μελωδικά «ταξίδια», με κλασική και ελληνική μουσική και παραδοσιακή μουσική άλλων χωρών.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα συμμετέχει με το «Βιβλιοκαφέ», το χώρο που εγκαινίασε πέρυσι. Εκεί θα διεξαχθούν συζητήσεις για τις σχολικές βιβλιοθήκες, θα γίνουν παρουσιάσεις βιβλίων και θα υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης στους βιβλιοφιλικούς ηλεκτρονικούς κόμβους, μέσω του διαδικτύου. Η αφίσα της έκθεσης φιλοτεχνήθηκε από τον ζωγράφο Παύλο.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 6.00-10.30 μ.μ. (Παρασκευή και Σάββατο έως τις 11.00 μ.μ.). Επιπλέον, τις Κυριακές θα λειτουργεί 10.00 π.μ.-2.00 μ.μ. και 6.00-10.30 μ.μ.

Συμπόσιο για τη Νικόπολη

Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα στη Νικόπολη θα παρουσιαστούν στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο για τη Νικόπολη, το οποίο πραγματοποιείται από χτες και θα ολοκληρωθεί στις 15/9, στην Πρέβεζα, οργανωμένο από την ΙΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Ιδρυμα Ακτία Νικόπολις.

Συμμετέχουν δεκάδες επιστήμονες από Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Γαλλία, Αγγλία και ΗΠΑ. Το πρώτο διεθνές συμπόσιο πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβρη του 1984 και από τότε μέχρι σήμερα προέκυψε πλήθος νέων στοιχείων από την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα.

Η Νικόπολη ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό μετά τη νίκη του στη ναυμαχία του Ακτίου (31 π.Χ.) και την οριστική επικράτησή του επί των αντιπάλων του, Μάρκου Αντώνιου και Κλεοπάτρας της Αιγύπτου. Η ίδρυση μιας πόλης μόνο και μόνο για να τιμηθεί μια σημαντική νίκη είναι μια πρόφαση, που ίσως να ικανοποιούσε τα αισθήματα των πληβείων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, αλλά όχι τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα. Με την ίδρυση της Νικόπολης, οι Ρωμαίοι θα έλεγχαν τη βορειοδυτική Ελλάδα, αλλά θα έδιναν και μια -απαραίτητη γι' αυτούς- οικονομική ενίσχυση στην περιοχή, η οποία είχε σχεδόν ερημώσει από τους αλλεπάλληλους πολέμους. Ετσι, για δέκα αιώνες, η Νικόπολη αναδείχτηκε στο σημαντικότερο αστικό κέντρο της βορειoδυτικής Ελλάδας.

Πρόταση της «Διάβασης»

Τρεις κινηματογραφικές βραδιές διοργανώνει αύριο, στις 20 και 27/9 το Πολιτιστικό Στέκι της «Διάβασης» (Σταυροπούλου 15, πλατεία Αμερικής). Οπως γράφουν τα ίδια τα παιδιά, «θελήσαμε να μοιραστούμε τη δροσερή αυλή της Βραδινής Κοινότητας και να παρακολουθήσουμε μαζί με ανθρώπους της γειτονιάς μας και της πόλης μας ταινίες γνωστών σκηνοθετών».

Αύριο θα προβληθεί η ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα, «Απ' το χιόνι», στις 20/9 η ταινία «Λευτέρης Δημακόπουλος» του Περικλή Χούργογλου και στις 27/9, η ταινία του Παντελή Βούλγαρη, «Ολα είναι δρόμος».

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί γι' αυτή την εκδήλωση - εκτός βέβαια από τις εξαιρετικές ταινίες που επιλέχθηκαν - είναι η αντίληψη για τον πολιτισμό που προτείνουν τα παιδιά της κοινότητας. Αντίληψη που περικλείεται στις λέξεις «μοιραστούμε» και «μαζί». Δηλαδή, το ακριβώς αντίθετο από τον πολιτισμό των κάθε λογής «μεγάρων»...

Μειοψηφία η ελληνική μουσική

Η θεματολογία του μεγαλεπήβολου και του υπερεθνικού, ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού, στα θέματα της μουσικής και γενικότερα της τέχνης.

Αν ξεφυλλίσει κάποιος προσεκτικά, το πρόγραμμα, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην καλλιτεχνική περίοδο 2001 - 2002, θα διαπιστώσει ότι, το ελληνικό έργο μειοψηφεί, έναντι του ξένου.

Από τα είκοσι δύο έργα, στις σκηνές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (πολλά από αυτά έχουν ήδη παιχτεί) μόνο τέσσερα είναι ελληνικά!!! Η εκπροσώπηση του ελληνικού λυρικού έργου και των δημιουργών του είναι μηδαμινή. Αντιθέτως τα ιταλικά λυρικά έργα είναι τα περισσότερα. Οκτώ ιταλικές όπερες!!! Από το εξωτερικό, αντίθετα έρχονται αισιόδοξα μηνύματα.

Η BIS (σουηδική εταιρία) έχει εκδώσει επτά δίσκους με έργα του Νίκου Σκαλκώτα, ενώ από την «Πολιτιστική Ολυμπιάδα» και τις μουσικές μας σκηνές, μόνο το ελληνικό έργο δε στηρίζεται.


Γιώργος ΜΗΝΑΣ

Από 19 έως 21 του Σεπτέμβρη, στη Ρόδο, θα πραγματοποιηθεί το «2ο Διεθνές Συνέδριο για τον Πολιτισμό και την Ειρήνη» με θέμα: «Η εκπαίδευση του πνεύματος σ' έναν πολιτισμό ειρήνης. Ο καθοριστικός ρόλος της γυναίκας. Η σημασία της τέχνης σ' αυτήν την εκπαίδευση». Το συνέδριο πλαισιώνεται με έκθεση 51 γυναικών ζωγράφων από 21 ισλαμικές χώρες, η οποία θα περιοδεύσει στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και στην Αμερική και την Ασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ