ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο ορυκτός του πλούτος στο στόχαστρο πολλών

Κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία ήταν οι «αποκαλύψεις» για τον τεράστιο ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν, ιδιαίτερα σε κοιτάσματα λιθίου, χαλκού, χρυσού, σιδήρου, νιόβιο και κοβάλτιο, που ξεπερνούν σε αξία το ένα τρισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με έρευνες Αμερικανών γεωλόγων, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, τα κοιτάσματα λιθίου του Αφγανιστάν μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτά της Βολιβίας, που διαθέτει το 35% σε παγκόσμιο επίπεδο. Με δεδομένο ότι το λίθιο είναι απαραίτητο συστατικό στις μπαταρίες, με τη χρησιμότητά του να φτάνει μέχρι την κατασκευή όπλων, το Αφγανιστάν αναφέρεται ως η «Σαουδική Αραβία» του μέλλοντος, ωστόσο τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα είναι μάλλον παλιά ιστορία.

Ο ορυκτός πλούτος φαίνεται να είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και να αποτελεί ένα από τα κρυφά κίνητρα του πολέμου, πέρα από τους ενεργειακούς δρόμους. Ωστόσο φαίνεται τώρα να χρησιμοποιείται ως κατά κάποιο τρόπο «αντίδοτο» στην ευρύτερη δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ ιδιαίτερα όσον αφορά τη δαπάνη εξωφρενικών κονδυλίων για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε καιρούς «καπιταλιστικής κρίσης», αλλά και των απωλειών κατοχικών στρατιωτών, που πλέον κάνουν όλο και περισσότερο κόσμο να καταδικάζει τις επιχειρήσεις και να ζητά επιστροφή του στρατού. Κατά βάθος οι «αποκαλύψεις» θέλουν να πείσουν για την χρησιμότητα του πολέμου που θα αποφέρει κέρδη στις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο ορυκτός πλούτος χρησιμοποιείται επίσης και για εσωτερική κατανάλωση, και το δωσίλογο καθεστώς του Χ. Καρζάι υποστήριξε ότι το Αφγανιστάν μπορεί να γίνει μία πολύ πλούσια χώρα και να εξασφαλίσει ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, εάν πετύχει τον τερματισμό των συγκρούσεων και τη σταθερότητα, με την «πάταξη της τρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή στην συγκεκριμένη χώρα παρεμβαίνουν και άλλες ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα, που πραγματοποιεί ήδη επενδύσεις σε αφγανικά ορυχεία, ιδιαίτερα στον χαλκό, ενώ τώρα εκδηλώνει ενδιαφέρον και για τα άλλα μεταλλεύματα. Μερίδιο από την πίτα του Αφγανιστάν, διεκδικούν επίσης η Ρωσία και η Ιαπωνία, που εξέφρασε το ενδιαφέρον της κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του εγκάθετου Αφγανού προέδρου στη χώρα, μέσα στη βδομάδα, επικαλούμενη ότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους δωρητές της χώρας, στο πλευρό της κατοχής. Ετσι οι ανταγωνισμοί για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας αναμένεται όλο και περισσότερο να φουντώσουν.


Α.Φ.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Τροφοδότηση της έντασης με απρόβλεπτες συνέπειες

Νέα στρατιωτικά γυμνάσια ετοιμάζουν τις επόμενες μέρες ΗΠΑ και Νότια Κορέα τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο την ένταση στην περιοχή...
Νέα στρατιωτικά γυμνάσια ετοιμάζουν τις επόμενες μέρες ΗΠΑ και Νότια Κορέα τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο την ένταση στην περιοχή...
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ._ Η άρνηση Σεούλ και Ουάσιγκτον να επιτρέψουν στη ΛΔ Κορέας τη διενέργεια δικής της έρευνας για τα αίτια του ναυαγίου της νοτιοκορεατικής κορβέτας Τσεονάν, η πραγματοποίηση νέων αμερικανο-νοτιοκορεατικών θαλάσσιων γυμνασίων λίγες μέρες μετά την 60ή επέτειο από την εκδήλωση του Πολέμου της Κορέας (25/6/ 50) και η άσκηση ιμπεριαλιστικών ασφυκτικών πιέσεων στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, συντηρούν επικίνδυνα την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο. Πράγμα που διαφάνηκε στις αρχές της βδομάδας με την έκδοση ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου εκφράζεται η «βαθιά ανησυχία» του σώματος για την κατάσταση στη βορειοανατολική Ασία μετά την άτυπη συζήτηση που πραγματοποίησε στο σώμα την περασμένη Δευτέρα.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως στη συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν στοχοποιήθηκε η ΛΔ Κορέας πράγμα που βεβαίως αντανακλά τις αντιπαραθέσεις και τις διαφωνίες εντός του σώματος (κύρια ανάμεσα σε Δύση απ' τη μία πλευρά και Κίνα, Ρωσία απ' την άλλη).

Ωστόσο η απουσία εμπρηστικών χαρακτηρισμών σ' αυτή την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας ουδόλως καθησύχασε τη ΛΔ Κορέας. Ο πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ, Σιν Σον-Χο έσπευσε να σημειώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι στην Κορεατική Χερσόνησο μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος «ανά πάσα στιγμή». «Ο λαός και ο στρατός μας θα απαντήσουν στους επιτιθέμενους με ανηλεή αντίποινα εάν τολμήσουν να μας προκαλέσουν παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας και τις προειδοποιήσεις μας» δήλωνε χαρακτηριστικά την περασμένη Τρίτη, αναμένοντας σκλήρυνση της στάσης Ουάσιγκτον-Σεούλ...

Πράγματι, μία μέρα μετά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ανανέωσε σκληρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ για έναν ακόμη χρόνο. Επιπλέον, την επόμενη μέρα (Πέμπτη) οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ν. Κορέας και ΗΠΑ ανακοίνωναν πως «θα συνεργαστούν ακόμη στενότερα» - και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - προκειμένου να ληφθούν «αντίποινα» κατά της ΛΔ Κορέας.

Η Πιονγιάνγκ, είπαν οι δύο υπουργοί, είναι «πέραν πάσης αμφιβολίας η μοναδική υπαίτιος» για το ναυάγιο του Τσεονάν στα τέλη του περασμένου Μάρτη με αποτέλεσμα το θάνατο 46 Νοτιοκορεατών ναυτικών. Προϊδέασαν έτσι για τη λήψη νέων διπλωματικών, οικονομικών και στρατιωτικών αντιποίνων προκαλώντας τις αντιδράσεις ακόμη και Αμερικανών ειδικών αναλυτών (ανθρώπων του συστήματος...) που επισήμαναν προ ημερών πως η σκλήρυνση της στάσης τους έναντι της ΛΔ Κορέας μόνον θετικά αποτελέσματα δεν πρόκειται να φέρει... Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Συμβούλιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις» (Council on Foreign Relations, CFR) επέκρινε τους «επιθετικούς», όπως ανέφερε, χειρισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα έναντι της Πιονγιάνγκ σημειώνοντας σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε αυτή τη βδομάδα πως η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο δεν πρόκειται να βελτιωθεί δίχως έναν «στρατηγικό διάλογο» ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο και δίχως επίλυση των ζητημάτων της περιοχής στο πλαίσιο περιφερειακού διαλόγου...


Δεσπ. ΟΡΦ.

ΠΟΛΩΝΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με κυρίαρχο στοιχείο τον αντικομμουνισμό

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Πρόωρες προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Πολωνία, δύο μήνες μετά το θάνατο του Προέδρου Λεχ Καζίνσκι σε αεροπορικό δυστύχημα μαζί με άλλους 95 ανθρώπους. Το αεροσκάφος κατευθυνόταν στη δυτική Ρωσία για να πάρουν μέρος σε ειδική τελετή για τα υποτιθέμενο έγκλημα της ΕΣΣΔ στο δάσος του Κατίν.

Από τους συνολικά 10 υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις 100.000 υπογραφές για να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, δύο είναι οι επικρατέστεροι, των οποίων όμως η εκλογή δε θα σηματοδοτήσει τίποτα θετικό για τον πολωνικό λαό.

Πρόκειται για τον δίδυμο αδερφό του Λεχ Καζίνσκι και επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη, Γιαροσλάβ. Ο τελευταίος - που συγκεντρώνει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις περίπου το 29% των προτιμήσεων - είναι γνωστός αντικομμουνιστής και πρωτεργάτης του συνδικάτου «Αλληλεγγύη», που πρωτοστάτησε στην ανατροπή του σοσιαλισμού στη χώρα και δεν κρύβει την στήριξή του στους διεξαγόμενος πολέμους των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Μάλιστα, υπό την πρωθυπουργία του (2006-2007), επιχείρησε να εκδιώξει από τις δημόσιες υπηρεσίες όσους, υποτίθεται, συνεργάστηκαν με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Ακολουθεί ο εκτελών χρέη Προέδρου και σημερινός πρόεδρος της Βουλής, Μπρονισλάβ Κομορόβσκι της φιλελεύθερης «Πλατφόρμας των Πολιτών» του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τασκ, ο οποίος συγκεντρώνει το 41% των προτιμήσεων, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ο Κομορόβσκι υπήρξε επίσης μέλος του συνδικάτου «Αλληλεγγύη», ενώ καυχιέται πως είχε φυλακιστεί για την αντικομμουνιστική του δράση το 1981. Ο τελευταίος , ενώ υποστηρίζει πως θα πρέπει να επιστρέψουν σύντομα οι περίπου 2.600 Πολωνοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν, προωθεί μια πολιτική έντονης ιδιωτικοποίησης των κρατικών επιχειρήσεων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά και την υιοθέτηση του ευρώ.

Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δε λάβει το απαιτούμενο 50% των ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών στις 4 Ιούλη. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι χαμένος βγαίνει ο πολωνικός λαός, που νιώθει καθημερινά όλο και πιο βαριές τις συνέπειες της καπιταλιστικής παλινόρθρωσης και τον αντικομμουνισμό να παίρνει πρωτόγνωρες διαστάσεις. Πρόσφατη είναι η ψήφιση νόμου - στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της αστικής τάξης σε όλη την Ευρώπη εξίσωσης του σοσιαλισμού με το φασισμό - να απαγορευτούν τα κομμουνιστικά σύμβολα (σφυροδρέπανο, κόκκινο αστέρι) με ποινές φυλάκισης σε όποιον τα χρησιμοποιεί, προκειμένου να ποινικοποιηθεί και να δυσκολευτεί η δράση του ΚΚ Πολωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ