Κυριακή 13 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ενίσχυση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση

Αναστάτωση προκάλεσε στους γονείς των μαθητών η είδηση πως στα σχολεία της Μόσχας θα μειωθούν τα δωρεάν βασικά μαθήματα, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο 83, που εγκρίθηκε το Μάρτιο του 2010 και άλλαξε τη χρηματοδότηση όλων των κρατικών ιδρυμάτων.

Η μεγάλη ανησυχία των γονιών στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία αφορά στο κόστος αυτής της «μετάβασης», από το υπάρχον μοντέλο της εκπαίδευσης (που διατηρούσε ορισμένες κατακτήσεις από το σοβιετικό σύστημα της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας), στο νέο μοντέλο εκπαίδευσης, που επιβάλλει την επί πληρωμή Μέση Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», σε σχολείο της Μόσχας ήδη ανακοίνωσαν στους γονείς πως από τη νέα σχολική χρονιά (δηλαδή από την 1η Σεπτέμβρη του 2011) θα εφαρμόζονται τα καινούρια «στάνταρ», που προϋποθέτουν τη δωρεάν διδασκαλία των μαθημάτων της ρωσικής γλώσσας και των μαθηματικών μόνο από δυο ώρες την εβδομάδα, καθώς κι από μια ώρα το μάθημα της λογοτεχνίας. Ολα τα υπόλοιπα μαθήματα θα γίνονται επί πληρωμή, και οι γονείς θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους πια μαθήματα θα διδάσκονται επιπλέον τα παιδιά τους!

Ο νόμος, που ανοίγει το «παράθυρο» της παραπέρα εμπορευματοποίησης της Παιδείας στη Ρωσία, έχει εγκριθεί στο όνομα της «αυτοτέλειας» των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, και όπως είναι φυσικό αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ