ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
«Δούρειες» βόμβες

ΜΑΝΙΛΑ. -- Το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων στις Φιλιππίνες τις τελευταίες δύο βδομάδες, με πάνω από 12 νεκρούς, σηματοδοτεί ασφαλώς τη μετατροπή της χώρας για δεύτερη φορά φέτος σε ανοιχτό μέτωπο του, κατά Μπους,«πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Συμπίπτει, πάντως, με ευρύτερες στοχεύσεις, κι αυτές προκύπτουν από την επικέντρωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος στην ασιατική περιφέρεια. Αφορμές, πέρα από τα γεγονότα των τελευταίων 24ώρων στις Φιλιππίνες, υπήρξαν η πολύνεκρη βομβιστική ενέργεια στο Μπαλί της Ινδονησίας, που αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα το έναυσμα σοβαρών εξελίξεων, όσο και οι αποκαλύψεις περί «ύπαρξης προγράμματος κατασκευής οπλικών συστημάτων μαζικής καταστροφής» από πλευράς ΛΔ Κορέας.

Σε ό,τι αφορά στις Φιλιππίνες, όπου η αμερικανική επεμβατική πρακτική δεν ακολούθησε, όπως πολλοί πίστευαν, το μοντέλο της ευρείας στρατιωτικής συμμετοχής, αλλά, σύμφωνα με τις διαταγές του Ντόναλντ Ράμσφελντ, έμεινε στο επίπεδο της «παροχής εκπαίδευσης, συμβουλών και οπλισμού», τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο αρκετά απρόβλεπτο. Οι τελευταίες επιθέσεις, ειδικά αυτή της Παρασκευής με 3 νεκρούς και 23 τραυματίες, παρέμεναν έως χθες βράδυ «ορφανές» και, κατά πηγές προσκείμενες στην Πρόεδρο της χώρας, Γκλόρια Αρόγιο, ενδέχεται να πραγματοποιήθηκαν είτε από την Αμπού Σαγιάφ, μια οργάνωση αμφίβολης ιδεολογικής ταυτότητας (στο παρελθόν κατηγορηθείσα ότι είχε δεσμούς με την CIA, την αλ Κάιντα ή και τις δύο, και πλέον θεωρείται από τους ειδικούς περισσότερο ως «χαλαρή συνομοσπονδία εγκληματικών συμμοριών»), είτε από ανθρώπους που ήρθαν από την Ινδονησία και ανήκουν, ή είναι συμπαθούντες της Τζεμάα αλ Ισλαμίγια, οργάνωσης, στην οποία αποδίδεται η σφαγή του Μπαλί.

Ενώ η εικοτολογία για την πιθανή ταυτότητα των δραστών συνεχίζεται, το ουσιαστικό αποτέλεσμα των ενεργειών είναι πρακτικά το ίδιο: Νέα περιστολή ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, νέα καταστολή εργατικών και φοιτητικών κινητοποιήσεων και νέα αύξηση των μέτρων ασφαλείας - αν και το τελευταίο μοιάζει κάπως οξύμωρο: Ηδη, ο στρατός βρισκόταν στους δρόμους, όταν εξερράγη η βόμβα στη Μανίλα. Ταυτόχρονα, επιχειρείται από μέρος του Τύπου της χώρας να εμφανιστεί ως «δικαιωμένη» η Αρόγιο και το επιτελείο της, κυρίως ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Ρόιλο Γκόμεζ, για την ανοιχτή πρόσκληση που είχαν απευθύνει στις ΗΠΑ να σταθμεύσουν, στην πραγματικότητα, μόνιμα στρατεύματά τους στη χώρα με το πρόσχημα των «ασκήσεων», παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει βάναυσα το Σύνταγμα της χώρας, η οποία αποτέλεσε στις αρχές του αιώνα αμερικανική αποικία και έως πολύ πρόσφατα ήταν αμερικανικό προτεκτοράτο. Παράλληλα, επιχειρείται η συνταύτιση - ανεξαρτήτως ταξικής θέσης - των Φιλιππινέζων με τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας», αφού, όπως το θέτει η Πρόεδρος, «οι τρομοκράτες δεν μπορούν να δρουν για πολύ σε ένα εχθρικό γι' αυτούς περιβάλλον».

Η κυβέρνηση της Αρόγιο, με τη διακοπή των συνομιλιών με τις πιο ισχυρές ένοπλες ισλαμικές ομάδες, όπως το MILF, και τη διπλωματική της «επιτυχία» να εντάξουν οι ΗΠΑ τον Εθνικό Λαϊκό Στρατό του ΚΚ Φιλιππίνων στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζει η Ουάσιγκτον, αποκαλύπτει τα σχέδιά της να αντιμετωπίσει τα σαφή εσωτερικά προβλήματα (οικονομική κρίση, απόσυρση επενδύσεων, εργασιακή αναταραχή και πάει λέγοντας) με το δοκιμασμένο κόλπο της «δημιουργικής καταστροφής», δηλαδή έναν εκτεταμένο πόλεμο. Το αν πράγματι θα κινηθούν σ' αυτήν την κατεύθυνση τα πράγματα μένει να φανεί, όπως επίσης αποτελεί ανοιχτό ερώτημα το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ευρύτερη περιφέρεια, με τη ΛΔ Κορέας, το Πακιστάν, την Κίνα και το Ιράν να εμπλέκονται στο παιγνίδι «βρες τα πυρηνικά», που η κυβέρνηση Μπους αποφάσισε να παίξει, με άλλα πράγματα, μάλλον, κατά νου. Κι αυτά δεν είναι τα μόνα «μέτωπα» στην Ασία που παραμένουν ανοιχτά, ασφαλώς.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ραγδαίες εξελίξεις

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Με ραγδαίο ρυθμό σημειώνονταν οι εξελίξεις στην Ινδονησία, στον απόηχο της βομβιστικής επίθεσης, που κόστισε τη ζωή κάπου 200 τουριστών στο Μπαλί: Η Πρόεδρος, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, έβαλε την Παρασκευή το βράδυ την υπογραφή της σε δύο «επείγοντα διατάγματα», τα οποία, όπως μετέδιδαν ειδησεογραφικά πρακτορεία, «δίνουν στις αρχές ευρύτερες εξουσίες, προκειμένου να διερευνήσουν τις βομβιστικές επιθέσεις», κι ανάμεσα στις ευρύτερες αυτές εξουσίες περιλαμβάνεται η παροχή της δυνατότητας στις αρχές «να προφυλακίζουν υπόπτους για τη διάπραξη τέτοιων πράξεων από τρεις έως επτά ημέρες». Πηγές του ινδονησιακού υπουργείου Δικαιοσύνης έκαναν λόγο για επέκταση της θανατικής ποινής για τους καταδικασθέντες για «τρομοκρατικές» πράξεις - ένας ορισμός που έμεινε ασαφής. Χθες Σάββατο, στο μεταξύ, η ινδονησιακή Αστυνομία προχωρούσε στη σύλληψη του μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, τον οποίο «δυστυχώς» οι αρχές δεν μπορούσαν να ανακρίνουν λόγω της κατάστασης της υγείας του: «Είναι πολύ αδύναμος», δήλωσε ο στρατηγός Αργιάντο Σουτάντι. Την ίδια ώρα, εξακολουθούσε να αναζητείται ο Ομάρ αλ Φαρούκ, άνθρωπος που φέρεται να διέθετε δεσμούς με την αλ Κάιντα και την Τζεμάα Ισλαμίγια και, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού TIME, έχει παραδεχτεί πως σχεδίαζε τη «δολοφονία της Σουκαρνοπούτρι». Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία προειδοποιούσαν για «πιθανές νέες τρομοκρατικές επιθέσεις» στην Ινδονησία τους υπηκόους τους, συνιστώντας τους να φύγουν από τη χώρα. Και, για να ολοκληρωθεί το παζλ, ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, τόνισε πως πρέπει «να ανανεωθούν οι στρατιωτικοί δεσμοί μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τζακάρτας» και εμφανίστηκε περίπου ως απολογητής ενός από τους πιο αιμοσταγείς δικτάτορες της ιστορίας: «Ορισμένοι θα αποδώσουν την επιτυχία των τρομοκρατών στην Ινδονησία στην αποχώρηση του Σουχάρτο και την εξαφάνιση, μαζί μ' αυτόν, των μεθόδων που χρησιμοποιούνταν τότε εναντίον τους», είπε, για να «μαζέψει» κάπως τη δήλωση αυτή στη συνέχεια, με το επιχείρημα ότι ρόλο έπαιξαν περισσότερο «η χρηματοδότηση και οι επιρροές που δέχονται από το εξωτερικό».

Eurokinissi

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στην χειρότερη καμπή του το Κυπριακό

Το Κυπριακό βρίσκεται στην χειρότερη καμπή του, υπογράμμισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στην οποία συμμετείχε από την πλευρά του Κόμματος και ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ.

Ολόκληρη η δήλωση της Αλ. Παπαρήγα έχει ως εξής:

«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται ότι το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερη καμπή του. Κατά τη γνώμη μας, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ ενός σχεδίου, που θα καταργήσει την ενιαία κυριαρχία, θα δημιουργήσει δύο κυριαρχίες, πράγμα που θα δημιουργήσει σοβαρές περιπλοκές όχι μόνο στην περιοχή, αλλά ενδεχομένως και παραπέρα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δυστυχώς, θα το υπογραμμίσω αυτό, η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και με την Κύπρο δε φαίνεται να προσφέρεται σαν αντίδοτο ή σαν μοχλός για την επίλυση του Κυπριακού. Για μας, υπάρχουν αποφάσεις του ΟΗΕ, που πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμοστούν. Οποια παρέκκλιση απ' αυτές τις αποφάσεις θα δημιουργήσει μια νέα όξυνση στην περιοχή και αναμφισβήτητα και στη ζωή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ