Κυριακή 13 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Ολη η υποκρισία στο προσκήνιο

Σύσσωμες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αμέσως μετά την παραίτηση Μουμπάρακ το απόγευμα της Παρασκευής έσπευσαν να εμφανιστούν ως οι θεματοφύλακες της «ελευθερίας και της απελευθέρωσης στην Αίγυπτο». Εγιναν ...υποστηρικτές των «δίκαιων του λαού», του ίδιου λαού που για δεκαετίες συνέβαλαν στη στυγνή εκμετάλλευσή του, στηρίζοντας καθεστώτα όπως του Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, του Μπεν Αλί στην Τυνησία, όπου το ...καπιταλιστικό θαύμα και ο ...παράδεισος των επενδυτών και της δράσης των πολυεθνικών σήμαινε εξαθλίωση, φτώχεια και ανεργία για τους λαούς. Από το «σοσιαλιστή» Γ. Παπανδρέου, πρόεδρο της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» όπου συνεστιάζονταν σε αυτή με τους δικτάτορες της Αιγύπτου και της Τυνησίας, την «ευαίσθητη» στα ανθρώπινα δικαιώματα ΕΕ, την Μέρκελ και τον νομπελίστα της ...ειρήνης Ομπάμα, όλοι έσταζαν «μέλι» για τα «δικαιώματα του λαού» και τη «δημοκρατία που ανατέλλει στην Αίγυπτο» με το στρατό στην εξουσία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τη γνωστή υποκριτική ικανότητα και ρητορεία του και με το βλέμμα στραμμένο όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, εμφανίστηκε υπερασπιστής του αγώνα του αιγυπτιακού λαού.

«Ο αιγυπτιακός λαός ήταν σαφής ότι τίποτα λιγότερο από μία γνήσια δημοκρατία δεν ήταν αποδεκτό», τόνισε ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι λέξεις «γνήσια δημοκρατία» και «ειρήνη» επαναλαμβανόντουσαν διαρκώς, δίνοντας το στίγμα και συνάμα το μήνυμα για το οποίο επίσης επιστρατεύθηκαν το τοίχος του Βερολίνου, ο αγώνας του Μαχάτμα Γκάντι αλλά και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ζήτησε από το στρατό να εγγυηθεί μία γνήσια μετάβαση στη «δημοκρατία», να εγγυηθεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ότι αυτή η διαδικασία θα είναι μη αναστρέψιμη. «Ελπίζω ότι με την ιδιοφυΐα και την ορμή που έδειξαν στις κινητοποιήσεις οι νέοι της Αιγύπτου, θα φτιάξουν μια ισχυρή δημοκρατική χώρα. Οι Αιγύπτιοι μας ενέπνευσαν με το μη βίαιο αγώνα τους για δικαιοσύνη» δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα, προφανώς γιατί αυτή η «νέα δημοκρατική Αίγυπτος» θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Επόμενο λοιπόν ο Μπαράκ Ομπάμα να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ είναι «εδώ», «για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί ο αιγυπτιακός λαός», χωρίς καμία αιδώ, εμφανιζόμενος ως «αρωγός» του αγώνα του αιγυπτιακού λαού.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, επανέλαβε πολλές φορές την πείρα και τη διάθεση της Ενωσης να «υποστηρίξει και να βοηθήσει» το λαό της Αιγύπτου, τόσο στη διενέργεια δίκαιων και ελεύθερων εκλογών, όσο και στη «μετάβαση στη δημοκρατία».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, πιο πρακτική κάλεσε τους στρατιωτικούς «να αναλάβουν και τις ευθύνες που απορρέουν από τις συμφωνίες της Αιγύπτου με το Ισραήλ», του 1979, οι οποίες όπως τόνισε «θα πρέπει να γίνουν σεβαστές» και με τις οποίες «εγγυάται η ασφάλεια του Ισραήλ».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έσπευσε να πάρει θέση στον «αγώνα δρόμου» που θα γίνει για την επιρροή στη «νέα» κατάσταση και δήλωσε ότι «η υπάρχουσα κυβέρνηση προσεγγίζει τα προβλήματα με υπευθυνότητα και επιλέγει να συμβάλει σε μια εθνική συμφωνία».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στο ίδιο κλίμα έκανε λόγο για «στιγμές απελευθέρωσης» και «μεγάλο βήμα Δημοκρατίας» και «ανάδειξη μιας νέας, ισχυρής και σταθερής Αιγύπτου, που θα αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη την περιοχή. Για τον αραβικό και το μουσουλμανικό κόσμο». Τέτοια υποκρισία! Οταν πίσω από τα ωραία λόγια κρύβεται η ανησυχία και η αγωνία μήπως ο λαϊκός ξεσηκωμός πάρει κατεύθυνση που θα αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων


Δ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ