ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ενίσχυση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση

Αναστάτωση προκάλεσε στους γονείς των μαθητών η είδηση πως στα σχολεία της Μόσχας θα μειωθούν τα δωρεάν βασικά μαθήματα, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο 83, που εγκρίθηκε το Μάρτιο του 2010 και άλλαξε τη χρηματοδότηση όλων των κρατικών ιδρυμάτων.

Η μεγάλη ανησυχία των γονιών στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία αφορά στο κόστος αυτής της «μετάβασης», από το υπάρχον μοντέλο της εκπαίδευσης (που διατηρούσε ορισμένες κατακτήσεις από το σοβιετικό σύστημα της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας), στο νέο μοντέλο εκπαίδευσης, που επιβάλλει την επί πληρωμή Μέση Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», σε σχολείο της Μόσχας ήδη ανακοίνωσαν στους γονείς πως από τη νέα σχολική χρονιά (δηλαδή από την 1η Σεπτέμβρη του 2011) θα εφαρμόζονται τα καινούρια «στάνταρ», που προϋποθέτουν τη δωρεάν διδασκαλία των μαθημάτων της ρωσικής γλώσσας και των μαθηματικών μόνο από δυο ώρες την εβδομάδα, καθώς κι από μια ώρα το μάθημα της λογοτεχνίας. Ολα τα υπόλοιπα μαθήματα θα γίνονται επί πληρωμή, και οι γονείς θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους πια μαθήματα θα διδάσκονται επιπλέον τα παιδιά τους!

Ο νόμος, που ανοίγει το «παράθυρο» της παραπέρα εμπορευματοποίησης της Παιδείας στη Ρωσία, έχει εγκριθεί στο όνομα της «αυτοτέλειας» των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, και όπως είναι φυσικό αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.


Ι.Π.


ΑΪΤΗ
Κλιμάκωση πιέσεων και απειλών

Από διαδήλωση που έγινε μέσα στη βδομάδα ενάντια στην κυβέρνηση, όπου εμφανίστηκαν και πορτρέτα του ανατραπέντα προέδρου Αριστίντ
Από διαδήλωση που έγινε μέσα στη βδομάδα ενάντια στην κυβέρνηση, όπου εμφανίστηκαν και πορτρέτα του ανατραπέντα προέδρου Αριστίντ
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Στις 20 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, καθώς η προσωρινή και διορισμένη Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (CEP) συνεμορφώθη πλήρως με τας υποδείξεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ανατρέποντας τα αποτελέσματα που η ίδια είχε ανακοινώσει, δημοσιοποίησε άλλα ως τελικά, όπου οι δύο επικρατέστεροι του πρώτου γύρου των εκλογών - παρωδία δεν είναι άλλοι από την πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανιγκάτ και τον Μισέλ Μαρτελί, τραγουδιστή και αγαπημένο παιδί των παραστρατιωτικών και της ολιγαρχίας που εδράζει στο Πετιόνβιλ.

Για αυτήν την εξέλιξη αφόρητες ήταν οι πιέσεις και οι απειλές, από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία κατά κύριο λόγο, που δε διατυπώθηκαν μόνο λεκτικά, αλλά και πρακτικά. Στις ΗΠΑ άρχισαν εκ νέου οι απελάσεις Αϊτινών προσφύγων, ανακάλεσαν τη βίζα σε 12 αξιωματούχους -νυν και πρώην-, ενώ η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον απείλησε εμμέσως και με τη διακοπή οποιαδήποτε «βοήθειας».

Το αποτέλεσμα για τη μετάβαση στο δεύτερο γύρο ήταν προϊόν πιέσεων των πρέσβεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βραζιλίας, της Ισπανίας και της ΕΕ, από κοινού με τον επικεφαλής της κατοχικής δύναμης του ΟΗΕ (Minustah), Εντμοντ Μουλέτ, με βάση τη λεγόμενη έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAΚ). Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποτελείτο από 7 ειδικούς οι 6 εκ των οποίων ήταν από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία, που βεβαίως δεν ανήκει στην αμερικανική ήπειρο. Οι τρεις αυτές χώρες ήταν και οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ανατροπή και εκδίωξη του Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ και της εισβολής στις 28 Φλεβάρη του 2004.

Την περασμένη βδομάδα ΗΠΑ και Γαλλία άρχισαν ένα νέο γύρο πιέσεων και απειλών με αφορμή την έκδοση διπλωματικών εγγράφων και διαβατηρίου για τον πρώην πρόεδρο Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή από τη Νότια Αφρική, όπου βρίσκεται εξόριστος από την ημέρα της ανατροπής του.

Η επιστροφή Αριστίντ συνιστά «μη θεμιτή αναστάτωση» τη στιγμή που ο «λαός της Αϊτής πρέπει να επικεντρωθεί στην εκλογή νέου προέδρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Τζ. Κρόουλεϊ. Το όλο κλίμα επισφραγίζει και μια άλλη εξέλιξη: η αποκάλυψη διπλωματικού εγγράφου που δημοσιοποίησε το «Wikileaks», ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαμηνύσει στην κυβέρνηση του προέδρου Ρενέ Πρεβάλ να αποτρέψει οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιστροφής του Αριστίντ, δηλαδή την έκδοση διαβατηρίου, και να επιβληθεί ο αποκλεισμός του κόμματος του Αριστίντ «Fanmi Lavalas» από την εκλογική διαδικασία. Το κόμμα αυτό είναι εκείνο που στην πραγματικότητα έχει τη μεγαλύτερη απήχηση στο λαό.

Και η Γαλλία κινείται στην ίδια γραμμή, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρντ Βαλερό, να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του «θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και κυρίως τη σταθερότητα και την "κοινωνική ειρήνη" στην Αϊτή».

Την ίδια στιγμή έσπρωξαν προς την επιστροφή του στη χώρα τον πρώην δικτάτορα Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ.

Αποκαλυπτική είναι και η δήλωση του πρώην ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Βραζιλιάνου ακαδημαϊκού Ρικάρντο Σεϊντέφους, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση πριν από ένα μήνα, καθώς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετική εφημερίδα απλά δήλωσε τα αυτονόητα, ότι για την κατάσταση στην Αϊτή φταίνε οι επεμβάσεις και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενώ χαρακτήρισε τον στρατό του ΟΗΕ κατοχικό. Είχε πει: «Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ομάδας του Πυρήνα (των δωρητών χωρών, του ΟΗΕ και του ΟΑΚ) μερικοί εκπρόσωποι διατύπωσαν τη φρικτή πρόταση ότι ο Πρεβάλ πρέπει να φύγει από τη χώρα και θα πρέπει να προβλέψουμε και ένα αεροσκάφος γι' αυτό. Το άκουσα και σοκαρίστηκα».

Ολες αυτές οι πιέσεις συμβαίνουν σε μια περίοδο που ο βασανισμένος ο λαός της χώρας ζει κατά χιλιάδες σε παραπήγματα, απότοκο από τον περσινό καταστροφικό σεισμό, και πεθαίνει από την επιδημία χολέρας (με πάνω από 4.300 νεκρούς), και αντανακλούν τις ανησυχίες των ιμπεριαλιστών για τις αντιδράσεις του λαού σε περίπτωση επιστροφής του Αριστίντ στη χώρα.


X.M.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ