ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 24
Αντίθετοι πανεπιστημιακοί, δασολόγοι και νομικοί

Συμπεράσματα επιστημονικής συνάντησης, που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Δασολογίας και ο Τομέας Δημοσίου Δικαίου του ΑΠΘ

Την αντίθεσή τους στις προωθούμενες αλλαγές των άρθρων του Συντάγματος, που αφορούν στην προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκφράζουν καθηγητές Πανεπιστημίου και μάλιστα κατεξοχήν αρμόδιοι για το θέμα. Οπως προκύπτει από την επιστημονική συνάντηση που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή καθηγητών του Τμήματος Δασολογίας και του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του ΑΠΘ, η προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, έτσι όπως διατυπώθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την αναθεώρηση, οδηγεί τελικά σε αποδυνάμωση της συνταγματικής προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος για τους ακόλουθους λόγους:

  • Αναθέτει στο νόμο, δηλαδή στη βούληση της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας, την εξουσία να ορίζει κάθε φορά την έννοια του δάσους και των δασικών εκτάσεων. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις χάνουν με την προτεινόμενη ρύθμιση την πάγια προστασία, που είχαν αποκτήσει μέχρι τώρα, και αποχαρακτηρίζονται συνταγματικά. Μια μακραίωνη νομοθετική πρακτική, που συνέπλεε με τον επιστημονικό ορισμό του δάσους, διακόπτεται βίαια και υποθηκεύεται η μελλοντική διαλεκτική τους πορεία.
  • Με την προσθήκη της παραγράφου 3 στο άρθρο 24, ο προορισμός των δασών μπορεί να αλλοιώνεται ή να μεταβάλλεται με την καθιέρωση άλλων χρήσεων, κυρίως οικιστικών, και την εφαρμογή χωροταξικών ή πολεμικών σχεδιασμών.
  • Με τον ρητό συνταγματικό αποκλεισμό στην ίδια παράγραφο «των τεχνικών επιλογών και σταθμίσεων» της διοίκησης και του νομοθέτη από τον δικαστικό έλεγχο, κυρίως όμως με την προτεινόμενη στο άρθρο 90 παράγραφο 1 αφαίρεση της ακυρωτικής αρμοδιότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η δικαιοκρατική προστασία του περιβάλλοντος απέναντι στον νομοθέτη και στη διοίκηση πλήττεται καθοριστικά.

Σχετικά με την ισχύουσα συνταγματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικότερα των δασών και των δασικών εκτάσεων, παρατηρείται ότι, έτσι όπως εξειδικεύτηκε από τη νομοθεσία και εφαρμόστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, υπήρξε, συνολικά κρινόμενη, θετική. «Θα μπορούσε, τονίζεται, να χαρακτηριστεί ακόμη και ευεργετική, αν τα αρμόδια όργανα είχαν εφαρμόσει με συνέπεια και σύνεση τις συνταγματικές εξαγγελίες. Η σημερινή επιδείνωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με την "οικοπεδοποίηση" και καταπάτηση δασικών εκτάσεων δεν οφείλεται πάντως σε ανεπάρκειες ή ελλείψεις, όπως λέγεται, του άρθρου 24, αλλά στη μη έγκαιρη και προγραμματισμένη εφαρμογή σχεδίων ορθολογικής οικιστικής ανάπτυξης, στην απουσία δασολογίου και κτηματολογίου και γενικά στη μη ταξινόμηση των χρήσεων γης. Πραγματικά οικιστικά προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί από αδράνειες και παραλείψεις των αρχών, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από το νομοθέτη χωρίς να υποθηκευτεί για το μέλλον η συνταγματική προστασία του περιβάλλοντος».

Τέλος, στα συμπεράσματα της επιστημονικής συνάντησης του Τμήματος Δασολογίας και του Τομέα Δημοσίου Δικαίου του Νομικού Τμήματος του ΑΠΘ επισημαίνεται ότι η αναθεώρηση του άρθρου 24 θα είχε νόημα να γίνει μόνον για να διευρύνει ή για να εντείνει και όχι για να σχετικοποιήσει ή να ελαττώσει την υπάρχουσα συνταγματική προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. «Ετσι, θα μπορούσε, π.χ., η συνταγματική προστασία των δημοσίων δασών να επεκταθεί και στα ιδιωτικά δάση ή ακόμη να προβλεφτεί ρητά η βιώσιμη ή αειφόρος ανάπτυξη ή το δικαίωμα συμμετοχής των πολιτών και των ενώσεών τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που θίγουν το περιβάλλον», σημειώνεται.

Η φτώχεια δε γνωρίζει σύνορα

Αυτή η γωνιά είναι ό,τι έχουν και δεν έχουν. Αυτά τα στρώματα, μια παλιά πολυθρόνα κι ένα τραπέζι που ακόμη δεν είχε γίνει καυσόξυλα να τους ζεστάνει, όλη η περιουσία τους. Ούτε 15 χρόνων τα τέσσερα παιδιά της φωτογραφίας, γνωρίζουν ήδη πως αυτός ο κόσμος μόνο αγγελικά πλασμένος δεν είναι. Τη γωνιά τους, όπως μας είπαν «γείτονες», δεν την αφήνουν ποτέ. Εκεί κοιμούνται, εκεί ξυπνούν, εκεί ζητιανεύουν, εκεί μοιράζονται την όποια τροφή τους. Εδώ κι έναν χρόνο καταδικασμένα στην εξαθλίωση, με την πιο απάνθρωπη μορφή της. Κι όμως ακόμα και σ' αυτές τις ψυχές η ευαισθησία περισσεύει. Μια κουβέρτα όλη κι όλη, χαρίστηκε «παμψηφεί» στο πέμπτο μέλος της παρέας: Στο σκύλο που κοιμάται αμέριμνα...

Πρωί της 15ης Δεκέμβρη του 2000, μόλις λίγα μέτρα πίσω από κεντρική λεωφόρο της Κωνσταντινούπολης. Γιατί η φτώχεια, καθώς ξέρουμε, μόνο σύνορα και ηλικίες δε γνωρίζει...

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι

Αυτό το παμπάλαιο, διαχρονικό και ιστορικό σύνθημα (εμπλουτισμένο και με τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Ενωσης) με την άμεση επικαιρότητά του, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την πλήρη δικαίωσή του.

Ενα σύνθημα που γεννήθηκε μέσα απ' τη φρίκη των κτηνωδών επεμβάσεων των Αμερικανών ενάντια στα συμφέροντα των λαών.

Κι από πού να πρωταρχίσουμε. Πρώτα και καλύτερα από την ίδια μας τη χώρα, στην εποχή του «Ιδού ο στρατός σας», και των «Νέων Παρθενώνων». Την εποχή που η έκφραση της αντίθετης άποψης και ιδεολογίας έπεφτε γαζωμένη από το εκτελεστικό απόσπασμα. Την εποχή που οι λακέδες της δουλοπρέπειας και της εξάρτησης στήνανε το άγαλμα του Τρούμαν. Την εποχή του εμφύλιου που τ' αλλόφρονα παλικάρια της Μακρονήσου κατάπιναν κουταλάκια για ν' απαλλαγούν από το μαρτύριο των βασανιστηρίων.

Το σύνθημα που βρήκε την αποθέωσή του στο αιματοβαμμένο Πολυτεχνείο και στις μεγαλειώδεις πορείες του. Τότε που άπλωνε η οργή και σκορπούσε στις γειτονιές της Αθήνας. Προκαλούσε ρίγη ανατριχίλας κι έκανε τα τσιράκια ν' αναρωτιούνται τι είναι αυτό που τάχα προκαλεί τον αντιαμερικανισμό. Δεν καταλάβαιναν.

Και ποιους λαούς να πρωτοθυμηθούμε μέσα από την πίκρα και τ' ανάθεμα; Τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι; Την Κούβα; Το Ελ Σαλβαντόρ; Τη Γρενάδα; Τον Παναμά; Την Κορέα; Το Βιετνάμ; (Εκεί πήραν τα βρεμένα τους και φύγαν), το Λίβανο; Τη Λιβύη; Την Παλαιστίνη; Το Ιράκ; Τη Βοσνία και τελευταία τη Γιουγκοσλαβία και το Κόσσοβο; Οι λαοί όλων αυτών των χωρών δέχτηκαν τα φαρμακερά βόλια της καταστροφής.

Κανένα άλλοθι για τους δολοφόνους από τα λαϊκά δικαστήρια του κόσμου. Κανένα άλλοθι για τους προσκυνημένους, τους συμβιβασμένους, τους ευχαριστούντες. Κανένα άλλοθι για τους διαστρεβλωτές και παραπληροφορητές, γι' αυτούς της απέναντι όχθης που ήξεραν και δεν μιλούσαν, που ήξεραν και σώπαιναν μη χάσουν τις καρέκλες τους. Τ' ανάθεμα των λαών θα πέσει πάνω τους όταν τα φέρετρα των αθώων πολιτών και στρατιωτών, των αθώων φοιτητών κι ανίδεων κατοίκων οδηγηθούν στους τάφους.

Μόνο το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, η ΕΕΔΥΕ και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, πλαισιωμένοι από εργατικά σωματεία, καλλιτεχνικούς και πνευματικούς φορείς γέμιζαν τις πλατείες κι έστηναν εικονικά δικαστήρια, ενώ κάποιοι καλοπληρωμένοι κονδυλοφόροι λοιδορούσαν και κορόιδευαν. Μόνο το ΚΚΕ κι οι φίλοι του αγωνίζονταν να ενημερώσουν και ν' αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα που κατέφθανε. Οταν από το Λιτόχωρο, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Αγχίαλο περνούσαν τα στίφη της «ειρήνης» και των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τώρα, ο χρυσοποίκιλτος δεσπότης «κατακεραυνώνει» από άμβωνος τους φταίχτες και τους εγκληματίες. Πού ήταν τότε; Οταν ακόμα ήταν η αρχή; Αντί να ξεσηκώσει το ποίμνιό του μ' ένα και μοναδικό σύνθημα «Κανένας Ελληνας φαντάρος, στη Γιουγκοσλαβία, τη Βοσνία, το Κόσσοβο», εκείνος ξεσήκωνε τον κόσμο - μεταφέροντας και τη σημαία της επανάστασης του '21 - για κάτι τριτεύον, την εγγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Αυτό και μόνο αυτό τον ενδιέφερε. Υποκριτές Γραμματείς και Φαρισαίοι!

Ο σπόρος έπεσε. Ο γενικός ξεσηκωμός, η λαϊκή συσπείρωση και δράση για την καταδίκη των ΝΑΤΟικών δολοφόνων είναι γεγονός. Ενωμένοι σ' ένα αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό Μέτωπο θα προχωρήσουμε.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ